Pohánka bývala jedlom chudobných: Po rokoch sa opäť vracia na naše taniere

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi pohánku?

Pohánka bývala jedlom chudobných

Kedysi bývala jedlom chudobných a postupne sa akosi začala vytrácať z našich jedálničkov. To sa všetko zmenilo v posledných rokoch, kedy táto potravina slávi veľký návrat. Objavuje sa často v receptoch na rôzne zdravé jedlá, no dostáva sa aj do luxusných reštaurácii. Napríklad aj vo vychýrenej francúzskej kuchyni.


Od exotiky po palacinky

Pohánka je citlivá na chemikálie a rastie len na nekontaminovaných pôdach. Obsahuje antioxidanty a tiež vitamín P, vďaka čomu posilňuje žily a cievy i celkovo imunitu. Ide tak o mimoriadne zdravú pochúťku, ktorá výborne poslúži ako príloha, ale aj hlavný element jedla.

Táto rastlina bez lepku, ktorá neznesie pesticídy, sa stáva v reštauráciach súčasťou exotických jedál, často inšpirovaných Japonskom. Výrobcovia palaciniek síce ďalej podávajú tradičné bretónske placky z pohánkovej múky, ale nastal čas rezancov sypaných praženými zrnkami, odvarov, zmrzlín, šalátov a sendvičov.


Mohlo by vás zaujímať: Pohánka je zdravá i univerzálna: Pripravíte z nej šalát, rizoto či palacinky


Ako sa k nám dostala?

Rastlina pôvodom z Číny sa v stredoveku dostala do Európy cez Rusko, kde sa dnes stále konzumuje v podobe kaše s mäsom alebo hubami. Pohánka má čím upútať športovcov, alergikov, diabetikov a tých, ktorí túžia po zdravom životnom štýle.

Rastlina z čeľade rdesnovitých, ako šťaveľ a rebarbora, je bohatá na horčík a vitamíny skupiny B, má nízky glykemický index a antioxidačné vlastnosti.

V parížskom ateliéri

V Ateliéri Soba, ukrytom v luxusnej parížskej štvrti, sa Olivier Campardou stal so svojimi pohánkovými rezancami majstrom po tom, čo prešiel stážou v Japonsku, kde je tento pokrm veľmi populárny. Učňov tu uvíta pohánkový čaj sobača pôvodom tiež z Japonska, potom sa tri hodiny učia pripravovať cesto, ktoré sa skladá iba z pohánkovej múky mletej na mieste.

Stretneme tu lyonského reštauratéra, bretónskeho výrobca palaciniek, francúzsko-nemeckú rodinu, ktorá miluje Japonsko a stáž si objednala ako darček k Vianociam, alebo japonskú šéfkuchárku, ktorá sa učí umenie výroby pohánkových rezancov.


Mohlo by vás zaujímať: Takmer zabudnutá pohánka: Je pre vaše telo bombou plnou zdravia


Môže za to bezlepková móda

"Pohánka vďačí za svoju obrodu móde bezlepkových potravín," hovorí Olivier Campardou. Jeho cieľom je predstaviť trochu odlišne pohánku, ktorá bola podobne ako topinambur považovaná za jedlo chudobných, a zhodnotiť túto rastlinu, ktorá má nízku výnosnosť, desaťkrát menšiu ako obilie. Preto kúpil lúpací stroj a mlyny, ktoré pracujú jemne a neznehodnocujú múku.

Majiteľ parížskej reštaurácie Sarra Hubert Niveleau vyrástol v Bretónsku na tradičných piatkových plackách s údeninou. Ale slovo palacinka na jedálničku jeho reštaurácie nenájdeme. "Robíme placky v podobe wrapov, základom pre šaláty lúpané zrnká. Pražená zdobí zelerovú alebo mrkvovú polievku. Pohánka sa ako dezert podáva v podobe kaše so slaným maslovým karamelom, v granole alebo v (drobenkovom koláči) crumble," hovorí.

Biely chlieb je pre bohatých

Šéfkuchár Thierry Marx vyznamenaný dvoma michelinskými hviezdičkami si v októbri v Paríži otvoril fast food na Champs-Élysées zasvätený pohankovému sendviču nazývanému Marxito.

Po Veľkej francúzskej revolúcii to boli chudobní Francúzi, kto jedol čierny chlieb z pohánky a ovsa, bohatí jedli biely chlieb. V polovici 20. storočia nikto šedú múku už nechcel. Znovuobjavenie tejto múky je dôležité pre potešenie jazyka aj pre zdravie, hovorí Thierry Marx.

Podľa Alexandra Mazzii z Marseille, ktorého sprievodca Gault a Millau označil za šéfkuchára roka 2019 a ktorý má tiež dve michelinské hviezdičky, má pohánka nepochybne svoje miesto aj v špičkovej kuchyni. Podáva ju čiastočne rozdrvenú zmiešanú s tapiokou a opraženými zrnkami pohánky zdobia kávový krém.

Šéfkuchár Eric Frechon, nositeľ troch michelinských hviezdičiek, varí mušle svätého Jakuba s pohánkovým maslom a pohánkové palacinky podáva s kaviárom. "Je to produkt, ktorý má chuť a výrazne jedlo vylepší," zdôrazňuje.


Mohlo by vás zaujímať: Bomba zdravia na vašom tanieri: Príďte na chuť pohánke – takto je najlepšia!


Pohánkový nákyp

Dostali ste pri našom čítaní chuť na pohánku? Pochutnajte si na slanom nákype z tejto zdravej obilniny. Podávať ho môžete s kyslou kapustou, uhorkou alebo miešaným šalátom.

Potrebujeme:

  • 200 g lúpanej pohánky
  • 3 PL oleja
  • 60 g masla
  • 1 strúčik nasekaného cesnaku
  • 1 cibuľu pokrájanú nadrobno
  • nadrobno nasekaný pór
  • 20 g pokrájaného oregana
  • 2 vajcia
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL ostrej paprikovej zmesi
  • 2 PL posekanej petržlenovej vňate
  • 60 g údeného syra
  • soľ
  • 2 PL sójovej omáčky

Postup: Pohánku varíme v osolenej horúcej vode 1 minútu, prikryjeme, zabalíme do deky a necháme napučať 20 minút. Na panvici na oleji si zatiaľ speníme cibuľu, pór a cesnak. Pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu a paprikovú zmes. Vajcia pridáme po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou, primiešame polovicu postrúhaného syra a všetko spolu presypeme do zapekacej misky vytretej maslom. Pečieme v rúre na 190 °C asi 30 minút.


Ako často si doprajete pohánku vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • Veronika 17.06.2019, 13:29

    Niekto nepozná napríklad skracovače...

  • franz 02.06.2019, 22:26

    Pekné dni. Na slovenských a tiež českých, prípadne zahraničných weboch nájdete mnoho jedál, prípravy z pohánky. Odporúčam: https://www.pluska.sk/dobre-jedlo/rady-tipy/pohanka-kolko-minut-ju-staci-varit.html https://www.pluska.sk/dobre-jedlo/vyhladavanie.html?title=pohánka https://www.pohankovymlyn.com https://www.pohankovymlyn.com/o-nas/ https://www.pohankovymlyn.com/nase-pohanka-lamanka-jako-priloha/ https://www.pohankovymlyn.com/recepty/ Dobrú chuť.

  • Veronika 24.05.2019, 14:57

    Veľmi zvláštna zmes nekompatibilných otravín. Sóju by muži vôbec nemali, údený syr nie zrovna moc zdravé jedlo, to už radšej neúdený a ovocie.

  • nezmar jeden 23.05.2019, 22:52

    Rdesnovité (čes.) = stavikrvovité (slov.)

1

Pridať komentár