Chutné šaláty, ktoré vás zasýtia ako hlavné jedlo: Uvoľnite im miesto na tanieri

Tuniakový šalát

gettyimages

Sú ideálnou voľbou pre doplnenie živín a energie bez toho, aby zaťažili váš žalúdok. Počas teplých dní výborne osviežia, počas tým chladných nám dodajú potrebné živiny, ktoré posilnia imunitu.

Šaláty majú skutočne univerzálne využitie. Dajú sa jesť ako príloha aj ako hlavný chod, ozdobia obložené chlebíčky alebo tanier s jedlom. Časy, kedy sme jedli len hlávkový so zálievkou z octu, soli a cukru, sú dávno preč. Dnes si môžeme vyberať zo širokej ponuky druhov a pripraviť si chutnú zeleninu na rôzne spôsoby. Vyskúšate naše tipy?

Dodajú vitamíny a pomôžu aj s trávením

Šalát patrí medzi listovú zeleninu, ktorá má vyše 200 rozličných odrôd. U nás je obľúbený najmä hlávkový a ľadový, no zvykli sme si aj na kučeravý, rímsky či poľný šalát. Pestujú sa v rôznych variantoch aj farbách, ponuka je naozaj pestrá. Treba len skúšať, ktorý z nich ulahodí vašej chuti. Navyše, v listoch sú ukryté mnohé zdravotné benefity:

1. Zásobia telo živinami: Listové šaláty sú plné vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok a vlákniny. Vďaka účinnému zloženiu podporujú imunitu a pomáhajú predchádzať rôznym zdravotným ťažkostiam a ochoreniam.

2. Osviežia v horúčavách: Vysoký obsah vody sa postará o doplnenie tekutín a pomôže telo schladiť.

3. Odľahčia jedálny lístok: Dobre zasýtia a pritom nezaťažia žalúdok. Sú vhodné pri redukcii hmotnosti. Aj veľká porcia má pomerne málo kalórií. Dôležité však je, s čím šalát skombinujete. Pridaním chlebových krutónov, slaninky či plnotučnej smotany nám kilá zrejme dolu nepôjdu.

4. Urýchlia trávenie: Pomôžu s ťažko stráviteľným jedlom, napríklad s grilovaným mäsom, ktoré by inak zostalo pridlho ležať v žalúdku.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Hudba v kruhu: Marc Ribot (USA)

Nekonečne veľa možností

Listová zelenina sa až na malé výnimky konzumuje v surovom stave, aby si zachovala cenné látky, ktoré sa varom ničia. Ideálne je pripravovať šalát tesne pred podávaním. Jednotlivé listy vložte do misy s vodou, premyte a nechajte odkvapkať. Potom už stačí len niekoľko surovín na to, aby sme prichystali chutné a výživné jedlo. Inšpirujte sa niektorými z našich receptov:

Studená šalátovo-avokádová polievka

Potrebujeme: 1 ks listového šalátu (ideálne hlávkový či ľadový), 250 g bieleho jogurtu, 1 zrelé olúpané a nakrájané avokádo, šťavu z citróna, trochu vody, nakrájanú pažítka, soľ a čierne korenie.

Postup: V mixéri zmiešame jogurt, avokádo a citrónovú šťavu. Pridáme trochu vody, natrhané kúsky šalátu, pažítku a vymixujeme dohladka. Dochutíme soľou a korením. Podávame vychladené.

Mohlo by vás zaujímať: Rýchle cestovinové šaláty: Originálna chuť vás poteší nielen v lete

Výdatný šalát s tuniakom

Potrebujeme: 1 ks listového šalátu (napríklad hlávkový, ľadový či kučeravý), 4 ks reďkoviek, 3 ks sušených paradajok, 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, 3 ks vajec uvarených natvrdo, cibuľovú vňať, pažítku, jogurtovú alebo horčicovo-medovú zálievku.

Jogurtová zálievka: 150 ml bieleho jogurtu zmiešame s 1 ČL horčice a 1 ČL kečupu.

Horčicovo-medová zálievka: Zmiešame po 1 ČL horčice a medu s 1 PL olivového oleja.

Postup: Umyté a odkvapkané listy šalátu poukladáme do hlbokej misy, pridáme nakrájanú zeleninu a kúsky tuniaka. Vajcia pokrájame na štvrtiny a poukladáme na šalát. Posypeme nasekanou vňaťou, pažítkou a polejeme zálievkou podľa chuti.

Ľahký šalát s kuracím mäsom

Potrebujeme: po 1 ks listového šalátu a šalátovej uhorky, 8 ks cherry paradajok, 125 g mozzarelly (alebo ovčieho syra), 200 g kuracích pŕs, olivový olej, 1 PL citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie.

Postup: Umytý šalát zbavený vody rozdelíme na menšie kúsky. Pridáme očistené a nakrájané uhorky, paradajky a kúsky syra. Pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a narežeme na tenšie pláty. Osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji. Pokrájame na kúsky a pridáme do šalátu. Šalát chutí skvele aj s použitím jogurtovej alebo horčicovo-medovej zálievky.

Aké šaláty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: Vlaďa, gettyimages
Odporúčame