Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Ako dodávate telu minerály vy?

Vyvážená strava plná výživného ovocia a zeleniny vám dodá dostatok chýbajúcich minerálov

Minerály sú pre ľudský organizmus životne dôležité. Bez ich prítomnosti by naše telo nemohlo fungovať, no pritom si ich nedokáže samé vytvoriť. Preto mu ich musíme dodávať potravou a je nesmierne dôležité, aby ich bol dostatok. Poradíme vám, z akých zdrojov si môžete chýbajúce minerály doplniť.


Najlepšie v prírodnej forme

V súčasnosti môžete v lekárni kúpiť všetky dôležité minerály. Tie sú však umelo vyrábané a distribuované rôznymi farmaceutickými firmami. Pre vaše telo sú omnoho lepšou alternatívou minerály, ktoré do tela dostaneme v prírodnej forme, prostredníctvom prijatej stravy.


Tiež by vás mohlo zaujať: Máte vysoký tlak? Dopĺňajte draslík, je v týchto potravinách!


Viete, ktoré potraviny sú zdrojom 10 najdôležitejších minerálov potrebných pre ľudské zdravie?

  1. Draslík – nachádza sa najmä v marhuliach, rajčinách, sušenom ovocí, hrozienkach, fazuli, citrusoch, melónoch, listovej zelenine, slnečnicových semienkach, banánoch, zemiakoch, či ananásovom melóne
  2. Horčík – nájdeme ho napríklad v tmavej zelenine, v rôznych druhoch mäsa, celozrnných obilninách, mlieku, strukovinách, maku, banánoch, mandliach, figách, či orechoch
  3. Chróm – nachádza sa napríklad v pivovarských kvasniciach, ale tiež v pšeničných klíčkoch, kuracom mäse, či droždí, teľacej pečienke, kukuričnom oleji, či v zdravých morských plodoch
  4. Jód – taktiež ho môžeme nájsť v morských plodoch ako ustrice, morské ryby, tiež v morských riasach, hubách, morskej soli, cibuli, ale aj zelenine a obilninách pestovaných na pôdach bohatých na jód
  5. Meď – ak ju potrebujete svojmu telu dodať, siahnite po kukurici, sóji, avokáde, zemiakoch, fazuli, hrachu, slivkách, celozrnných obilninách, plodoch mora, ale nachádza sa napríklad aj vo vnútornostiach
  6. Selén – vysoký obsah tohto minerálu sa nachádza najmä v obilninách a obilných klíčkoch, tuniaku, ľadvinách a pečienke, morských plodoch, strukovinách, kokose, cibuli, rajčinách, brokolici, cesnaku a tiež v prírodnej hnedej ryži
  7. Sodík – nájsť ho možno v mrkve, stolovej soli, artičokoch, červenej repe, fazuli, ľadvinách, ale napríklad aj v slanine
  8. Vápnik – asi najznámejší minerál, ktorý poznajú už aj malé deti. Nachádza sa najmä v pre nás dobre známych mliečnych výrobkoch, sóji, tofu, pečienke, orechoch, petržlenovej vňati, slnečnicových semienkach, fazuli, brokolici, sardinkách a lososovi
  9. Zinok – obsahuje ho cibuľa, morské plody, napríklad ustrice a ryby, pšeničné klíčky, droždie, melónové jadierka, špenát, pečienka, huby, rôzne druhy mäsa, vajcia a nízkotučné mlieko
  10. Železo – najzákladnejšími prírodnými zdrojmi tohto dôležitého minerálu, ktorého nedostatkom trpí množstvo ľudí, je červené mäso, žĺtky, celozrnná múka, či sušené ovocie, ale obsahujú ho aj žerucha, pečienka, petržlenová vňať, pažítka, droždie, brokolica, špenát, ovsené vločky, broskyne, špargľa, orechy, morské plody, kokos, či melasa.
Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • Pavol 21.06.2017, 05:15

    no ,ale máte starosti

  • Fero 18.05.2017, 16:13

    Nie, pečienka je pečeň, nie iné mäso.

  • Elena 15.05.2013, 12:47

    Matko a Denoska,neviem ako vy? mna vsak mamicka cely zivot ucili,,neboj mudry sa tomu nebude cudovat a sprosty si bude mysliet ,ze to tak musi byt.''povznes sa nad chyby inych a pozri sa najprv na seba ci Ty si ta bezchybna.Musim povedat ,ze tieto slova mi rezonuju v usiach cely zivot a snazim sa ich drzat.Elena

  • matko 14.06.2012, 16:45

    denisa, ja sa riadim slovenským jazykom a nie ľudovými názvami a čechizmami. A ak tebe nevadia, tak to je v poriadku, ide skôr o to, že autor, by sa mal držať spisovnej slovenčiny, ak si nechce znižovať úroveň svojho textu, lebo text možno môže byť aj dobrý, ale keď vidím, že autor tam má takéto chyby, tak to hneď znižuje hodnovernosť. V krátkom slovníku slovenského jazyka 4 je uvedené pod slovom pečienka 1. pečené mäso, 2. pečen hovorovo To, že si kuchári nevedia napísať správne jedálny lístok to len ukazuje na úroveň daného stravovacieho zariadenia. Ale tak, na druhej strane, musím priznať, nie je to až taká hrozná chyba. Keby bola len jedna vec, z tých dvoch prešľapov v texte, tak by som na to nereagoval, ale kombinácia obličko-pečeňového jazykového zaváhania ma prekonala a musel som niečo napísať ;)

  • denisa 14.06.2012, 08:14

    matko tak aby si vedel... pečienka je tepelne upravená pečeň, ktorú od týmto názvom môžeš nájsť aj v jedálnych lístkoch po celej SR (nie pečené mäso!!!) a ladviny sa používajú úplne bežne, rovnako ako obličky, stačí sa popozerať po nete a článkov o "ladvinách" nájdeš xy - je to ludovejsí názov, ktorý ludia viac poznajú...

  • matko 13.06.2012, 23:02

    čo sú to ľadviny? Myslím, že po slovensky sú to obličky. Zatiaľ toto nie je plnielanu.topky.cz A pečienka? hovorovo je to síce pečeň, ale v skutočnosti pečienka je pečené mäso.

1

Pridať komentár