Losos je ryba pre každého: Pochutnajte si na týchto receptoch ešte dnes!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Lososové pochúťky nesklamú žiadneho labužníka

Losos je ryba nielen chutná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu. Skvelým bonusom je aj fakt, že vám pri ňom nehrozí kostička v krku. Kedysi síce bola pre svoju cenu tak trochu luxusom, dnes už je však oveľa dostupnejšia - najmä ak ju kupujete vo väčšom množstve. Losos je samozrejme najlepší čerstvý a najvýhodnejší keď ho kúpite celého. Ideálne je, ak máte niekoho, s kým si ho môžete kúpiť na polovicu. Ak nemáte prístup k čerstvým rybám, vyskúšajte mrazené filety. Údený losos je zas vynikajúce spestrenie jedálnička a ak môžete, raz za čas ním obmeňte klasickú salámu či syr.


Zapečený losos s kaparovou omáčkou

Potrebujeme:

2 filety lososa
250 ml smotany na šľahanie (resp. na varenie)
10 dkg eidamu
1 fľaštičku kapár
muškátový oriešok
soľ
2 strúčiky cesnaku
trochu oleja

Postup:

Postrúhame na jemno syr, pokrájame kapary na drobno, roztlačíme jeden strúčik cesnaku a všetko pridáme do šľahačky. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Všetko spolu dobre zamiešame. Zapekaciu misu vymastíme olejom s druhým roztlačeným cesnakom. Uložíme na ňu filety lososa a zalejeme pripravenou omáčkou. Môžeme posypať postrúhaným syrom. Dáme do rúry vyhriatej na cca 180 stupňov približne na 20 minút. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ryby zo znečistených vôd: Na čo si dať pri kúpe pozor?


Grilovaný losos s tzatziky omáčkou

Potrebujeme:

2 filety lososa
med
čierne korenie
trochu oleja

Na tzatziky:
180 ml kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
soľ
kôpor

Postup:

Filety položíme na grilovaciu panvicu s vrúbkami. Potrieme ich tenkou vrstvou medu a okoreníme. Pečieme ho z každej strany približne 7-8 minút - kým nie je hotový. V prípade potreby môžeme trošku podliať vodou.

Tzatziky omáčku pripravíme zmiešaním smotany, roztlačeného cesnaku, soli a nadrobno pokrájaného kôpru (kto nemá rád kôpor, nemusí ho pridať).

Ako príloha sú výborné zemiaky nakrájané na kolieska a opečené v rúre.


Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!


Nátierka z údeného lososa

Potrebujeme:

10 dkg údeného lososa
20 dkg nátierkového masla bez príchute
3-4 lyžice smotany (môže byť aj viac - podľa toho, akú konzistenciu uprednostňujete)
soľ
čierne korenie (najlepšie čerstvo pomleté)
niekoľko kvapiek citróna

Postup:

Pomixujte nátierkové maslo so smotanou, soľou, korením citrónom kým nie je hmota hladká. Postupne pridávajte aj lososa. Rozmixujte podľa viac alebo menej podľa toho, či chcete, aby v pomazánke zostali celé kúsky, alebo nie. Nátierku možno tiež dochutiť pridaním kôpru alebo kapár. Nátierka je výborná na toastoch z celozrnnej bagety.


Poznáte aj vy dobrý recept na prípravu lososa? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšie ceny v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • Tomas 20.02.2019, 21:53

    Losos je ryba nielen chutná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu. Skvelým bonusom je aj fakt, že vám pri ňom nehrozí kostička v krku. ... tu som prestal citat, losos nieje ryba pre kazdeho napriklad koli obsahu tuku s nou mozu mat problem ludia ktori maju problem s pankreasom, po dalsie, autor clanku si kupil maximalne tak file z lososa, tam akurat niesu kosti... tak ako aj u inych ryb ktore su nafiletovane.... dakujem dovi

  • Jano 20.02.2019, 18:55

    To už skoro všetci vedia, že losos zo severských fariem(predovšetkým z Norska) , ktorý sa ponúka u nás a vo väčšine európských krajínA je v súčasnosti najtoxickejšia ryba na EU trhu(umelé krmivá, choré ryby, rastové hormóny, antibiotiká atď.), len táto webová stránka a autor článku to nevie ???!!! https://tadesco.cz/norsky-losos-je-jedna-z-nejjedovatejsich-potravin-ve-svete/

  • hopo 20.02.2019, 13:49

    Losos je ryba pre každého,áno,ale nie losos z farmy.

  • MeVe 21.12.2012, 09:08

    Nátierkové maslo, eidam? Kulinárske barbarstvo.

  • Pepe 28.07.2012, 23:15

    Načo kaziť tak super rybu smotanou a eidamom omg?

  • Kleoš 28.07.2012, 08:34

    A čo tak radšej zubáč?

1

Pridať komentár