Pripravte svoju pokožku na slnko: Doprajte jej tieto potraviny

Žena

gettyimages

Kto sa už raz spálil vie, slnko nemusí byť vždy len dobrý kamarát. Ak jeho účinky podceníme, môže sa pre nás naopak stať veľmi krutým nepriateľom. Pred škodlivým UV žiarením je potrebné dostatočne sa chrániť. Príprava organizmu však nespočíva len v kúpe kvalitného opaľovacieho krému. Pokožku pred dotykom prvých horúcich lúčov môžeme vyživiť aj zvnútra. Možno …

Kto sa už raz spálil vie, slnko nemusí byť vždy len dobrý kamarát. Ak jeho účinky podceníme, môže sa pre nás naopak stať veľmi krutým nepriateľom. Pred škodlivým UV žiarením je potrebné dostatočne sa chrániť. Príprava organizmu však nespočíva len v kúpe kvalitného opaľovacieho krému. Pokožku pred dotykom prvých horúcich lúčov môžeme vyživiť aj zvnútra. Možno ste to netušili, no ochranný faktor môže mať aj vynikajúcu chuť!

1. OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

Zdravé tuky sú pre naše telo nevyhnutné, len tak dokáže regenerovať kožné tkanivo. Medzi takéto tuky patria aj omega-3 mastné kyseliny. Ak na slnku trávite viac času, zabezpečte si dostatočný prísun potravín, ktoré tieto tuky obsahujú. Nájdete ich napríklad v kešu orechoch, píniových orieškoch, mandliach či ľanovom semienku. Ľanový olej je navyše skvelým zdrojom vitamínu E. Do svojho jedálnička zaraďte aj vlašské orechy a listovú zeleninu.

Mohlo by vás zaujímať: Pripravte pokožku na leto už dnes: S týmito trikmi sa vyhnete jej spáleniu!

2. BETAKAROTÉN

Betakarotén je provitamín vitamínu A, no na rozdiel od „A-čka“ je rozpustný vo vode, takže sa ním nemožno predávkovať. Nájdeme ho vo všetkých zelených rastlinách a farebnom ovocí a zelenine. Najznámejším zdrojom betakaroténu je mrkva, ďalej sú to rebarbora, špenát, marhule, papája alebo šťavnaté mango. Betakarotén má antioxidačné účinky, potláča negatívny vplyv voľných radikálov v pokožke, vznikajúcich dôsledkom UV žiarenia. Jeho konzumáciou v dostatočnom časovom predstihu pred opaľovaním môžeme predísť spáleniu, sčervenaniu pokožky a ďalším poškodeniam. Pomáha tiež predchádzať tvorbe vrások a obmedzuje proces starnutia pokožky. 

3. ASTAXANTÍN  

Prírodný antioxidant astaxantín má ochranné a protizápalové účinky. Chráni bunky pred starnutím a UV žiarením, podľa štúdií funguje doslova ako vnútorný opaľovací krém. Nájdeme ho napríklad v lososovi alebo krevetách, prípadne je možné siahnuť aj po výživových doplnkoch, ktoré sa zvyčajne vyrábajú zo špecifickej morskej riasy.  

4. RESVERATROL

Resveratrol je ďalší prírodný antioxidant, ktorý chráni kardiovaskulárnu sústavu a má protirakovinové účinky. Nájdeme ho v červenom hrozne, arašidovom masle, horkej čokoláde alebo čučoriedkach. Ak ho má telo dostatok, pôsobí na pokožku ako ochrana pred škodlivým UV žiarením.

Mohlo by vás zaujímať: Depresie, únava či zlá pleť? Naučte sa správne prijímať vitamín D!

5. VITAMÍN  D

Možno to znie paradoxne, ale klin sa klinom vybíja. Na to, aby sme pokožku ochránili pred spálením, potrebujeme dostatok vitamínu D, ktorý nám dodáva práve slnečné žiarenie. To však neznamená, že sa musíte vystavovať silným lúčom v čase obeda. Lepšiu službu svojej pokožke urobíte, ak sa poopaľujete skoro ráno alebo po 15. hodine. Ľudom s veľmi svetlou pokožkou postačí aj 15 minút slnka denne.

Malý potravinový ťahák

Čo teda konzumovať, aby ste sa na príchod slnečných dní pripravili a vyhli sa možným rizikám? Toto sú potraviny, ktoré sa označujú ako tzv. „jedlý UV faktor“:

  • červené paradajky, mrkva, listová zelenina
  • citrusy, čučoriedky, jahody, melón
  • zelený čaj,
  • horká čokoláda
  • ľanové semienka, vlašské orechy, mandle
  • krevety, losos

Všetky tieto potraviny vám pomôžu udržať si v lete krásnu a zdravú pokožku a znížia pravdepodobnosť bolestivého a nebezpečného spálenia. Samozrejme, nezabudnite ani na opaľovací krém!

Pripravujete svoju pokožku na letné slnko? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: Miroslava, gettyimages
Odporúčame