FOTORECEPT Kurací paprikáš, to je skutočná klasika: Pripravujete ho takto aj vy?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi paprikáš?

Kurací paprikáš je klasikou, ktorá nikdy neomrzí

Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Rýchle, jednoduché a hlavne veľmi chutné jedlo. Väčšina ľudí ho miluje s domácimi haluškami, iní uprednostnia rýchlu cestu - cestoviny. Každý má svoju verziu paprikášu, tu sa môžete inšpirovať tou najjednoduchšou, ale predsa vynikajúcou.


Paprikáš je maďarské národné jedlo, ktoré ma nepochybne fanúšikov aj u nás. Konieckoncov, maďarská kuchyňa mala vždy na tú slovenskú pomerne veľký vplyv. 

Mimochodom, viete, že papríkáš a perkelt nie sú tým istým jedlom? Do druhého menovaného nepridávame smotanu, obsahuje tiež menej papriky a cibule.

Potrebujeme:

  • stehná a krídla z jedného kuraťa
  • 200 ml kyslej smotany
  • 200 ml sladkej smotany
  • 1 PL červenej mletej papriky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 PL bravčovej masti
  • bobkový list
  • soľ, korenie

Postup:

Na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.

Mohlo by vás zaujímať: Nenapodobiteľný paprikáš na dva spôsoby: Ochutnajte skutočnú chuť Maďarska


Stíšime plameň a pridáme osolené, okorenené mäso a mletú červenú papriku. Poriadne premiešame.
   
Mäso podlejeme. Môžeme pridať bobkový list a celé korenie. Zakryjeme a dusíme, až kým nebude mäso mäkké.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jednoduchý kurací steak na zelenine


Kyslú a sladkú smotanu zmiešame a pridáme naberačku horúcej vody z hrnca, aby sa nám smotana nezrazila.
   
Pridáme do hrnca s mäsom, ktoré je už uvarené.

Mohlo by vás zaujímať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Necháme prejsť varom a dáme variť cestoviny.
   
Pokiaľ chcete, môžete mäso vybrať, obrať ho a dať späť do omáčky.

Máte radi paprikáš? Na aké spôsoby si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (10)

  • Juraj K. 01.08.2019, 20:10

    Konečne správny recept a názov! Lebo v polovici reštaurácií vám na stôl prinesú toto jedlo pod názvom perkelt. A keď sa opýtate, že prečo je v perkelte smotana, tak vám povedia, že ich kuchár to robí tak! A hotovo!

  • Ayra 15.07.2019, 01:12

    Mino: Mast u mna doma nenajdete. Nekupujem ju, ani nerobim. Takze tazko:P. Nikomu vsak nediktujem co ma alebo nema jest. Vasa vec a nie moj problem. Ako som uz napisala aj p.Jarmile...A napisem Vam to znovu a po lopate, pretoze Vy ste extra nechapavy..Drahy Mino, zerte si co len chcete a kolko chcete:D. Mne mast proste smrdi. Bodka.

  • miňo 14.07.2019, 22:42

    Ayra, nebude ten smrad od masti vo vašej kuchyni preto, lebo ste si ju sama "vytopila"..?

  • Karol 14.07.2019, 22:32

    Kľudne si kúpte olej, alebo čo to bude aj za 100 dolárov fľašku. Ak si myslíte že budete zdravšia. Neviem ako vy, ale masť skôr vonia ako smrdí. Ale jasné, záleží od koho a akú máte. My sa držíme pri zemi, nerozhadzujeme zbytočne peniaze. Z "našich" olejov sa hodí Kátovský olej. Ale bežné oleje, i tie drahšie majú svoj špecifický pach a chuť. Ak niekto nevie ako zohriať masť či olej, tak nech si kúpi kameň a na tom bez tukov a olejov. Mnoho ľudí nevie používať ani len olej. Slnečnicový rozhodne nie je určený na vysmážanie. A namiesto smaženia to nechajte upiecť pri nejakých 150-180 stupňoch. A ozaj, jasné že u nás sa roky preferuje na vysmážanie práve ten váš repkový olej.

  • Ayra 14.07.2019, 21:29

    Jarmila: Noa? Mast znesiem jedine na cerstvom chlebe. Zasadne ju vo vareni, vysmazani a nikde inde nepouzivam, pretoze mi od nej smrdi nielen cela kuchyna, ale hlavne to jedlo. Pouzivam Canola Oil, ak Vam to nieco hovori.:P. A urcite je to zdravsie, vonavejsie a chutnejdie ako jedlo pripravene na bravcovej masti. Ale Vy sa pchajte cim uznate za vhodne..)))

  • Jarmila 14.07.2019, 10:20

    Na bravčovej masti smaží cibuľku. Nič v nej nevarí. A ešte niečo, myslíš že tie bežné stolové oleje s úplne totožným zložením sú hádam lepšie?

  • Ayra 13.07.2019, 20:31

    A hlavne nevarit to na masti..bleee:(

  • evelina 13.07.2019, 19:22

    Michaela, nikde som nepísala, že ste mi niečo kázali či nekázali.... ale dnes ste ma pobavili dvakrát... dve stehná a dve krídelká VÁM stačia na dva dni??? chi chi ch vy si vykáte alebo koľkým osobám to stačí ??? a čo zjete ako prvé krídelko či stehienko ??? A na dve krídlá a dve stehná použijete jednu cibuľu a 400 ml smotany ? PS : proti gustu žiadny dišputát alebo, čo ste si navarili, to si aj zjedzte, napíšte aj druhýkrát, nech sa pobavíme !

  • Michaela 13.07.2019, 17:51

    evelina Nikto Vám nekáže dávať do receptu rovnaké množstvo mäsa ako je uvedené v recepte. Hádam si to každý prispôsobí podľa toho kto koľko zje, nie? Nám takéto množstvo stačí na dva dni.

  • evelina 13.07.2019, 15:41

    Takto teda kurací perkelt nepripravujem. Podľa zverejneného receptu potrebujeme stehná a krídla z JEDNÉHO kuraťa t.j. dve krídlá a dve stehna ??? ! Aj keď nie som za prežieranie, z tohoto množstva sa môj muž nenaje. A kurací perkelt a haluškami miluje tak ako mňa :)))

1

Pridať komentár