Cukrovka je postrach, súvisí s vekom i váhou: Pozor na nadmerné priberanie!

Cukrovka

gettyimages

Cukrovka patrí na Slovensku k najčastejším chronickým ochoreniam. Hoci veľa v tomto prípade záleží od genetiky, za jej zvýšený výskyt môže nadváha až obezita, ale tiež zvýšený vek, nedostatok pohybu a aj to, kde sa tuk na tele ukladá. Alarmujúci je zároveň nielen počet ľudí trpiacich cukrovkou, ale v prvom rade množstvo z nich, ktoré o tejto chorobe nevie, prípadne ju nelieči.

Väčšina má zvýšenú hmotnosť

Obézni ľudia majú okrem iných zdravotných rizík aj vyššie riziko vzniku cukrovky. Je to preto, lebo nadmerné priberanie vedie k zvýšenej alebo zníženej citlivosti na inzulín, hormón regulujúci hladinu cukru v krvi. „Až 88 percent ľudí s novodiagnostikovaným diabetom 2. typu má zvýšenú hmotnosť,“ hovorí docent Emil Martinka, primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.


Mohlo by vás zaujímať: Odborníci varujú: Počet cukrovkárov na Slovensku stúpa!


Postrach, ktorý skracuje život

Cukrovka je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Môže skrátiť dĺžku života o 15 až 20 rokov, teda približne o štvrtinu. Podľa štatistík každých sedem sekúnd zomrie človek na cukrovku. Celková je často udávaná za hlavnú príčiny slepoty, zlyhania obličiek a tiež amputácií na dolných končatinách.

„Pri vzniku cukrovky hrá dôležitú úlohu aj genetika a etnické faktory, čiže to, kde žijeme, ako sme zvyknutí stravovať sa a podobne,“ hovorí docent Martinka. Podstatné je aj to, kde na tele sa tuk ukladá. Najrizikovejšia podľa neho je centrálna obezita, teda postava typu jablko, ktorej sa tuk ukladá na bruchu. Veľmi nebezpečný je obvod pása u žien viac ako 88 centimetrov a u mužov viac ako 102 centimetrov.

Faktorom aj vek

Ďalšou vecou, na ktorú upozorňuje, je vek: „Čím sme starší, tým je vyššie riziko vzniku obezity aj diabetu ako takého.“  Pri súčasnom trende vývoja možno predpokladať, že do roku 2030 sa podiel pacientov s cukrovkou na Slovensku zvýši na 16,6 percenta. Inými rizikovými faktormi vzniku cukrovky sú genetika, málo pohybu, nadmerný príjem potravy s vysokou energetickou hodnotou, stres, ale aj prostredie či návyky, ktoré si nesieme z domu.


Mohlo by vás zaujímať: Cukrovka trápi mnoho Slovákov: Ako sa prejavuje a ktoré živiny treba doplniť?


Tretina nie je diagnostikovaná

„Cukrovka a obezita sa dnes rozširujú ako epidémia. Na Slovensku má cukrovku sedem percent obyvateľov, čo je okolo 370-tisíc. Zhruba tretina pritom nie je diagnostikovaná,“ uvádza docent Martinka. Upozorňuje, že Slovensko vo všetkých štatistikách chorobnosti dosahuje horšie výsledky, ako je priemer Európskej únie. Až 60 percent ľudí na Slovensku má nadváhu alebo obezitu, pričom o niečo horšie sú na tom muži.


Máte vy alebo niekto z vašej rodiny skúsenosti s cukrovkou? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan, TASR
Odporúčame