Kráľovná medzi zeleninou posilní telo i ducha: Čím je brokolica taká výnimočná?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Brokolica sa považuje za jeden z najzdravších druhov zeleniny

Brokolica sa považuje za jeden z najzdravších druhov zeleniny. Čím častejšie si zelené ružičky naložíme na tanier, tým lepšie. Jednou ranou „zabijú sedem múch“: chránia pred infekciami, rakovinou, osteoporózou, črevnými a srdcovo-cievnymi ťažkosťami, psychickou skleslosťou i stresom.


Odkiaľ sa tu vzala?

Jej názov je odvodený z latinského slova brachdum - vetva, rameno, čím sa myslí stromčekovitý tvar tejto hlúboviny. Väčšinou býva zelená, ale vyskytuje sa aj v bielych a fialových odrodách. Je úzko spríbuznená s karfiolom, chutí podobne, len trochu korenistejšie.

Pochádza z Malej Ázie. Do Talianska ju priviezli moreplavci a stala sa dôležitou súčasťou ich kuchyne. Rimania ju začali pestovať aj na území Nemecka. V starých kuchárskych knihách nájdeme brokolicové recepty, často pod názvom kel špargľový. 

U nás ešte pred niekoľkými desaťročiami nebola veľmi známa. Dnes sa teší veľkej obľube. Jedáva sa jej viac než karfiolu, možno aj preto, že nespôsobuje takú plynatosť.

Koktail účinných látok

Zelenina s dekoratívnymi ružičkami predstavuje mix najrôznejších vitamínov a minerálnych látok. Hojne zastúpené sú vitamíny A, C, E a B, ale taktiež vápnik, draslík, horčík, železo a selén.

Brokolica má rovnaký obsah kalórií ako karfiol, zato oveľa viac vápnika, železa, betakaroténu a vitamínu C. Čím sú ružičky tmavšie, tým je v nich viac céčka a betakaroténu. Navyše obsahujú komplexné sacharidy, vlákninu a cenné sekundárne rastlinné látky. Napríklad indoly, flavóny a glukozinoláty, ktoré dodávajú zelenine typickú chuť a súčasne majú významné ochranné účinky.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravý zázrak menom brokolica: Vyskúšajte tri chutné recepty


 

Pevné kosti a zdravé oči

Vďaka vysokému podielu vápnika je brokolica skvelým náhradným zdrojom vápnika pre ľudí, ktorí nekonzumujú mlieko. Pravidelná konzumácia spevňuje kosti a pomáha predchádzať osteoporóze.

Betakarotén zasa priaznivo vplýva na oči, kožu a nervy. Obsiahnutý karotenoid luteín pôsobí ako silný antioxidant, ktorý spomaľuje vznik šedého zákalu a degeneratívnych zmien na sietnici. Spolu s vitamínmi C a E posilňuje odolnosť a chráni pred škodlivým vplyvom voľných radikálov.

Proti rakovine

Vysoká hladina betakaroténu a fytochemikálií radí túto zeleninu medzi silno antikarcinogénne potraviny, čo potvrdili dôkladné vedecké výskumy. Obsiahnuté látky však nepôsobia len preventívne. Glukozinoláty brzdia rakovinové ochorenia tým, že zvyšujú produkciu detoxikačných enzýmov. Sulforafán zase bráni tvorbe rakovinových buniek, najmä v prsníkoch, pričom žiadna iná zelenina ho nedodáva v takej miere ako brokolica. Organické sírové zlúčeniny sú najväčšou prednosťou hlúbovín.


Mohlo by vás zaujímať: Medicína menom brokolica: Proti rakovine, vysokému tlaku aj cholesterolu!


Prevencia srdcovo-cievnych ochorení

Pre svoj nízky obsah kalórií a tukov, no najmä optimálny pomer sodíka a draslíka je brokolica vhodnou potravinou pre ľudí s chorobami srdca a obličiek. Pomáha vylučovať nadbytočnú tekutinu zadržiavanú tkanivom, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a pôsobí odľahčujúco na obehovú sústavu a srdce.

Vďaka nízkemu obsahu sacharidov ju môžu bez obáv hojne konzumovať aj diabetici. Síce je chudobná na kalórie a cukor, no vyvoláva pocit sýtosti. Má veľa vlákniny a je dobre stráviteľná. Správne pripravená je obzvlášť vhodná ako diétna strava pre ľudí s nadváhou.

Dbajte na šetrnú prípravu

Vždy kupujte tmavozelenú až modrozelenú brokolicu. Ak je sfarbená dožlta, nie je čerstvá. Skladujte ju v chladničke, prípadne v mrazničke. Uchová si tak väčšinu výživných látok.

Brokolicu môžeme jesť aj surovú, ale len vonkajšie ružičky. V stonke a zhrubnutých častiach sa nachádzajú látky spôsobujúce plynatosť. Tento problém rieši tepelná úprava. Brokolica sa používa podobne ako karfiol. Treba ju však pripravovať veľmi šetrne, lebo dlhým varením sa strácajú účinné látky. Ideálna je príprava v pare alebo krátke varenie. Takto pripravené ružičky sa hodia do šalátov, pretože lahodnou chuťou pripomínajú špargľu.


Mohlo by vás zaujímať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás


Brokolicový šalát so cherry paradajkami

Potrebujeme (2 porcie):

  • 500 g brokolice
  • 250 g cherry paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • 3 PL oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • mleté čierne korenie
  • po 1 PL nasekanej cibule a čerstvej petržlenovej vňate

Postup: Brokolicu očistíme, umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku pokrájame na kúsky. V osolenej vriacej vode varíme asi 5 minút, scedíme a hneď prelejeme studenou vodou. Rajčiaky umyjeme, prerežeme na polovicu a pridáme k brokolici. Cesnak ošúpeme a pretlačíme zvlášť do misky, kde ho vymiešame spolu s olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením, cibuľou a petržlenovou vňaťou. Zálievkou polejeme zeleninu, premiešame a necháme odležať. Podávame ako ľahkú večeru alebo ako prílohu ku grilovanej rybe.


Máte radi brokolicu? Aké chutné jedlá si z tejto zeleniny pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár