Jablko výborne spája chuť a zdravie: Čo všetko dokáže toto ovocie?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Jablko výborne spája chuť a zdravie

Jablko sprevádza ľudstvo od počiatku histórie. Jeho povesť nepoškodila ani skutočnosť, že vyvolalo prvý hriech a viedlo k vyhnaniu z raja. Naopak. Patrí medzi najzdravšie druhy ovocie a k najobľúbenejším medzijedlám. Hoci mnohí ľudia dávajú prednosť exotickému ovociu, pravidelná konzumácia jabĺk pomáha liečiť mnoho neduhov.


Veľký výber po celý rok

Jabloň je najstaršou kultúrnou rastlinou. Za jej pravlasť sa považuje juhozápad Číny. Krížením divo rastúcich druhov pravdepodobne vznikli prvé jedlé kultúrne odrody s veľkými plodmi. Štiepením, krížením a výberom sa dopestovalo vyše tisíc ušľachtilých sort.

Dnes existujú na svete tisícky rôznych druhov. Podľa času zberu úrody rozlišujeme letné, jesenné, zimné a trvalé druhy. Keďže jablone sa pestujú na severnej i južnej pologuli, na jablkách si môžeme pochutnať v každom ročnom období.

Účinné látky

Jablká nezaťažujú telo zbytočnými kalóriami. Obsahujú asi 85 percent vody a len okolo 54 kilokalórií na 100 gramov. Telu dodávajú dobrú porciu dôležitých živín: draslík, horčík, železo, vápnik, kyselinu listovú, vitamíny A a C. Obsah vitamínu C je priam ideálny, aby udržiaval imunitný systém v kondícii a to nielen v zime. Zneškodňuje útočiace baktérie a vírusy, ale aj voľné radikály v podobe škodlivých UV lúčov a toxických látok zo životného prostredia.

Tento vitamín najlepšie pôsobí v spojení s bioaktívnou látkou kvercetín. Spolu zabraňujú tvorbe rakovinových buniek a chránia tepny pred kornatením. V jablkách sa skrývajú aj ďalšie účinné fytochemikálie. Antokyány a stopy malvidínu v červených druhoch napomáhajú lepšiemu tráveniu a chránia bunky pred starnutím. Sfarbujú šupku načerveno.


Mohlo by vás zaujímať: „Obyčajné“ jablká: Pomôžu vám zachovať mladosť aj vo vyššom veku


Domáci lekár

Ak začnete jesť 2 – 3 jablká denne, vaše zdravie sa zlepší v mnohých smeroch. Vďaka vysokému podielu vody pôsobia močopudne, čím sú obzvlášť nápomocné pri ochoreniach obličiek. Sú bohaté na vlákninu. Rozpustný pektín a nerozpustná celulóza podporujú trávenie a vylučovanie toxínov z tela. „Lenivé“ črevá dostanú raz-dva do pohybu a zároveň ich upokoja. Pri nervozite či hnačke sa odporúča jesť nastrúhané jablká.

Vláknina v jablkách zbavuje telo mikróbov. Vstrebáva a vylučuje zvyšky potravy, ktoré slúžia ako obživa pre škodlivé baktérie. Jablká sú preto najlepším čističom hrubého čreva a pomáhajú pri chorobách tráviaceho traktu. Vláknina sa postará aj o to, že hladina cukru v krvi po zjedení jablka stúpne len nepatrne. Organizmus sa zbaví jedov, nadbytočný cholesterol sa naviaže a vyplaví z tela. Toto ovocie tak chráni pred ochorením srdca a krvného obehu.

Čo ešte dokážu?

Jablká sa využívajú ako univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach a prospievajú nám v mnohých smeroch:

  • Bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia a málokrvnosť: na všetky tieto ťažkosti zaberajú surové, varené i pečené jablká
  • Prechladnutie, chrípka a horúčka: prospešné sú najmä nastrúhané jablká alebo ich šťava
  • Nadváha a obezita: jablčný ocot spaľuje tuky a zaháňa pocit hladu
  • Chránia mozog: vďaka obsahu fytochemikálií vyživujú neuróny a zvyšujú elektrickú aktivitu mozgu
  • Povzbudzujú nervovú sústavu: keď sa cítite deprimovaní, slabí a zbytoční, jablká dokážu pozdvihnúť ducha, vrátiť vitalitu a dodať energiu
  • Pôsobia proti zápalu: pri syndróme dráždivého čreva, infekcii močových ciest, artritíde a ďalších zápalových procesoch pomáhajú zmenšiť množstvo baktérií a vírusov, ktoré spôsobujú zápal 
  • Prospievajú zubom: nenahradia síce ich dôkladné vyčistenie, no masírujú ďasná a čistia zuby
  • Kožné problémy: pomáhajú zlepšiť stav akné, plesne a pásový opar, zvonku hoja poškodenú kožu

Mohlo by vás zaujímať: Podporujú imunitný systém, čistia zuby a pomôžu pri chudnutí: Aj pre tieto dôvody staré matere milovali jablká


Využite maximum pre svoje zdravie

Jablká sa ošetrujú nielen insekticídmi, ale aj voskom, aby nestrácali vlhkosť a zostali lesklé. Opláchnutie studenou vodou tieto látky zo šupky neodstráni. Importované druhy sa preto odporúča ošúpať. Ideálne je jesť biologicky pestované jablká, ktorých šupka nebola postrekovaná ani voskovaná.

Domáce jablká sa nesmú voskovať. Po umytí ich môžeme zjesť so šupkou, čím si naplno užijeme všetky výživné a bioaktívne látky. Pri očistení však o veľa z nich prichádzame. Tmavočervené plody sú na konzumáciu najlepšie. Obsahujú prírodnú látku antokyanín a oveľa viac vitamínu C ako zelené druhy. Najviac sa ho nachádza v šupke.

Jablkový jogurt s orieškami

Potrebujeme (na 2 porcie): 2 jablká, 1 ČL hrozienok, 1 PL pomarančovej šťavy, 300 g bieleho jogurtu, 1 PL nadrobno posekaných vlašských orechov.

Postup: Jablká umyjeme, rozrežeme a očistíme od jadierok. Pokrájame na malé kocky, ktoré spolu s hrozienkami a pomarančovou šťavou vmiešame do jogurtu. Rozdelíme do misiek a posypeme kúskami orechov.


Máte radi jablká? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Veronika 28.05.2019, 13:57

    Len prosím nepleťte jablká či iné ovocie s čokoládou. Ani s kakaom. Neviem kto a načo by voskoval jablká. Asi sa tento svet už fakt nudí...

1

Pridať komentár