Výborné na obed aj na večeru: Tieto 3 omáčky sa oplatí mať v receptári

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Zaujímavé omáčky najlepšie chutia s cestovinami

Už vám dochádzajú nápady čo variť a po návrate domov na vás čaká pár hladných krkov? Nasledujúce omáčky sú lahodne krémové aj plné rôznej zeleniny.


Najlepšie chutia samozrejme s cestovinami. Ich výber v tomto prípade ponecháme na vás. Výborne sa hodia ku klasickým špagetám či kolienkam, rovnako skvelé sú s penne alebo fettuccine. Pripravte si ich inak a vyskúšajte naše recepty.

Brokolicová omáčka so slaninou

Potrebujeme:

  • 500 g brokolice
  • 100 g slaninky
  • 200 g smotany na varenie
  • 100 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 2 polievkové lyžice oleja

Postup: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a v osolenej vode povaríme do zmäknutia. Nie dlho, inak stratí svoju zelenú farbu. Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú slaninku. Ak máte prerastenú slaninu, nechajte ju pustiť vlastný tuk. Pridáme uvarenú brokolicu, podlejeme smotanou na varenie a necháme prehriať. Mačkadlom na zemiaky brokolicu v omáčke rozdrvíme. Pred dovarením osolíme, pridáme prelisovaný cesnak a korenie podľa chuti. Vmiešame cestoviny a nastrúhaný parmezán. pred servírovaním môžete dozdobiť lístkami čerstvej bazalky.


Mohlo by vás zaujímať: K mäsu či na cestoviny: Spestrite si jedálny lístok chutnými omáčkami


Omáčka Quattro Formaggi

Potrebujeme:

  • 100 g parmezánu (pikantný syr)
  • 100 g gorgonzoly (výrazný plesňový syr)
  • 100 g pecorina (aromatický slaný syr)
  • 100 g mozzarelly (lahodný jemný syr)
  • 200 ml smotany na šľahanie (30 %)
  • morskú soľ

Postup: Omáčka „4 druhy syra“ je vo svojej podstate veľmi jednoduchá a predstavuje bohatú rôznorodosť. Samotní Taliani nemajú jednotný a ani jeden originálny recept. Ich syrov je viac ako 400 druhov, tak prečo sa obmedzovať vo výbere? Základom je, aby bol každý chuťovo odlišný. Ako takúto omáčku pripravíme? V hrnci zohrejeme smotanu a pridáme nastrúhané alebo nadrobno pokrájané syry. Za stáleho miešania ich necháme rozpustiť. Ochutnáme a podľa potreby osolíme (zvyčajne však postačí samotná slanosť syrov).


Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti - s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Hríbová omáčka

Potrebujeme:

  • 50 g sušených húb
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • plátok masla
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • soľ, korenie

Postup: Sušené hríby dáme namočiť aspoň na jednu hodinu do studenej vody. Medzitým si nakrájame cibuľu nadrobno. Hríby scedíme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme ich na rozpálenom oleji spolu s cibuľou a plátkami cesnaku. Premiešame a necháme podusiť. Podľa potreby podlejeme trochou teplej vody. Keď hríby zmäknú, podlejeme smotanou. Varíme na strednom ohni za stáleho miešania. Osolíme, okoreníme, na zjemnenie pridáme plátok masla. Pri servírovaní na cestoviny, posypeme vrch petržlenovou vňaťou.


Aké ďalšie chutné omáčky si k cestovinám pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • Larry Fox 19.08.2019, 03:24

    Skúsili ste získať pôžičky od bánk bez úspechu? Naliehavo potrebujete peniaze, aby ste sa dostali z dlhov? Potrebujete peniaze na rozšírenie alebo založenie vlastného podnikania? Získajte pôžičku od jednej z popredných úverových spoločností vo Veľkej Británii. Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte nás na adrese Whatsapp: ​+14092051142 alebo e-mailom: larryfox2017@gmail.com

  • Vinco 16.08.2019, 20:20

    A koľko tých kolien Chýba to v každom recepte. Pokiaľ nie je cestovina domáca, teda má obsahovať aj vajcia, tak ju tam škoda dávať. Viac telu zoberie ako dodá. Brokolicu dajte na sitko do veľkého hrnca s trochou vriacej vody a nedokonale zakryte pokrievkou a nechajte pár minút pariť. Je to pre brokolicu prospešnejšie. Plesnivé syry nekombinujte so zeleninou.

  • evelina 14.08.2019, 12:08

    Nevarím krémovú brokolicovú polievku ani omáčku podľa vášho receptu, pretože nikto, ani ja sama by to nejedol. Škoda brokolice.... ak ju dáte variť do studenej vody a varíte ju do mäkka, tak jej farba má odpudzujúcu farbu, smrdí a nemá žiadnu chuť. Ja brokolicu dusím buď nad parou alebo blanžírujem - očistenú a rozobratú na ružičky zalejem horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice, po asi 5 minútach ju scedím a zalejem studenou vodou. Tým dosiahnem krásnu zelenú farbu brokolicu a jej lahodnú chuť. A takto pripravenú brokolicu môžem pridať k cestovinám, urobiť brokolicové smažienky alebo ju pridať do zeleninového alebo kuracieho vývaru....takto pripravená "nemá chybu " :)

1

Pridať komentár