20 tajomstiev kuchyne, ktoré ušetria čas aj peniaze: Nechajte sa inšpirovať

Varenie

gettyimages

V každej kuchyni sa ukrývajú zaujímavé tajomstvá, ktoré prípravu jedla zjednodušujú. Sú to malé triky skúsených kuchárok, z ktorých niektoré zachránili už nejednu kulinársku “katastrofu”, ušetrili čas aj peniaze. Viete ako si poradiť s presolenou polievkou? Ako udržať čerstvosť ovocia a zeleniny v chladničke čo najdlhšie? Nasledujúce jednoduché tipy možno poznáte, no nikdy nie je na škodu mať ich viaceré pokope.

Ovocie a zelenina dlho čerstvé

Ak zvyknete uskladňovať ovocie a zeleninu v chladničke a pre zvýšenú vlhkosť predčasne podlieha skaze, dbajte na to, aby chladnička nebola príliš preplnená, inak cirkulácia vzduchu v chladničke neodvedie vlhkosť a tá sa hromadí okolo potravín.

V boxoch so zeleninou a ovocím pomôže uloženie na papierové obrúsky, ktoré vlhkosť odsajú. Nezabudnite na pravidelnú výmenu.

Šampanské bez bubliniek?

Nie vždy sa fľaša po otvorení vypije celá. Pre udržanie bubliniek po dlhšiu dobu vhoďte do fľaše dve bobule hrozna. Prírodné cukry pôsobia priam čarovne.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Šetria čas aj peniaze: 33 skvelých trikov do kuchyne ocení každá gazdinka


Odpudzovanie hmyzu

Aromatický bobkový list nemá škodný hmyz v kuchyni rád. Rozmiestnite ho do skriniek k nádobám s múkou, cukrom či ryžou.

Šetrite citrónom

Potrebujete iba pár kvapiek citrónovej šťavy na dochutenie omáčky, dipu alebo čaju? Pri prekrojení citrón veľmi rýchlo schne a stráca na na šťavnatosti. Neprekrojený citrón povaľkajte dlaňou po pracovnej doske a tenkým hrotom noža alebo kovovou ihlou, ktorou špikujete mäso, vyvŕtajte dierku. Získate toľko šťavy, koľko potrebujete.

Takýmto spôsobom – vaľkaním – uvoľníte aj omnoho väčšie množstvo šťavy z citrusov, ak sa chystáte robiť domáce šťavy alebo džús.

Mrazené hríby bez povlaku

Nakrájané a očistené hríby zamrazené v mikroténových sáčkoch alebo plastových obaloch mávajú po rozmrazení nepekný slizký povlak. Riešenie je jednoduché – aj v tomto prípade stačí do balenia vložiť papierový obrúsok.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Staňte sa kráľovnou vašej kuchyne: S týmito trikmi zvládnete všetko!


Presolená polievka

Párhodinová snaha môže byť ľahko zmarená za pár sekúnd. Veľa soli v polievke môžete zmierniť pridaním zemiaka alebo jablka bez šupy aspoň na 10 – 15 minút. Odvážnejší môžu vyskúšať kocku cukru položenú na lyžici. Keď sa cukor začne rozpúšťať, lyžicu vytiahnite. Ak ide o kyslú polievku, môžete pridať jednu lyžicu jablčného octa. Hustú krémovú polievku dokáže zachrániť dodatočné pridanie smotany na varenie alebo plnotučného mlieka.

Príliš mastná polievka

Trik, ktorý pozná asi každá gazdinka – prebytočnú mastnotu zozbierajte z povrchu plytkou naberačkou alebo za pomoci papierových obrúskov. Ak tento postup nefunguje, položte na povrch listy hlávkového šalátu. Akonáhle začnú strácať farbu, vyberte ich a podľa potreby pokračujte s ďalšími.

Vysychanie tvrdých syrov

Snažte sa tvrdé syry čo najviac udržiavať v pôvodných obaloch. Pred vysychaním a stratou vlhkosti natrite reznú plochu tenkou vrstvou masla.

Čo robiť, keď zelenina stratí chrumkavosť?

Mrkva, zeler, petržlen alebo aj reďkovka zvyknú byť pri dlhšom uskladnení strácať svoju hydratáciu a chrumkavosť. Postupne “vädnú” a vysušujú sa. Ak ich aspoň na polhodinu ponoríte do nádoby s ľadovou vodou s plátkami surového zemiaka, ich pružnosť sa prinavráti.

Aby maslo nenabralo iné vône

Tiež kupujete maslo výhodne v akcii vždy do zásoby? Pri mrazení masla dbajte na to, aby bolo v mrazničke uložené vo vzduchotesnej nádobe. Maslo totiž rýchlo nasaje ostatné vône, kritické je to najmä vtedy, ak je v jednom boxe so zeleninou alebo hubami.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Tipy a triky do každej domácnosti: Určite ich využijete aj vy!


Čo tak mraziť uvarené cestoviny?

Občas sa stane, že uvaríme viac cestovín, ako stihneme skonzumovať. Nemusia poputovať do odpadu. Stačí ich vložiť do sáčku alebo nádoby a dať zamraziť. Po vybratí ich na pár sekúnd vložte do vriacej vody. Nadobudnú svoju mäkkosť.

Predĺžte trvanlivosť jogurtov a tvarohov

Jogurty a tvarohy vydržia dlhšie čerstvé, ak ich do chladničky budete umiestňovať hore dnom, postavením na viečko. Vytvorí sa vákuum, ktoré zabráni bujneniu baktérií, ktoré by obsah mohli znehodnotiť.

Už žiadne vykypenie z hrnca

Pri varení mlieka pridajte štipku soli. Ak chcete zabrániť tomu, aby vykypela polievka, alebo pena pri varení cestovín, potrite horný okraj hrnca maslom (cca 2 cm šírka) a preložte krížom cez hrniec drevenú varešku.

Rýchlejšie dozrievanie ovocia

Niekedy si z obchodu donesieme ovocie, ktoré potrebuje ešte dlhší čas na to, aby sa stalo konzumovateľné a chutné. Ak chcete tento proces urýchliť, vložte ovocie do papierového vrecka spolu s jablkami. Tie uvoľňujú etylénový plyn a vďaka nemu dozreje iné ovocie skôr.

Zachráňte veľmi pripálenú panvicu

Skôr ako sa pustíte do úmorného drhnutia s rizikom poškodenia dna, vyskúšajte nasledujúci postup: na dno nasypte sódy bikarbónu, 4 lyžice kuchynskej soli a zalejte takým množstvom vody, aby sa vytvorila kašička, ktorá prekryje pripálené miesta. Nechajte odstáť cez noc. Pripáleniny povolia bez poškodenia materiálu.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Príliš tesná kuchyňa? S týmto trikom budete mať hneď viac miesta


Ako leštiť meď?

Máte na kuchynskej linke medené rúčky alebo ste si kúpili niekoľko kusov medeného riadu? Výborným pomocníkom na leštenie je kečup hladkej štruktúry bez zrniek. Stačí pár kvapiek aplikovať na čistú jemnú handričku.

Čerstvé vajíčka

Tento trik isto poznáte, ale určite padne dobre zopakovať si ho, najmä ak máte v chladničke uschovaných veľa vajíčok a stratili ste prehľad o tom, “ktoré prišlo skôr. Pamätajte, že dobré a čerstvé vajíčko padne v pohári s vodou nadol. Staré vajce sa bude vznášať na hladine.

Bylinky vždy po ruke

Okrem vlastnej záhradky a parapety s čerstvými bylinkami si môžete zásoby byliniek vytvárať aj počas roka za pomoci mrazničky. Bylinky pri zbere jemne umyte, opatrne osušte a vložte do mikroténových vreciek alebo plastových nádob. Po vybratí sa za pár minúť dajú trhať / krájať a sú pripravené na použitie do varenia. Nestrácajú na svojej chuti a vôni a ich farba v pokrme bude na rozdiel od sušených výrazná.

Aby banány rýchlo nehnedli

Ak ste kúpil trs banánov, nedeľte ich. Nechajte ich spolu a tú časť, v ktorej sú spojené (stopky), obaľte kúskom alobalu. Nakrájané banány, ktoré potrebujete do dezertov alebo zákuskov nezčernajú, ak ich po nakrájaní potriete citrónovou šťavou.

Sypká soľ v solničke

Pre tých, ktorým soľ v solničke vlhne a hrudkuje sa, máme jednoduchú radu. Pridajte do soľničky kávovú lyžičku suchej ryže. Ryža cez sypacie otvory nevypadne a bude pohlcovať prebytočnú vlhkosť.


Poznáte nejaké ďalšie šetriace tajomstvá kuchyne? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Lucia
Odporúčame