Nie je jogurt ako jogurt: Dodržiavajte našich 5 rád a nenechajte sa oklamať

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Venujete pri kúpe jogurtov pozornosť ich zloženiu?

Nie je jogurt ako jogurt

Mnohí dnes nostalgicky spomíname na starý dobrý jogurt. Mal jemne kyselkavú chuť a stála v ňom lyžička. Za posledné desiatky rokov sa podstatne zmenil.


Výrobcovia chcú často ušetriť, čo sa následne premieta na kvalite i chuti. Nájdu sa však aj takí, ktorí dbajú na tradičný spôsob výroby. Ako odhaliť v súčasnej širokej ponuke ten pravý poctivý jogurt?

Dnes platí iná norma

Obsah celkovej sušiny v bielom jogurte bol kedysi stanovený normou na 22 %. Dnes je to bežne okolo 12-13 %. Niektorým výrobcom záleží na tom, aby ich produkty mali všetky výživové a chuťové náležitosti. Mlieko nechávajú kysnúť tradičným spôsobom priamo v obaloch, čoho výsledkom je tuhá konzistencia s nižším podielom vody. Klasický biely jogurt by mal obsahovať iba mlieko či smotanu a jogurtové kultúry: Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Pravdou však zostáva, že väčšina aj tak používa lacnejší postup: Jogurt zreje vo veľkých tankeroch, až potom sa premieša, ochladí a stáča do obalov. Je redší a musí sa zahusťovať, najmä škrobom či želatínou.

Ovocné jogurty bez ovocia

Reklamné slogany nás lákajú na „jogurt plný ovocia“ alebo „s veľkými kúskami jahôd“. Podiel ovocnej zložky v percentách je uvedený na obale, no realita býva často iná. V 150-gramovom tégliku je neraz polovica väčšej jahody. Alebo sa časť jahôd, ako hodnotnejšieho ovocia, nahradí lacnejšou jablkovou dreňou. Ovocné jogurty síce skvelo chutia, no vďačia za to väčšinou veľkému množstvu cukru. Výsledná príťažlivá farba je docielená pridaním farbiva, napríklad betanínu (E162), prírodného farbiva z cvikly. Horšie je, ak narazíte na karmín (E120) - farbivo sa získava z vysušeného hmyzu cicajúceho šťavu z opuncií.


Mohlo by vás zaujať: Slováci si jogurty obľúbili: Ktoré kupujeme najčastejšie a prečo?


5 tipov do košíka

1. Čítajte etiketu: Podľa vyhlášky môže niesť označenie jogurt len výrobok, ktorý neprešiel tepelnou úpravou a neobsahuje konzervačné látky. Slogany „jogurt so živými baktériami“ či „neobsahuje žiadne konzervanty“ sú vlastne zbytočné. Jogurt bez živých baktérií nie je jogurt a konzervanty obsahovať ani nemôže. Zničili by baktérie mliečneho kvasenia. Ak sa hotový tepelne upraví za účelom predĺženia trvanlivosti, musí sa pomenovať „jogurtový dezert“ (minimálne 50-percentný podiel jogurtu) alebo „pena“.

2. Hľadajte vyššie ceny: Najmä pri ochutených jogurtoch často platí, že čím lacnejší, tým menej kvalitný. Na dosiahnutie prijateľnej chuti a vzhľadu sa používajú prídavné látky ako éčka a veľa cukru.

3. Zaostrite na prídavné látky: Zavádzajúco môže pôsobiť aj slovo „príchuť“. Jogurt s jahodovou príchuťou ešte neznamená, že sú v ňom naozaj jahody. Ak zistíte, že súčasťou marhuľovej príchute je cukor, rôzne extrakty a zahusťovadlá, výrobok ani nekupujte.

4. S „light“ jogurtom neschudnete: Mliečny tuk dodáva jogurtu prirodzenú vôňu a chuť. Nízkotučné sú riedke, musia sa zahusťovať najmä želatínou či škrobom. Zároveň sú veľmi sladké. Cukor zvyšuje predpísané percentá obsahu sušiny a je lacnejším riešením ako napríklad sušené mlieko. Všetky tieto prísady môžu mať následne na priberanie väčší vplyv než chýbajúci mliečny tuk. Navyše po light jogurte bývame hladní viac než po bežnom, čo nás bude lákať dať si ho znova.

5. Jogurt overte testom hustoty: Zľahka ním zatrepte a počúvajte, aby ste odhadli jeho hustotu. Potom vám už nezostáva nič iné, než postupne skúšať jogurty rôznych značiek a nájsť tú správnu konzistenciu a chuť, ktoré naplnia vaše očakávania.


Aké jogurty si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • rodric camela 27.08.2019, 12:22

    Toto je potrebné prečítať každý, som tu, aby som informoval celý svet o človeku, ktorý zachránil môj vzťah, a tento veľký človek sa volá Dr. IZOYA. Skutočne pre mňa odviedol skvelú prácu tým, že priviedol späť môjho bývalého milenca, ktorý ma opustil, a sľubujem, že sa ku mne už nikdy nevráti. S týmto som si uvedomil, že rozdávanie podrobností o svete Dr. IZOYA bude pre tých, ktorí majú prelomené domovy alebo vzťahy, veľmi prospešné, aby vám pomohli vyriešiť tento zlomený vzťah alebo vaše manželstvo. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom jeho e-mailovej adresy: drizayaomosolution@gmail.com. Spojte sa s ním a uvidíte, ako sa váš problém vyrieši do 24 hodín. Špecializuje sa aj na nasledujúce záležitosti ... (1) Chcete, aby váš bývalý späť. (2) Chcete byť povýšený vo svojej kancelárii. (3) Chcete, aby vás nasledovali muži / ženy. (4) Chceš dieťa. (5) Ste podnikateľom a chcete získať zákazky (6) Chcete, aby bol váš manžel navždy váš (7) Potrebujete duchovnú pomoc. (8) Boli ste podvedení a chcete získať späť stratené peniaze. (9) Zastavte rozvod 10. Vyvolanie peňažných rituálov (11) Víťazné voľby

  • Vincoo 22.08.2019, 18:20

    Určite to nebudú jogurty Dano.e, dobré bývali Bánovecký a Zvolenský. Rajo sa už dosť pokazilo so svojimi výrobkami.

  • Ron 16.08.2019, 18:07

    Vierka, konkrétne ktorý biely jogurt je so živými kultúrami? Ja nenosím so sebou okuliare a nevidím nič prečítať. Navyše v každom obchode majú biele jogurty od iného výrobcu.

  • Autobot 16.08.2019, 16:57

    Najlepsie su A2 jogurty ovci Kri Kri a kozi Mevgal. Oba maju bulgaricus a thermophilus, bez pridanych hovadin. Ked s Kri Kri naockujem ovcie mlieko dostanem rovnaky husty original vzdy.

  • Viera 16.08.2019, 11:57

    Ja si robím jogurt doma a úplne jednoducho. Na začiatku stačí si kúpiť jeden biely jogurt so živými kultúrami. Zamiešam ho do litra teplého, nie horúceho, mlieka, nalejem do pohárikov, uzavriem a dám do rána pod deku. Ráno mám čerstvý jogurt, každý si dá doň čo mu chutí. Posledný pohárik zasa zmiešam s litrom mlieka...a tak dokola.

1

Pridať komentár