Fakty a mýty o zdravom stravovaní: Toto by vám mal povedať aj váš lekár

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Vzdali ste sa pri chudnutí bieleho pečiva?

V stravovaní vždy panujú isté trendy

V toľkých informáciách, ktoré sa nám každodenne hrnú, je niekedy ťažké sa zorientovať. Dospeli ste k rozhodnutiu zmeniť niečo vo vašom stravovaní, no čím viac odporúčaní čítate, tým viac ste zmätení?


V stravovaní vždy panujú isté trendy. Kým roky dozadu bolo pár publikácií, ktoré začínali “Diéta podľa…”, dnes má svoje online diétne odporúčania každý výživový poradca. Možno sa už aj vám stalo, že ste sa s niečím, čo ste sa dočítali na internete, zdôverili svojmu lekárovi, no z jeho pohľadu ste mohli vyčítať všeličo, len nie súhlas. Je skutočne biele pečivo taký nepriateľ? Spôsobujú vajíčka zvýšenie cholesterolu? Musím sa vzdať kávy? Ak budem jesť oriešky, stane sa zázrak? Čo je pravda a čo mýtus?

Ak chcete schudnúť, musíte sa vzdať bieleho pečiva

Ide o mýtus. Áno, je pravda, že z pečiva sa priberá, najmä, ak je váš denný energetický výdaj nižší ako príjem a máte vo zvyku zjesť za deň dva krajce chleba a tri rožky. V tomto prípade je však jedno, či išlo o biele pečivo, grahamové, tmavé alebo celozrnné.

Samozrejme, sú medzi nimi výživové aj energetické rozdiely, no ak sa nedokážete ovládať a biele pečivo nahradíte rovnakým (ak nie aj väčším) počtom zdravšieho pečiva, váš energetický príjem nebude okresaný a úspech v chudnutí sa nedostaví.

Takže áno, aj počas diéty môžete jesť biele pečivo, ideálne na raňajky. Nezabudnite však znížiť jeho glykemický index pridaním bielkovín. Skúste napr. tvarohovú nátierku, cottage syr a množstvo zeleniny s vyšším obsahom vlákniny, aby vás už o 2 - 3 hodiny nedohnal veľký hlad.


Mohlo by vás zaujímať: Mýty o chudnutí a zdravom stravovaní: Ktoré treba radšej brať s rezervou?


Vajíčka zvyšujú cholesterol

Aj vy ste vyradili z jedálnička vajíčka, lebo ste sa zľakli zlých výsledkov pri prehliadke? Pár rokov dozadu sa skutočne vajíčka konzumovali s výstražným prstom, pretože údajne sa podieľali na upchávaní ciev a viedli k infarktu a mŕtvici. Cholesterol vo vajíčkach má iba málo spoločného so zlým cholesterolom v ľudskom tele.

Telo vytvára cholesterol v pečeni, prirodzene koluje v krvi a je nevyhnutný napríklad aj pre reguláciu hormónov a tvorbu vitamínu D. Má teda svoje opodstatnenie. Na negatívne výsledky cholesterolu vplýva najmä pravidelná konzumácia nasýtených mastných kyselín a trans-mastných kyselín (vyprážané jedlá, margaríny, šľahačky v “tube”, jedlá z rýchleho občerstvenia...).

Vajíčka sú malým zázrakom, pretože iba s výnimkou vitamínu C obsahujú celý rad cenných vitamínov (A, B, E, D, K), minerálov (železo, vápnik, fosfor, zinok) a bielkoviny s lepšou stráviteľnosťou ako pri mäse. Obsahujú lecitín - fosfolipid, ktorý sa nachádza vo všetkých mozgových a nervových bunkách a má schopnosť znižovať cholesterol.

Každý večer za hrsť orieškov

Ak vás večer prepadne vlčí hlad, mali by ste ho zahnať hrsťou orieškov. Lenže, aká veľká je v skutočnosti tá hrsť”? Oriešky výborne chutia, zaženú hlad, obsahujú zdravé tuky a živiny, ktoré chránia srdce a mozog. Bonusom navyše sú aj antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia.

Optimálnym množstvom je 10 gramov denne. Pre predstavu - koľko je to orieškov? 10 gramov je približne 8 - 10 mandlí alebo 3 vlašské orechy, alebo 6 - 7 kešu orieškov. Koľkokrát ste túto dávku prešvihli a na jedno posedenie zjedli celé 100-gramové a navyše aj solené balenie? Jeho energetická hodnota je minimálne 600 kalórii, čím sa akákoľvek snaha o chudnutie stratí do neznáma.

Prispieva k tomu aj skutočnosť, že pri sledovaní televízie máme tendenciu jesť neuvedomelo, “zobkať” bez pocitu nasýtenia. Ak už orechy, potom v naturálnej forme, v menšom počte alebo radšej doobeda, kedy energiu z nich ešte využijete počas dňa.


Mohlo by vás zaujímať: Krajšie telo a bystrá hlava čo najdlhšie: Skúste nový hit v zdravom stravovaní!


Káva spôsobuje rakovinu

Opäť ide o mylnú domnienku. Približne pred 30 rokmi prebehli výskumy, ktoré mali potvrdiť súvislosť medzi pravidelným popíjaním kávy a rastom cýst v prsníkoch žien, či rakovinou pankreasu. O pár rokov neskôr boli vyvrátené.

Od roku 1990 do roku 2003 bolo uskutočnených 17 štúdií, ktoré potvrdili, že pitie kávy znižuje výskyt rakoviny hrubého čreva o 24%. Káva obsahuje až 200 látok, ktorých účinok je na telo viac ako pozitívny. Nielen kofeín, ako stimulant pozornosti a duševného výkonu, ale aj celý rad cenných antioxidantov, ktoré pôsobia ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, nádorovými ochoreniami, cukrovkou 2. typu, chráni pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Samozrejme - to neznamená, že váš pitný režim majú tvoriť iba litre kvalitnej kávy. Aj tu totiž existujú obmedzenia - káva vo veľkom množstve zvyšuje krvný tlak, narušuje prirodzený biorytmus, pôsobí ako diuretikum a u citlivých ľudí rozpáli záhu a rozbúši srdce. V tomto prípade platí - všetkého dobrého s mierou!


Aké ďalšie fakty a mýty o zdravom stravovaní ste počuli vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • evelina 17.05.2019, 13:20

    Veľmi dobrý článok, len v závere malo byť napísané : jedzte všetko ale s mierou, neprejedajte sa, uprednostnite domáce produkty pred dovážanými a dodržujte pitný režim, lebo hlad a chuť na sladké je "prezlečený" smäd !!! Stará mať nemali mobilnú apku, nepočítali kalorie ani glykemický index, jedli biely chlieb so slaninou a cibuľou, vajíčka, pili denne niekoľko šálok kávy a k lekárovi nechodili, takže im nič povedať nemohol :))))

  • Martin 17.05.2019, 08:30

    k prvej sekcii ešte treba dodať, že obmedzenie by sa malo týkať aj ostatných potravín, ktoré sú veľmi sacharidové (nie len cukry, teda nie len sladké). Teda všetko múkové a spravidla všetky štandardné prílohy, ako ryža, zemiaky, cestoviny. nie je na zahodenie skúsiť napríklad nejakú mobilnú apku, do ktorej si budete nahadzovať všetko, čo za deň zjete a tá vám pekne ukáže, koľko a v akom jedle bolo sacharidov. štandardne má byť pre dospelého človeka denná dávka sacharidov okolo 200-300g. akvšak nie je nič výnimočné, ak sa dostanete aj na 500g - a to bude hlavný dôvod priberania. mne sa pri chudnutí osvedčilo obmedziť tie sacharidy na úroveň okolo 100g. dostal by som sa aj nižšie, ale neviem sa ovládať s cukrami (potrebujem sladké). nepriami dôsledok zniženia príjmu sacharidov, je vlastne podstatné zníženie prijímaných kalórií. samozrejme to pečivo, alebo príloha k obedu chýba, aj čo sa týka množstva, najlepšie je nahradiť to zeleninou. možno sa to nezdá, ale napr .100g pečiva/prílohy má 10x viac energie ako to isté množstvo zeleniny. ak potrebujete na raňajky klobásu, tak si ju dajte bez chleba, radšej s rajčinami. a samozrejme podľa možností menší kus tej klobásy.

1

Pridať komentár