Pochúťka zo sóje: Syr tofu je skvelý nielen pri diétach

Syr tofu

SITA

Vyrábať sa začalo už pred viac ako 2000 rokmi v Číne. Má málo kalórií, neobsahuje žiadny tuk a cholesterol, ale zato veľa bielkovín, železa a vápnika. Obľubujú ho vegetariáni, ale je tiež vhodné pri redukčných diétach. Hovoríme o syre tofu, ktorý sa vyrába zo sójových bôbov.

Prírodné a bez chuti

Tofu je prírodným produktom. Vyrába sa zo sójových bôbov, z ktorých sa najprv pripraví sójové mlieko a to sa potom vyzráža za pomoci prírodných zrážadiel do sójového syra, ktorý poznáme pod názvom Tofu. Má nevýraznú, ba až neutrálnu chuť, aj vôňu. Preto je vhodné ho pri príprave dochutiť, alebo namarinovať.

Staré 2000 rokov, v Európe len polstoročie

Tofu pochádza z Číny, kde je známe už 2000 rokov. V 7. storočí sa rozšírilo do Japonska. Na európskom kontinente je o ňom prvýkrát zmienka z roku 1603 v Španielsku. Ku nám sa dostalo až v polovici 20. storočia. Aj napriek tomu sa veľmi rýchlo rozšírilo, pretože sa začalo používať vo veľkej miere pri diétach a bezmäsitej strave.


Mohlo by vás zaujať: Lahôdka menom syr: Tieto veci ste o ňom možno netušili


Neobsahuje nijaký tuk, ani cholesterol

Je skvelým zdrojom bielkovín, rovnako ako všetky ostatné výrobky zo sóje. Okrem toho obsahuje veľa:

  • vápnika, železa,
  • fosforu, horčíka, draslíka,
  • vitamínov B a E  
  • lecitínu.

Vhodný pri alergii na mlieko, celiakii a diétach

Tofu je veľmi diétnou potravinou, vhodnou pre ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Aj vďaka tejto svojej vlastnosti je potravinou, ktorú môže jesť prakticky každý človek. A to aj ľudia, ktorí trpia na:

  • srdcovo-cievne ochorenia
  • vysoký krvný tlak
  • ateriosklerózu
  • cukrovku
  • obezitu a pri diétach
  • poruchy tráviaceho traktu a pečene

Mohlo by vás zaujať: Syrové pochúťky: Okrášlia sviatočný stôl a potešia mlsný jazýček


Tofu zapekané s cuketou

Potrebujeme:

6 mini cukiet

500 gr. tofu

1 cibuľu

pokrájané paradajky

tvrdý syr

olivový olej

cukor, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Cukety rozpolíme a vydlabeme. Na chvíľu ich dáme do vriacej vody, aby zmäkli. Na olivovom oleji opražíme cibuľku a do ktorej pridáme pomrvené tofu, ktoré sme pred tým zmiešali s olivovým olejom a koreninami. Pridáme paradajky a zmesou naplníme cukety. Na vrch postrúhame tvrdý syr a dáme zapiecť.

Zdroj: SITA, SITA, Nela
Odporúčame