Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Stáva sa aj vám občas, že sa ryže nevydarí podľa vašich predstáv?

Vyskúšajte overené recepty na prípravu chutnej a jemnej ryže.

Problémy s dobre uvarenou ryžou pozná snáď každý. Pokiaľ ste osvedčený recept nezdedili po mame či babičke, na túto skvelú prílohu sa zrejme vrháte metódou pokus – omyl. Príprava ryže však rozhodne nemusí pripomínať maturitnú skúšku. Inšpirujte sa tipmi, ako v kuchyni vyčarovať jednoduchú prílohovú ryžu aj ryžu s rôznymi príchuťami. Vaši blízki a známi zrejme zostanú príjemne prekvapení.


Ako by mala správna ryža vyzerať?

Ak túžite po ryži, ktorá má nielen výbornú chuť, ale tiež pôsobí lahodne už na pohľad, mala by byť primerane mäkká, sypká, nelepivá a nie príliš vysušená. Zároveň by si však mala udržať svoj tvar, pokiaľ ju na tanier servírujete kôpkovačom. Výsledok však závisí nielen od vašich skúseností, ale aj od samotných ryžových zrniek. Do niektorých jedál sa viac hodí guľatá, vo všeobecnosti však ako príloha najviac zaujme dlhozrnná. Chcete si dopriať naozajstnú kvalitu? Vyskúšajte odrodu Basmati – najušľachtilejšiu ryžu dopestovanú na úpätí Himalájov. Za kráľovnú medzi ryžou si však v obchode priplatíte. Polkilové balenie vás vyjde od 2,50 eur smerom nahor.


Mohlo by vás zaujímať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!


Overená príloha „z hrnčeka“

Na najjednoduchší recept na dobrú ryžu vám ako odmerka postačí obyčajná šálka. Hrnček ryže vsypte do cedidla a poriadne premyte horúcou vodou. Pokrájajte nadrobno cibuľku a speňte ju na oleji. Použite veľkú teflónovú panvicu alebo akúkoľvek s antiadhéznou vrstvou (nepriľnavým povrchom). Keď máte cibuľku dosklovita opraženú, pridajte umytú ryžu a takisto ju osmažte. Následne prilejte vodu v pomere 1:2 (na jeden hrnček ryže dva hrnčeky vody), osoľte a okoreňte podľa chuti a dobre premiešajte. Na výraznejšiu vôňu môžete pridať klinčeky, prípadne čierne alebo kari korenie. Panvicu prikryte pokrievkou, ohrev znížte na minimum a poduste 20 minút. Pred odstavením ryžu pre istotu ochutnajte a podľa potreby pridajte vodu alebo pár minút ešte poduste (v závislosti od typu ryže).

Tip: Ak chcete nechať vyniknúť chuť mäsa a omáčky, nemusíte použiť cibuľu ani koreniny. Ryžu opražte na rozpálenom oleji, zalejte vodou a osoľte. Teflónová vrstva zaručí, že sa ryža nepripáli, zostane mäkká a nadýchaná.

Vínna ryža

Ingrediencie: ryža typu Arborio, 2dcl bieleho vína, 600 ml vývaru, cibuľa, biele korenie, olivový olej, lyžica masla

Postup: Na olivovom oleji a lyžičke masla opäť speňte jednu nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita a prisypte 200 gramov neumytej ryže. Na miernom ohni opražte ryžu tak, aby bola priesvitná. Následne prilejte víno, posypte troškou bieleho korenia a miešajte, pokiaľ sa alkohol celkom neodparí. Postupne pridávajte pripravený zeleninový vývar – po naberačkách podľa toho, ako rýchlo ho bude ryža vsiakať. Povaríme asi 15-20 minút, kým ryže nie je mäkká. Je ideálna na krémové rizoto, ktoré vykúzlite pridaním húb, parmezánu, šafránu a iných ingrediencií podľa vašej chuti.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Pre maškrtné jazýčky

Ak milujete ryžu na sladko, vyskúšajte nasledovný recept. Hodí sa nielen ako chutný dezert, ale aj ako hlavné jedlo pre najmenších.

Suroviny: 1 hrnček ryže Arborio, ¾ litra mlieka, štipku soli, 4-5 lyžíc trstinového cukru, 1 téglik kyslej smotany, 2 vajíčka (rozšľahané), ½ lyžičky škorice

Príprava: Na miernom ohni privedieme mlieko do varu, prisypeme ryžu, ochutíme štipkou soli a za občasného miešania uvaríme do mäkka (cca 20 minút). Do uvarenej ryže primiešame cukor, kyslú smotanu a premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ešte vanilínový cukor. Primiešame vajíčka, dochutíme škoricou. Takto upravenú ryžu môžeme servírovať s čerstvým, kompótovým ovocím a Grankom, prípadne ju použijeme na ryžový nákyp.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • Miro 09.11.2014, 10:10

    Ryža sa dá pripraviť aj nasledovným spôsobom.Nakrájame na drobno cibuľu, dáme do kastrola spolu s troškou oleja a krátko speníme. Pred tým si dáme v 1 dl vody prevariť 2 kocky hovädzieho bujónu, otvoríme si malé sterilizované šampiňony a hrášok. Vodu s nich zlejeme do pripraveného vývaru. Pridáme tiež trochu vegety. Do kastrola so spenenou cibuľkou si nasypeme 1 šialku ryže, premiešame a krátko osmažíme. Do toho vysypeme šampiňony a hrášok, premiešame a nalejeme pripravený vývar z bujonov. Je potrebné zaliať dvomi šialkami, preto, zbytok dolejeme vodou. Nemiešame a pod pokrievkou na slabom ohni/nízkej teplote/dúsíma pokiaľ sa voda nevyparí. Až po odstavení premiešame a podávame. Ryža je mäkka, nelepí sa a dá sa jesť aj bez mäsa. Prajem dobrú chuť.

  • Jerry 23.02.2014, 11:28

    Milujem dva "československé výmysly"- sypkú ryžu a pračku v kúpeľni... :) aj keď to asi nebude len náš výmysel. Skôr by som povedal, že sypká bude dlhozrnná ryža, i keď asi aj guľatá môže byť sypká. Podľa mňa by sa však v Číne nenajedli, keby nebola ryža lepkavá a sypala by sa. Ja mám teda rád lepkavú. Robím ju vždy v tom istom hrnci, aspoň viem koľko čoho treba a na sporáku, i keď mama robí v rúre. Opražím 1-2 cibuľky podľa množstva a pridám prepláchnutú ryžu-3-4 krát, odkvapkanú a pražím do sklovita. Čím dlhšie pražíte tým asi lepšie, ale nesmiete to prehnať. Bude sa vám trošku lepiť o dno, ale to nevadí. Potom zalejem vývarom, alebo rozpustením zeleninovým bujónom a dolejem vodou s varnej konvice, dám lyžičku soli a vegety, a ak chcete ryžu žltkastú tak aj trošku kurkumy, prípadne mletý cesnak. Ten ryžu krásne prevonia. Voda má byť asi 1-1,5 cm nad ryžou, vareškou pobehám dno, aby sa prichytená ryža odlepila a varím na najmenšom kotúči, úplne na slabo, do zmäknutia. Ak varíte ryžu vo varných sáčkoch, tak tiež pridávam ošúpanú cibuľu, do ktorej napychám 6-7 klinčekov, prípadne prihodím nové korenie a podľa receptu pána Mikulíka, môžete aj hocijakú ryžu variť ako cestoviny, t.j. vo veľkom hrnci z vriacou vodou, keď vrie nasypete prepláchnutú ryžu, osolíte pridáte si korenie aké chcete a aj tú cibuľu s klinčekami a varíte 17 minút. Bude to však úplne iná ryža, než na akú ste zvyknutí. Po uvarení môžete pridať hrášok, kukuricu, alebo zeleninku a ja milujem ryžu s vajíčkom.

  • Tamara 26.01.2013, 07:13

    Ja varím zásadne podlhovastú z hyermarketu, cibuľu na štvrťky podusím pod pokrievkou, ryžu osmažím, keď je hotová, cibuľa je navrchu, zoberiem ju, lebo ju nemajú radi, voda v pomere 1: 1,5, vždy je mäkká a rozsýpa sa. Aj z ryže z hyermarketu sa dá uvariť chutná príloha, len to treba vedieť.

  • hyori 02.10.2012, 15:24

    hm...ja ryžu varímnormálne. ked sa u nás varí ryža vždycky zavolaju mna lebo ocovi sa vždy rozvarí u mami je zas tvrda alebo presolena. a ja len do hrnca dam ryžu vodu soľ všetko inštinktivne ani nad tym nerozmyšľam a každy si pochvaluje...no akože každý hovorí že uvariť ryžu je ťažké...ja si to ale nemyslím. :D

  • Blanka 18.06.2012, 15:26

    Súhlasím s Vladom. Ryžu odmerať, opražiť na oleji, zaliať teplou vodou 1: 1 1/2, pridať oľúpanú cibuľku, do ktorej ste napichali 4 klinčeky, soľ.( Alebo pridať 4 bobkové listy. Alebo pridať hrášok, alebo kukuricu. Niekedy do hotovej možno zamiešať napr. oriešky. Čím zložitejšie jedlo, tým urobiť jednoduchšiu ryžu, naopak, ku kuracím steakom odporúčam bohatú ryžu hráškovo-kukuricovú...) Stíšiť plameň, variť a kontrolovať: ak už nevidíte vodu, vypnúť platňu a na pokličku dať na chvíľu poskladanú utierku (to je pozostatok z čias, kedy sa ryža dokončovala v perinách...ale nie tak, ako myslíte!) Z takejto ryže môžete formovať naberačkou kôpky, ale keď do kôpky strčíte, rozsype sa, je to proste paráda.

  • Katka 18.06.2012, 11:58

    kvalitná jazmínová bude v pomere 1:2 presne ako sa patrí. Mizerná ryža z hypermarketu nebude dobrá nikedy, pomer nepomer :)

  • ooo 18.06.2012, 02:22

    Varim ryzu uz 40 rokov na 5 kontinentoch ,to co tu pisu je v skutocnosti nepotrebne.Staci 1 hrncek ryze a 2 hrnceky vody,sol ,niekedy podla situacie trocha oleja.Jedine ak chcete ryzu na dezert, pouzite gulatu ako sa predava na slovensku,ako prilohu podlhovastu,na sushi gulatu pridat trochu octu.Cela veda a pracuje to vsade.

  • Vlado 17.06.2012, 19:44

    V pomere 1:2, bude ryza ako blato. 1:1 1/2

1

Pridať komentár