Tri tipy na ľahkú letnú večeru: Tieto chute určite oceníte aj vy!

Lečo

gettyimages

 

Husté lečo s čabajkou

Príprava: 35 minút

Potrebujeme:

  • slnečnicový olej
  • 1 cibuľu, nakrájanú najemno
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájaného najemno
  • 3-4 rôznofarebné papriky
  • 1/2 – 3 lyžičky sladkej papriky
  • 4 nožičky čabajky
  • 2 – 3 vajcia
  • varené zemiaky alebo svetlú bagetku ako prílohu

Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime slnečnicový olej a na ňom osmažíme cibuľu. Po štyroch minútach pridáme cesnak a pár minút opekáme. Potom pridáme aj očistené a nakrájané papriky a desať minút dusíme. Zaprášime sladkou paprikou, pridáme na kolieska nakrájanú čabajku a paradajky a necháme ich zmäknúť. Nakoniec na zmes vyklepneme vajíčka a zamiešame. Podávame teplé s bagetkou.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rizoto s bazalkovým pestom: Zvládne ho pripraviť naozaj každý

Pečené špenátové rizoto

Príprava: 30 minút

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 200 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
  • 4 plátky slaniny (pridať môžete aj na kúsky pokrájané kuracie prsia)
  • 300 g ryže arborio
  • 1 l slepačieho vývaru (bujón)
  • 50 g mladého špenátu
  • 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
  • 40 g masla
  • soľ, čierne korenie

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Olej rozpálime na veľkej panvici, najlepšie s nepriľnavým povrchom. Pridáme huby a slaninu (prípadne aj pokrájané kuracie prsia) a opekáme 5 minút dozlatista, ku koncu opekania pridáme aj cesnak. Potom zmes preložíme do zapekacej misy s objemom asi 2,5 – 3 litre, vsypeme ryžu, zalejeme bujónom, dobre premiešame, tesne prekryjeme alobalom a pečieme 40 minút, alebo dokiaľ ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Nakoniec vmiešame špenát, parmezán a maslo, a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Chutné lievance bez múky a cukru: Ochutnajte ich s horúcimi malinami!

Zelerové lievance

Príprava: 20 minút

Potrebujeme:

  • 1 menší zeler
  • 5 vajec
  • mlieko
  • 150 g strúhaného eidamu
  • soľ, čierne korenie, bylinky
  • pažítku
  • cherry paradajky

Postup: Surový zeler olúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme vajcia rozšľahané s dvomi až tromi lyžicami mlieka, zasypeme syrom, ochutíme bylinkami, čiernym korením, soľou a pažítkou a premiešame. Panvicu vymažeme olejom a potom na nej štyri minúty z každej strany smažíme zelerové lievance. Na tanieri ich preložíme plátkami cherry paradajok a podávame najlepšie so zemiakovou kašou, prípadne s pečivom. Pridať môžeme tatársku omáčku.

Ktoré jedlé byliny z našich lúk využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame