Osúch, meteník a ďalšie koláče so slaninou a oškvarkami: Málo práce a výborná chuť

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Obľubujete slané koláče?

Hoci väčšinou sa nám koláče spájajú s chuťou sladkého dezertu, obľúbené sú aj ich slané verzie

Hoci väčšinou sa nám koláče spájajú s chuťou sladkého dezertu, obľúbené sú aj ich slané verzie. Špeciálne preto, že často môže ísť o skutočne plnohodnotné jedlo, ktoré zasýti a tiež poteší naše chuťové poháriky. Práve do takýchto receptov sa výborne hodí slanina, cibuľa či oškvarky a práve to sú najčastejšie ingrediencie dnešného výberu receptov.


Oškvarkový osúch

Potrebujeme:

kvások:

  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 20 g droždia
  • 50 ml vlažného mlieka

cesto:

  • 130 g hladkej múky
  • 120 g polohrubej múky
  • 30 g masti
  • 1 vajce
  • 1 dl vody
  • rascu
  • soľ
  • 150 g oškvarkov
  • 2 stredne veľké cibule

Postup: Kvások pripravíme  z múky, cukru, droždia a vlažného mlieka. Odložíme ho na teplé miesto. Medzitým zmiešame múky s masťou, dodáme vajce, vodu, soľ a na záver aj kvások. Postupne vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste. Cibuľu pokrájame na kolieska a krátko ju na masti opražíme na rozohriatej panvici. Pridáme aj oškvarky. Na plech vyložený papierom na pečieme rovnomerne rozložíme cesto. To obkladáme oškvarkami a cibuľou. Osúch pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Slané koláče: Idálne občerstvenie aj počas teplých letných dní


Meteník

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 150 g kyslej kapusty
  • 2 PL masti
  • mlieko
  • slaninu
  • soľ
  • rascu

Postup: Slaninu nakrájame na kocky a opražíme na panvici. Múku zmiešame so soľou, rascou a práškom do pečiva. Primiešame k nim kyslú kapustu, pridáme masť a dolievame mliekom, kým získame vláčne cesto. To rozvaľkáme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch posypeme rovnomerne nakrájanou slaninkou. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňoch Celzia.


Mohlo by vás zaujímať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!


Slaninový koláč

Potrebujeme:

  • lístkové cesto
  • 250 g slaniny
  • 1 balenie kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • soľ a čierne korenie
  • štipku strúhaného muškátového orieška

Postup: Na panvici si opražíme na kocky nakrájanú slaninu. Pripravené lístkové cesto rozvaľkáme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne ho na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Zo smotany, vajec, soli, muškátového orechu a ďalšieho korenia pripravíme masu. Na cesto uložíme slaninu a následne zalejeme smotanou s vajcami. Pečieme približne 40 minút na 180 stupňov Celzia.


Máte radi slané koláče? Aké si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár