FOTORECEPT Pochúťka pre malých aj veľkých: Kysnutý závin s čokoládovým pudingom

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi záviny?

Lahodný kysnutý závin s čokoládovým pudingom poteší celú rodinu

Tento sýty a pritom chuťovo jemný závin má v našej rodine dlhoročnú tradíciu. Robí sa z veľkej dávky a na rodinných stretnutiach sa doslova rozchytá. Ak vás čaká oslava alebo chcete ponúknuť svojich kolegov v práci, určite neobanujete. Hoci na pohľad možno vyzerá pracne, nenechajte sa oklamať. Práca ide od ruky a výsledok nesklame.


Potrebujeme:

Na cesto:

  • 1 kg hladkej múky (900 g na cesto, 100 g na poprášenie a spracovanie cesta na doske)
  • 500 ml mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 kocku droždia (42 g)
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 2 štipky soli
  • 3 vajíčka

Na plnku:

  • 2 čokoládové pudingy
  • 500 ml mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g margarínu na plnky

Postup:

Najskôr si pripravíme plnku. V 500 ml mlieka rozmiešame cukor a 2 práškové čokoládové pudingy. Ešte do horúceho hustého pudingu vmiešame margarín.

Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019


Miešame, kým sa plnka nezjednotí a nezostane pekne lesklá. U nás sa pripravuje večer, deň vopred, aby do rána vychladla.
   
Pripravíme si všetky ingrediencie na cesto. Žĺtka oddelíme od bielkov - z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a žĺtka odložíme bokom. Budú sa nimi potierať zapletené záviny pred pečením. Do 500 ml vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru a jednu kocku kvasníc. Necháme podkysnúť. Do veľkej misy preosejeme 900 g hladkej múky, pridáme 150 g cukru, 3 polievkové lyžice oleja a trošku soli. Vlejeme kvások, premiešame a zapracujeme sneh.

Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Cesto je vláčne, nie je tekuté. Nemusí sa nechávať podkysnúť. Rovno s ním pracujeme.
   
Presunieme ho na pomúčenú dosku, spracujeme a rozdelíme na 8 menších “bochníkov”. Z nich vzniknú v závere 4 objemné záviny.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Vylepšite svoj čokoládový závin: Vyskúšajte čokoládovú hviezdicu!


Každý “bochník” rozvaľkáme na kruh s priemerom cca 30 - 33 cm. Stuhnutú plnku v hrnci rozdelíme nožom na 8 rovnakých dielov. Tým, že do rána stuhla, dá sa z hrnca ľahko vybrať presne taký diel, aký potrebujeme. Plnku rozotrieme na cesto a zavinieme podobne, ako pri štrúdli. (Pozn. autora: Roky dozadu som dala na cesto párkrát ešte teplú plnku, no pod teplom začalo cesto pracovať, naťahovať sa a plnka už počas pletenia vytekala. Rozotieranie vychladnutej plnky je takto omnoho jednoduchšie.)
   
Z dvoch zatočených častí budeme prekladaním do “vrkoča” zapletať jeden závin.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce


Dve prepletené časti prenesieme na plech a výdatne potrieme rozšľahanými žĺtkami. Na jeden plech sa zmestia dva záviny. Pečieme v rúre predhriatej na 200°C po dobu približne 30 minút.
   
Záviny krásne narastú a zostanú zlatisto-hnedasté.

Mohlo by vás zaujímať: Ovocné pochúťky na vašom stole: Doprajte si výborný sladký obed či večeru


Tu už môžete vidieť kompletnú dávku závinov, ktorými nepohrdnú dospelí ani deti. Ak chcete pripraviť iba dva kusy, dávku ingrediencií znížte na polovicu.
   
Dobru chuť prajeme!

Aké záviny si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • Julko 18.09.2019, 15:30

    Skúste tam dať mletý mak s medom alebo rafinovaným cukrom. Nie kakaový blivajz...

  • Veronika 02.09.2019, 13:48

    Margarín? A prečo nie kvalitné maslo??

  • Xx 01.09.2019, 07:48

    Tento koláč robím už roky a je fantastický

1

Pridať komentár