Tri tipy na ľahkú letnú večeru: Tieto chute určite oceníte aj vy!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi lečo?

Lečo je chutnou klasikou, ktorá nikdy nesklame

Leto je plné farieb a chutí. A presne také môžu byť aj vaše večere. Hlavne počas všedných dní však vôbec nie je potrebné tráviť v kuchyni hodiny, ale ani sa obmedziť len na rýchle zeleninové šaláty - i keď, samozrejme, nič proti nim! Zo sezónnych potravín dokážete v lete pripraviť naozaj kvalitné a chutné jedlo, ktoré poteší a zasýti vás aj vašu rodinu. Pozrite si naše tipy!


Husté lečo s čabajkou

Príprava: 35 minút

Potrebujeme:

  • slnečnicový olej
  • 1 cibuľu, nakrájanú najemno
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájaného najemno
  • 3-4 rôznofarebné papriky
  • 1/2 - 3 lyžičky sladkej papriky
  • 4 nožičky čabajky
  • 2 - 3 vajcia
  • varené zemiaky alebo svetlú bagetku ako prílohu

Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime slnečnicový olej a na ňom osmažíme cibuľu. Po štyroch minútach pridáme cesnak a pár minút opekáme. Potom pridáme aj očistené a nakrájané papriky a desať minút dusíme. Zaprášime sladkou paprikou, pridáme na kolieska nakrájanú čabajku a paradajky a necháme ich zmäknúť. Nakoniec na zmes vyklepneme vajíčka a zamiešame. Podávame teplé s bagetkou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rizoto s bazalkovým pestom: Zvládne ho pripraviť naozaj každý


Pečené špenátové rizoto

Príprava: 30 minút

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 200 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
  • 4 plátky slaniny (pridať môžete aj na kúsky pokrájané kuracie prsia)
  • 300 g ryže arborio
  • 1 l slepačieho vývaru (bujón)
  • 50 g mladého špenátu
  • 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
  • 40 g masla
  • soľ, čierne korenie

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Olej rozpálime na veľkej panvici, najlepšie s nepriľnavým povrchom. Pridáme huby a slaninu (prípadne aj pokrájané kuracie prsia) a opekáme 5 minút dozlatista, ku koncu opekania pridáme aj cesnak. Potom zmes preložíme do zapekacej misy s objemom asi 2,5 – 3 litre, vsypeme ryžu, zalejeme bujónom, dobre premiešame, tesne prekryjeme alobalom a pečieme 40 minút, alebo dokiaľ ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Nakoniec vmiešame špenát, parmezán a maslo, a podľa chuti osolíme a okoreníme.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Chutné lievance bez múky a cukru: Ochutnajte ich s horúcimi malinami!


Zelerové lievance

Príprava: 20 minút

Potrebujeme:

  • 1 menší zeler
  • 5 vajec
  • mlieko
  • 150 g strúhaného eidamu
  • soľ, čierne korenie, bylinky
  • pažítku
  • cherry paradajky

Postup: Surový zeler olúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme vajcia rozšľahané s dvomi až tromi lyžicami mlieka, zasypeme syrom, ochutíme bylinkami, čiernym korením, soľou a pažítkou a premiešame. Panvicu vymažeme olejom a potom na nej štyri minúty z každej strany smažíme zelerové lievance. Na tanieri ich preložíme plátkami cherry paradajok a podávame najlepšie so zemiakovou kašou, prípadne s pečivom. Pridať môžeme tatársku omáčku.


Ktoré jedlé byliny z našich lúk využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • Laco 12.08.2019, 22:14

    Bageta je jedlo? No a nehnevajte sa, kto by kazil lečo čabajkou. No a keď sa povie ľahká večera, mnohí si predstavia najmú rýchla. ale robiť obyčajné lečo 35 minút, tak to je konský výkon. To mám tak na 10 minút.

  • adamko 09.08.2019, 11:09

    Keby som si dal na večeru tieto pseudo ľahké jedla, môžem len povedať, že plnenie manželských povinnosti by nedopadlo dobre.

  • Jaro 25.07.2019, 20:47

    Načo ešte aj mletá paprika? Do leča ide všetko, aj cibuľa, zásadne nahrubo nakrájané. Čabajka nie. Ale u nás dávame aj kúsok Oravskej slaninky "na spodok" a namiesto klobásky napríklad aj dobré špekáčiky, ale nie múkové z nejakého reťazca. A lečo bez rajčín nie je lečo! Príloha bageta? Fuj! Normálne sa hodí dobrý chlieb, nie to hnusné biele drobivé nepečivo. Všade chýba rasca. Bujón nikde nedávam, prečo aj? Slnečnicový olej nie je vôbec vhodný na vysmážanie, aj keď v tom leče sa ohrieva len krátko. Čas prípravy leča je tak 15-20 minút aj s rajčinami.

  • Ayra 24.07.2019, 21:59

    Suhlasim s Evelinou:)

  • evelina 24.07.2019, 15:00

    Nikto mi nekáže, aby som varila tieto tri jedlá, to je fakt :) ... Ale nikto mi ani nezakáže napísať, že sú to gebuziny !!! Lečo by bolo fajn, veď je sezóna rajčín a paprík, ale dať do neho čabajku (terminus technicus každý vie, čo to je) namiesto obyčajnej klobásy ??? Že vraj špenátové rizoto, keď tam ide kde čo, od slaniny, šampiňónov a kuracích pŕs, skrátka maglajz :) A zelerové lievance? štyri minúty smaženia pri použití surového zeleru určite nebudú stačiť a pridaný strúhaný syr spôsobí problémy pri smažení lievancov ! ...PS : v jednoduchosti je krása, na čo pridávať do jedál toľko výrazných prísad, aby z neho bola gebuzinka ???

  • Nika 24.07.2019, 13:09

    Robila som špenátové rizoto a bolo veru fajné... :-)

  • Ayra 24.07.2019, 03:39

    Ani jedno z toho by som nezjedla:D

1

Pridať komentár