Paradajky v kuchyni: Tri skvelé sezónne recepty na váš stôl

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi jedlá z paradajok?

Ilustračné foto

Paradajky patria k letu. Šťavnatá a osviežujúca zelenina je práve teraz čerstvá a plná chuti a vitamínov, preto by sme ju mali využiť v čo najväčšej miere. Napríklad aj vo výborných jedlách, ktorých príprava vám nezaberie veľa času a výsledok bude napriek tomu stáť za to.


Špagety s paradajkovou omáčkou   

 

Potrebujeme:

  • 1 cibuľu 

  • 4 strúčiky cesnaku 

  • olivový olej 

  • 500 g paradajok

  • soľ, čierne mleté korenie 

  • 400 g špagiet 

  • hrsť čerstvej bazalky 

Postup: Nakrájanú cibuľu a cesnak opečieme na olivovom oleji. Pridáme nakrájané rajčiny so semienkami aj šťavou, ktorú pustia, a necháme približne 5 minút rozvariť. Dochutíme soľou a čerstvým mletým korením. Cestoviny si pripravíme podľa návodu a vmiešame do omáčky. Rozdelíme na taniere a posypeme lístkami čerstvej bazalky.   

 

Tip: Ak sa vám recept zdá veľmi jednoduchý a obyčajný, práve v tom tkvie tajomstvo úspechu. Najlepší recept na rajčinovú omáčku je totiž ten najjednoduchší, pretože je postavený na neodolateľnej chuti vyzretých rajčín. Na zjemnenie rajčinovej chuti môžete pridať do omáčky ku koncu varenia štipku cukru.  


Mohlo by vás zaujímať: Zdravé paradajkové recepty: Pochúťka na toasty, ako polievka aj s cestovinami


Kuracie prsia na paradajkách

 

Potrebujeme:

  • 5 lyžíc olivového oleja 

  • 1 cibuľu, nasekanú najemno 

  • 2 strúčiky cesnaku 

  • 2 plechovky krájaných paradajok

  • soľ 

  • hrsť lístkov bazalky 

  • 4 lyžice smotany na šľahanie 

  • 4 kuracie prsné rezne  

Postup: Rúru si rozohrejeme na 190 °C. Na troch lyžiciach olivového oleja opečieme cibuľu a nadrobno nakrájaný cesnak, aby zmäkli a ľahko sa zafarbili. Pridáme rajčiny, osolíme a necháme 10 až 15 minút bublať, aby zmes zhustla. Odstavíme z ohňa, vmiešame smotanu a polovicu bazalkových lístkov. Na panvici na dvoch lyžiciach olivového oleja postupne z oboch strán dozlatista opečieme kuracie mäso. Preložíme do zapekacej misy a prelejeme omáčkou. Pečieme 25 až 30 minút, alebo dokiaľ kuracie prsia nebudú celkom mäkké. Podávame posypané zvyškom bazalky.  


Mohlo by vás zaujímať: Paradajky v kuchyni: Chránia pred rakovinou a lahodia chuťovým bunkám


Plnené paradajky na grile 

 

Potrebujeme: 

  • 150 g pestrofarebnej ryže 

  • 6-8 veľkých paradajok

  • 150 g syru feta 

  • 1 lyžicu čerstvého oregana 

  • 2 lyžice čerstvej mäty 

  • 4 lyžice petržlenovej vňate

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 2 jarné cibuľky

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • soľ, čierne mleté korenie

Postup: Ryžu si uvaríme podľa návodu. Rajčiny umyjeme a odrežeme vrch. Lyžicou vydlabeme semienka a vnútro, ktoré môžeme neskôr použiť napríklad do zeleninovej polievky. Varenú ryžu zmiešame s rozdrobenou fetou, nasekanými bylinkami, nakrájaným cesnakom a jarnými cibuľkami. Zakvapkáme citrónovou šťavou a podľa chuti osolíme a okoreníme. Ryžovou zmesou naplníme vydlabané rajčiny. Dáme na rozpálený gril a opekáme 10 - 15 minút.

Tip: Rajčiny môžeme upiecť aj doma v rúre a bylinky použiť podľa vlastnej chuti. Plnené podávame s listovým šalátom ako ľahké jedlo, alebo ako prílohu k pečenému mäsu. 

 

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • elvis 30.07.2019, 11:41

    Chcete predať svoju obličku? alebo hľadáte príležitosť predať svoju obličku za peniaze kvôli finančnej kríze a neviete, čo máte robiť, kontaktujte nás ešte dnes a my vám ponúkneme dobrú sumu za obličku. Moje meno je (doktor Elvis Whyte) som fenológ v našej nemocnici, špecializujem sa na chirurgiu obličiek a zaoberáme sa aj nákupom a transplantáciou obličiek so žijúcim zodpovedajúcim darcom. Kontaktný e-mail: doctorelviswhyte@gmail.com alebo Whatsapp nám 2347083629144 pre viac informácií

  • Miro 25.07.2019, 21:14

    Namiesto mletého čierneho korenia si doprajte zdravšiu rascu. A nešetrite ňou. Soľ používajte zásadne jodidovanú. Vyhnete sa tak niektorým možným problémom so štítnou žľazou.

1

Pridať komentár