Pochutí si celá rodina: Objavte cuketové recepty, ktoré nezaťažia žalúdok

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Majú cuketové recepty miesto aj vo vašej kuchyni?

Chuť cukety je neutrálna, no aj napriek tomu láka svojou lahodnosťou a jemným maslovým podtónom

Chuť cukety je neutrálna, no aj napriek tomu láka svojou lahodnosťou a jemným maslovým podtónom. Rozplýva sa na jazyku a je priam stvorená na ľahké letné pokrmy. Niekedy sa jej v záhradách urodí toľko, že nevieme čo s ňou a márne hľadáme spôsoby, ako si ju pripraviť 10 krát a predsa inak. Patrí medzi nízkokalorické potraviny s vysokým obsahom vitamínov A, B aj C, a minerálov, ako draslík, horčík a železo. Obsahuje viac ako 90 % vody, preto vďaka nej aj rýchlejšie schudnete a vaše telo sa očistí od škodlivín. Pozrite sa, ako vyzerajú recepty, ktoré naplno využívajú jej potenciál v kuchyni.


Cuketová pizza bez múky

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • olej
  • paradajkovú omáčku na základ pizze/domáci kečup
  • suroviny na obloženie pizze - šunka, olivy, šampiňóny, rôzne druhy syrov...

Postup: Cuketu dôkladne umyjeme a rozdelíme na polovicu. Odoberieme jadrovník a zvyšnú dužinu aj so šupkou nastrúhame. Primiešame jednu čajovú lyžičku soli a vložíme do sitka. Položíme ho cez okraj hrnca/misky, aby mohla odkvapkávať prebytočná voda. Vyšťavenú cuketu zmiešame s vajíčkami, 50 g nastrúhaného syra, pridáme čierne korenie podľa chuti a obľúbené bylinky.

Vzniknutú hmotu rovnomerne rozotrieme do formy na pizzu alebo na plech. Formu predtým vystelieme papierom na pečenie a jemne potrieme olejom. Cuketové cesto pečieme v rúre 10 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme z rúry, potrieme pizzovým základom a naukladáme ingrediencie podľa chuti. Posypeme zvyškom nastrúhaného syra a dopekáme ďalších 15-20 minút pri 180°C.


Mohlo by vás zaujať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky


Sýte cuketové lode s ryžou

Potrebujeme:

  • 2 väčšie cukety
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 100 g slaniny
  • 200 g uvarenej ryže
  • 3 paradajky
  • 200 g konzervovaných červených fazuliek
  • 2 vajíčka
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • soľ, čierne korenie, chilli

Postup: Cukety umyjeme, prepolíme stredom a vyberieme jadrovník. Nemusíme ich zbavovať šupky. Časť dužiny lyžicou odoberieme a v „lodiach“ ponecháme hrúbku cca 1 cm. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu so slaninkou. Pridáme na kúsky pokrájané paradajky, odobratú dužinu a červené fazuľky. Miešame do zmäknutia. Zmes dochutíme soľou a čiernym korením. Kto má rád pikantné, môže siahnuť aj po chilli.

Do hotového základu pridáme uvarenú ryžu a 2 surové vajcia. Plechy potrieme olejom a poukladáme prázdne cuketové lode. Zmesou ich opatrne naplníme a vložíme ich na 30-35 minút do rúry pri teplote 180 °C. Pár minút pred dopečením posypeme nastrúhaným syrom a zapekáme do zlatista.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Šťavnatá plnená cuketa: Pochutí si na nej celá rodina!


Zapekaná smotanovo-cuketová „prekladačka“

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 3 vajcia
  • 50 g hladkej múky
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 200 g kuracej šunky
  • 200 g tvrdého syra (ideálne parmezán)
  • rastlinný olej
  • soľ, čierne korenie

Postup: Cukety umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Osolíme ich, počkáme 30 minút, kým pustia vodu a osušíme. Na rozpálenom oleji opečieme kolieska cukety do zlatista. Zapekaciu formu vytrieme olejom a uložíme prvú vrstvu cukety. Smotanu, vajcia a múku zmiešame dohladka. Časť z tejto zmesi rozotrieme na cuketu. Následne posypeme nastrúhaným syrom a uložíme tenké plátky šunky. Opäť nasleduje vrstva cukety, za ňou vajíčkovo smotanová zmes, syr, šunka - kým sa neminú suroviny. Posledná vrstva by mala byť syrová. Uvedené množstvo surovín zaplní stredne veľkú sklenenú zapekaciu misku. Pečieme približne 35-40 minút pri teplote 200°C. Dobrú chuť!


Aké ďalšie chutné cuketové jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Vinco 22.08.2019, 13:34

    Je horúce leto, tak prečo si nezakúriť aj takýmito pečenými jedlami??

1

Pridať komentár