FOTORECEPT Slovenská klasika po novom: Batáty plnené bryndzou a prosciuttom

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Ochutnali ste už batáty?

Batáty sú zemiaky, ktoré sú od bežného zemiaka odlišné najmä vďaka ich sladkej chuti a rýchlejšou prípravou

Batáty sú sladké zemiaky. Od bežného zemiaka ich odlišuje najmä, ako napovedá názov, sladká chuť. No tam to nekončí, veľkým bonusom je rýchlejšia príprava. Dá sa z nich uvariť chutná polievka, spraviť výdatný šalát, pyré alebo ich môžete jednoducho naplniť. Napríklad aj bryndzou, čo je akási slovenská klasika v netradičnom podaní.


V 100 gramoch pečených sladkých zemiakov sa nachádza viac ako 380 % odporúčanej dennej dávky provitamínu A, čo činí 19 217 IU. Betakarotén je antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením – ochraňuje zrak, pokožku a aj sliznice. Podieľa sa aj na zvýšení imunity.

Potrebujeme:

  • 2 veľké batáty
  • malú cibuľu
  • 2 červené papriky
  • 100 g bryndze
  • 100 g prosciutta
  • nastrúhaný tvrdý syr
  • provensálske bylinky
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

Umyté zemiaky uvaríme v šupke.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Symbióza chutí pre pravých gurmánov: Vyskúšajte batátové kolieska


Keď budú polomäkké, necháme ich trochu vychladnúť a rozrežeme pozdĺžne na polovicu. Trochu vydlabeme, aby sa do nich zmestila plnka.
   
Na cibuľke opražíme na kocky nakrájanú papriku.

Mohlo by vás zaujímať: Bataty či sladké zemiaky: Prečo ich zaradiť do jedálnička a ako chutia najlepšie?


Pridáme natrhané prosciutto, bryndzu a trochu nastrúhaného syru.
   
Povaríme a naplníme zemiaky.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Plnené sladké zemiaky štyrikrát inak: Vyzerajú aj chutia fantasticky


Nahrubo nastrúhame syr.
   
Posypeme ním naplnené batáty a dáme zapiecť do rúry.

Máte radi batáty? Ako si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • fero 16.06.2019, 08:23

    Otázka : suši s bryndzou je tiež ,,Slovenská klasika" ?

  • Ayra 15.06.2019, 19:38

    To teda nie je velmi vydareny recept. Neznasam tie vymyslene slovenske gebuziny. Bataty sa nehodia k prsciotto ani k bryndzi. Tie cervene chutia ako mrkva.Do salatov a ako pecena priloha su fajn, no toto veru nie

1

Pridať komentár