Bylinky, ktoré zvládne pestovať každý: Varenie s nimi bude krásne voňavé

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Mäta pieporná patrí medzi bylinky nenáročné na pestovanie

Dostať do varenia kúsok zaujímavej chuti a zelenej farby nemusí byť vôbec ťažké a ani znamenať, že musíte hlboko siahnuť do vrecka. Poďme sa spolu pozrieť na najobľúbenejšie bylinky a zelené vňate, ktoré v kuchyni využijete na niekoľko spôsobov. Pokrmy dokážu prevoňať, dodať im zaujímavú chuť, ďalšie sú skvelé do nátierok, šalátov či do rôznych variácií pesta.


Ich účinky sú skutočne rozmanité - pôsobia blahodárne na trávenie, sú plné cenných živín, alebo už len vôňou upokojujú nervový systém. Veľmi príťažlivé je na nich to, že sa bez problémov dajú dopestovať zo semienka alebo stačí kúpiť hotovú malú rastlinku, z ktorej môžete mať úžitok prevažnú časť roka. Čo tak skúsiť tento rok privítať jar vlastnou zelenou armádou, ktorá skrášli parapetu v kuchyni?

Pažítka

Mimoriadne obľúbenou rastlinkou je pažítka, ktorá po každom zostrihaní priebežne dorastá. Patrí do čeľade cesnakovitých. Je to viacročná cibuľovina nenáročná na pestovanie, ktorej plne vyhovujú podmienky za slnečným oknom.

Používa sa pri príprave šalátov, omáčok, polievok, na spestrenie nátierok. Jej fialkový kvet neslúži len ako dekorácia, má príjemne pikantnú chuť. Sedemdesiat percent pažítky tvorí chlorofyl, ktorý je nápomocný pri detoxikácii tela. Okrem toho zlepšuje trávenie, zvyšuje činnosť žalúdočných štiav a pomáha v boji proti črevným parazitom


Mohlo by vás zaujímať: Bylinková záhrada u vás doma: Čo pestovať a akých zásad sa držať?


Bazalka

Jednoročnú bazalku s korenisto-sladkou chuťou majú v obľube najmä milovníci talianskej kuchyne. Výborne sa hodí k jedlám, kde hlavnú úlohu hrajú paradajky, do pesta alebo na cestoviny. Kombinácia mozzarelly s paradajkami je bez nej neúplná. Pripisuje sa jej schopnosť upokojiť podráždený nervový systém, zvyšovať chuť do jedla a pôsobiť afrodiziakálne.

Okrem toho môžete vyskúšať aj domáci bazalkový čaj proti migréne a bolesti hlavy: 4-5 čerstvých lístkov zalejte 200 ml horúcej vody a nechajte 7 minút lúhovať. Bazalkové maslo zase krásne doplní chuť pečeného mäsa alebo pečených zemiakov - stačí ak do masla zamiešate nadrobno posekané listy bazalky.

Petržlenová vňať

Bez nej by nedeľná polievka nebola dokonalá! Hoci v niektorých domácnostiach slúži len ako dekorácia a ozdoba šalátov, príloh na tanieri alebo vývarov, bola by škoda nevyužiť potenciál petržlenovej vňate naplno. Pravidelné popíjanie čaju s petržlenovou vňaťou pomáha pri liečbe reumatizmu a artritídy, zlepšuje pružnosť ciev, priaznivo pôsobí na tráviacu aj vylučovaciu sústavu a má celkové antibakteriálne účinky (napr. na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine).

Ako na to? Stačí, ak zo zdravého petržlenu zrežete hornú časť so srdiečkom o šírke približne 1,5 cm, umiestnite do malej plytkej misky s vatou a vodou a o pár dní vyklíčia prvé lístky.

Mäta

Mäta pieporná patrí medzi bylinky nenáročné na pestovanie. Pravidelnou konzumáciou pomáha odbúravať stres a napätie, zvyšuje chuť do jedla a zlepšuje celkové trávenie. Po mätovom čaji siahne viacero z nás práve vtedy, keď pociťujeme nepríjemné bolesti brucha a kŕče.

Okrem toho môžete jej účinky využívať aj vtedy, ak vás často trápia ochorenia horných dýchacích ciest. Už len jej samotná vôňa upokojuje podráždené sliznice. Listy, ale aj kvety mäty sa výborne hodia do smoothies, kokteilov alebo k zmrzline či do mrazenej ovocnej drti.


Mohlo by vás zaujímať: Čerstvé bylinky u vás doma: Skrášlia okno či balkón a dodajú skvelú chuť


Rozmarín

Krásna aromatická vôňa a silné liečivé účinky rozmarínu využijete nielen v kuchyni, ale aj vtedy, ak máte stuhnuté svaly a pridáte pár vetvičiek do horúceho kúpeľa. Pomáha aj pri nespavosti, strese a bolestiach hlavy.

Svoju dokonalosť predvádza najmä v kombinácii s pečeným mäsom alebo pri grilovaní. Pozor však na množstvo rozmarínu - radšej menej ako viac, pretože pri veľkých dávkach riskujete horkú pachuť. Ako jedna z mála byliniek zvyšuje krvný tlak.

Tymian

Tymian si spájame najmä so stredomorskou a francúzskou kuchyňou. Svojou korenistou chuťou pripomína klinček. Používa sa pri príprave rýb, hydiny, ale aj diviny. Výborne dochucuje oleje, octy, nátierky aj marinády na mäso. Táto bylinka má veľký prínos pre trávenie, pri problémoch s plynatosťou alebo pri zahlienení dýchacích ciest.

Pripisujú sa jej antibakteriálne a antivírusové účinky - domáci odvar z tymianu funguje ako účinné kloktadlo pri zápale hrdla.

Majorán

Aký by to bol guláš, keby v ňom nie je majorán! Chutí sladkasto, podobne ako oregano, avšak nie je natoľko korenistý a ani silný. Uvádza sa, že na jeden diel oregana pripadajú 3 diely majoránu. Či už v sušenej alebo čerstvej podobe svoje miesto má pri príprave hovädzieho, bravčového aj kuracieho mäsa, používa sa pri paradajkových jedlách, na dochutenie pizze, do dressingov.

Ak vám lekár prikázal menej soliť, zaujímavou zdravou alternatívou je používanie majoránky, ktorá dokáže chuť jedla vyladiť aj bež použitia soli, alebo dochucovadiel so soľným základom. Majoránkový čaj je overeným pomocníkom pri záchvatoch kašľa a na uvoľnenie dýchania.


Aké bylinky si doma pestujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár