Za bolesť kĺbov môžu aj potraviny: Bez ktorých sa budete cítiť lepšie?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Trápi vás stuhnutosť a opuchy kĺbov?

Problémy s kĺbmi privádzajú k lekárom čoraz viac ľudí

Problémy s kĺbmi privádzajú k lekárom čoraz viac ľudí. Kým opotrebovanie chrupavky - artróza - je typickým ochorením u starších ako 65 rokov, artritída postihuje aj o niečo mladšie ročníky.


Útočí nielen na kĺby, ale aj svaly, šľachy a neobchádza ani mäkké orgány. Objavuje sa výrazná ranná stuhnutosť a bolesť, ktorá vystreľuje do okolitých tkanív. Ide o ochorenie, ktorému treba venovať patričnú pozornosť a neprehliadať zhoršujúci sa stav. Stravou môžete bolestivé prejavy zmierniť, ak je nevhodná, aj zhoršiť. Ktoré potraviny sa oplatí z jedálnička vylúčiť?

Cukor aj umelé sladidlá

Sladenie bielym cukrom, dezerty, čokoládové tyčinky aj limonádové nápoje môžu byť na prvom mieste problematických potravín. Podľa American Journal of Clinical Nutrition práve cukor spúšťa uvoľňovanie cytokínov, ktoré podporujú aktivitu reumatoidnej artritídy. O nič lepšie však na tom nie je ani aspartám - umelo pripravené sladidlo. Váš imunitný systém môže byť na jeho prítomnosť citlivý, cudziu látku bude chcieť zlikvidovať, čo vyústi do zápalu. Nachádza sa aj tam, kde by ste to nečakali. V niektorých liekoch, žuvačkách a samozrejme diétnych nápojoch. Na obaloch ho nájdete pod označením E 951.


Mohlo by vás zaujímať: Strava pre zdravé kĺby: Čo by ste im rozhodne mali dopriať?


Lepok a kazeín

Aj bez toho, aby vám bola diagnostikovaná celiakia alebo alergia na bielkovinu kravského mlieka, môže mať váš organizmus s lepkom a mliečnou bielkovinou (kazeínom) problémy. Tie sa nemusia prioritne prejaviť ťažkosťami s trávením. Mnoho pacientov s artritídou uvádza zlepšenie svojho stavu po prechode na bezlepkovú stavu a vynechaní mlieka a mliečnych produktov.

Trans tuky

Už začiatkom 90.rokov 20.storočia vedci z Univerzity Harvard upozorňovali na zdravotné nebezpečenstvo súvisiace s častou konzumáciou trans tukov, ktoré spúšťali tzv. systémový zápal. Ide najmä o margaríny a tuky na pečenie, rastlinné nátierkové maslá, no nebezpečnejšie sú tie ukryté. Obsahuje ich fast food, mrazené jedlá, sušené polotovary (vrátane instantných polievok a omáčok), lacné čokolády, čipsy, krekry, pekárenské a cukrárenské výrobky s dlhou trvanlivosťou, hotové dressingy a omáčky. Podporujú rozvoj steatózy, aterosklerózy, cukrovky, chorôb srdca a ciev, artritídy a mnohých ďalších vážnych ochorení.


Mohlo by vás zaujímať: Radi si doprajete alkohol a výdatné jedlo? Pozor, dna súvisí aj so stravovaním


Mäso a mliečne výrobky

Možno sa zdá, že v bežnom jedálničku nakoniec nič nezostane, pravda je však taká, že každá potravina sa dá nahradiť. Častá konzumácia červeného mäsa, bravčovej masti, pečene a plnotučných mliečnych výrobkov môže stav artritídy zhoršovať. Vyberajte miesto toho chudé mäso zo zvierat s voľným výbehom a kvalitné ryby.

Správny priebeh diéty

Artritídu nie je možné úplne vyliečiť, vhodne nastavenou liečbou sa však dá dostať pod kontrolu do stavu remisie (ústupu). Niektoré potraviny zvyšujú zápal v tele a spolu s tým navodzujú podmienky pre rozvinutie viacerých chronických ochorení. Ak pociťujete ťažkosti, dodržujte pri vysadení potravín tieto kroky:

  • Najskôr sledujte, po akých potravinách sa váš stav zhoršil.
  • Veďte si prehľadný denník, do ktorého zaznamenáte všetky skonzumované jedlá, aby ste mohli identifikovať vinníka.
  • Ak sa rozhodnete potravinu alebo surovinu vylúčiť, zotrvajte aspoň 3-4 týždne, aby ste zistili, či má vysadenie pozitívny účinok.
  • Dajte si pozor predovšetkým na potraviny, ktoré môžu spôsobovať skrytú intoleranciu. Navodzujú celkový stav nerovnováhy a môžu byť spúšťačom mnohých zdravotných problémov.

Máte problémy s bolesťami kĺbov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • elvis 30.07.2019, 11:56

    Chcete predať svoju obličku? alebo hľadáte príležitosť predať svoju obličku za peniaze kvôli finančnej kríze a neviete, čo máte robiť, kontaktujte nás ešte dnes a my vám ponúkneme dobrú sumu za obličku. Moje meno je (doktor Elvis Whyte) som fenológ v našej nemocnici, špecializujem sa na chirurgiu obličiek a zaoberáme sa aj nákupom a transplantáciou obličiek so žijúcim zodpovedajúcim darcom. Kontaktný e-mail: doctorelviswhyte@gmail.com alebo Whatsapp nám 2347083629144 pre viac informácií

  • Jaro 25.07.2019, 21:47

    Iba celiaci nejedia lepkovú stravu. Ostatní nešpekulujte z bezlepkovým stravovaním!

  • apoliticky 23.07.2019, 16:02

    Zdenko Salajka...ty si vazne myslis...ze budes zit dlhsie ako to mas osudom dane ?... nebud smiesny...marnost nad marnost...

  • Zdenko Salajka 22.07.2019, 10:32

    Už 20 rokov uživme calá rodina aj známi GGW liečivú vodu aj varíme v nej . Prestali skoro všetky potiaže 20 rokov sme pre chobu neboli u lekára nikdy nemáme zápaly ani pohybové potiaže, jeme s každého po trochu. Doplňame si zinok a selén a snažime sa jesť poraviny so živočíšnou B12 kou .Zatiaľ to funguje

  • fero 22.07.2019, 08:07

    ,,American Journal of Clinical Nutrition" ,, vedci z Univerzity Harvard" ??? A čo švajčiarski vedci zostali v hanbe ? Čo takto riadiť sa vlastným rozumom ? Teda jesť všetko, ááááále s mierou. Kĺby ? Žiadny problém, ja napr. viac ako 20 rokov každý deň zjem lyžicu želatíny s kurkumou. Na Vianoce budem mať 80 a kĺby mám v poriadku ( netvrdím, že je to len z tej želatíny) Športujem, jazdím na bicykli, chodím, výťahy nepoužívam. Aj keď nie som taký rýchly ako pred 30 rokmi ale túru v Tatrách zvládnem. Už to nie je ako ,,zamladi" z bodu A do bodu B, ale v kľude si užívam krásu prírody. Tak a na vedcov si ani nespomeniem

1

Pridať komentár