FOTORECEPT Dajte šancu rukole: Rýchly šalát so zemiakmi je skvelý ku grilovačke

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi rukolu?

Rýchly rukolovo-zemiakový šalát zachutí aj vám

Chuť rukoly nemusí ulahodiť každému. Táto “zelinka”, ktorej listy sa nápadne ponášajú na listy púpavy, má zvláštnu, jemne horkú chuť a využitie najmä v šalátoch.


Má však viac vitamínu C a betakaroténu, ako nájdete v inej listovej zelenine. Vedci jej pripísali už mnoho ozdravných účinkov - vitamíny a minerály v nej obsiahnuté podporujú činnosť pečene, má silné antiseptické účinky (ničí škodlivé patogény), slúži ako prevencia proti osteoporóze a chráni pred zabudlivým strašiakom Alzheimerom.

Ako ju však dostať do jedla, keď je chuťovo tak výrazná? Vyskúšajte tento nenáročný svieži rukolovo-zemiakový šalát ako ozvláštnenie vášho bežného jedálnička. Alebo napríklad ku grilovačke.

Potrebujeme (pre 2 osoby):

  • 5-7 stredne veľkých zemiakov, varný typ A
  • rukolu
  • reďkovku
  • mladú cibuľku

Na zálievku:

  • slnečnicový olej
  • citrón
  • med
  • cesnak
  • soľ a čierne korenie

Mohlo by vás zaujímať: Leto praje šalátom: Osviežte svoju kuchyňu týmito nápadmi


Postup:

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme uvariť. Prípadne sa môžu uvariť v šupke, podobne, ako keď ich pripravujeme do zemiakového šalátu. Voľte zemiaky varného typu A, ktoré sa nerozvárajú.
   
Kým sa varia zemiaky si pripravíme zálievku: na množstvo pre dve osoby zmiešame 2 - 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 1 PL medu, 1 PL citrónovej šťavy. Pridáme jeden nastrúhaný strúčik cesnaku, soľ podľa chuti a štipku korenia. Premiešame a odložíme bokom.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáci Cézar šalát: Výdatná a chutná večera za pár minút


Dve hrste rukoly prepláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať. Mladú cibuľku a reďkovku nakrájame.
   
Uvarené zemiaky necháme mierne vychladnúť, prelejeme zálievkou a necháme chvíľu odstáť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Nezvyklá kombinácia, výborná chuť: Ľahký šalát s kapary a pomarančom


Rukolu treba pridávať až pred samotným podávaním. Opatrne vmiešať a naložiť na tanier. Vďaka zálievke je jej horká chuť mierne potlačená a spolu so zemiakmi chutí veľmi dobre.

Hodí sa k restovaným kuracím prsiam, grilovanému mäsku, volskému oku. Kto má chuť, môže šalát “posypať” aj opekanými kúskami slaniny alebo vlašskými orechmi.


Máte radi rukolu? Aké jedlá si z nej pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • Jaro 25.07.2019, 21:05

    Namiesto nechutnej rukoly si tam dajte šalát alebo vnútorné lístočky z kapusty. Určite sú chutnejšie. Alebo mladé lístočky púpavy. Vlašské orechy sú horké a niekto je na ne poriadne alrgický. Tie jedzte zvlášť, neprajte ich do mäkkého jedla.

  • Veronika 06.06.2019, 14:07

    Chýba tam rasca. Do vody, kde sa varia zemiaky stačí pridať trochu mlieka. A naozaj sledovať či už do nich ide vidlička. Jasné že ich treba variť v šupke, teda vhodné sú najmä ružové "rohlíčky" a žltá neskorá zemiaková klasika. Namiesto čierneho korenia si tam dajte trošku z mlynčeka so 4-farebným korením. A nezabúdajte pridávať do jedál rascu.

  • Jaro 03.06.2019, 22:59

    No namiesto tej divnej rukoly si tam kľudne dajte mladé lístky posekanej púpavy alebo klasický šalátik zo záhradky. A nejak mi unikol zmysel zhnusiť jedlo čiernym korením.

1

Pridať komentár