Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!

ryža

sxc.hu

Problémy s dobre uvarenou ryžou pozná snáď každý. Pokiaľ ste osvedčený recept nezdedili po mame či babičke, na túto skvelú prílohu sa zrejme vrháte metódou pokus – omyl. Príprava ryže však rozhodne nemusí pripomínať maturitnú skúšku. Inšpirujte sa tipmi, ako v kuchyni vyčarovať jednoduchú prílohovú ryžu aj ryžu s rôznymi príchuťami. Vaši blízki a známi zrejme zostanú príjemne prekvapení.

Ako by mala správna ryža vyzerať?

Ak túžite po ryži, ktorá má nielen výbornú chuť, ale tiež pôsobí lahodne už na pohľad, mala by byť primerane mäkká, sypká, nelepivá a nie príliš vysušená. Zároveň by si však mala udržať svoj tvar, pokiaľ ju na tanier servírujete kôpkovačom. Výsledok však závisí nielen od vašich skúseností, ale aj od samotných ryžových zrniek. Do niektorých jedál sa viac hodí guľatá, vo všeobecnosti však ako príloha najviac zaujme dlhozrnná. Chcete si dopriať naozajstnú kvalitu? Vyskúšajte odrodu Basmati – najušľachtilejšiu ryžu dopestovanú na úpätí Himalájov. Za kráľovnú medzi ryžou si však v obchode priplatíte. Polkilové balenie vás vyjde od 2,50 eur smerom nahor.


Mohlo by vás zaujímať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!


Overená príloha „z hrnčeka“

Na najjednoduchší recept na dobrú ryžu vám ako odmerka postačí obyčajná šálka. Hrnček ryže vsypte do cedidla a poriadne premyte horúcou vodou. Pokrájajte nadrobno cibuľku a speňte ju na oleji. Použite veľkú teflónovú panvicu alebo akúkoľvek s antiadhéznou vrstvou (nepriľnavým povrchom). Keď máte cibuľku dosklovita opraženú, pridajte umytú ryžu a takisto ju osmažte. Následne prilejte vodu v pomere 1:2 (na jeden hrnček ryže dva hrnčeky vody), osoľte a okoreňte podľa chuti a dobre premiešajte. Na výraznejšiu vôňu môžete pridať klinčeky, prípadne čierne alebo kari korenie. Panvicu prikryte pokrievkou, ohrev znížte na minimum a poduste 20 minút. Pred odstavením ryžu pre istotu ochutnajte a podľa potreby pridajte vodu alebo pár minút ešte poduste (v závislosti od typu ryže).

Tip: Ak chcete nechať vyniknúť chuť mäsa a omáčky, nemusíte použiť cibuľu ani koreniny. Ryžu opražte na rozpálenom oleji, zalejte vodou a osoľte. Teflónová vrstva zaručí, že sa ryža nepripáli, zostane mäkká a nadýchaná.

Vínna ryža

Ingrediencie: ryža typu Arborio, 2dcl bieleho vína, 600 ml vývaru, cibuľa, biele korenie, olivový olej, lyžica masla

Postup: Na olivovom oleji a lyžičke masla opäť speňte jednu nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita a prisypte 200 gramov neumytej ryže. Na miernom ohni opražte ryžu tak, aby bola priesvitná. Následne prilejte víno, posypte troškou bieleho korenia a miešajte, pokiaľ sa alkohol celkom neodparí. Postupne pridávajte pripravený zeleninový vývar – po naberačkách podľa toho, ako rýchlo ho bude ryža vsiakať. Povaríme asi 15-20 minút, kým ryže nie je mäkká. Je ideálna na krémové rizoto, ktoré vykúzlite pridaním húb, parmezánu, šafránu a iných ingrediencií podľa vašej chuti.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Pre maškrtné jazýčky

Ak milujete ryžu na sladko, vyskúšajte nasledovný recept. Hodí sa nielen ako chutný dezert, ale aj ako hlavné jedlo pre najmenších.

Suroviny: 1 hrnček ryže Arborio, ¾ litra mlieka, štipku soli, 4-5 lyžíc trstinového cukru, 1 téglik kyslej smotany, 2 vajíčka (rozšľahané), ½ lyžičky škorice

Príprava: Na miernom ohni privedieme mlieko do varu, prisypeme ryžu, ochutíme štipkou soli a za občasného miešania uvaríme do mäkka (cca 20 minút). Do uvarenej ryže primiešame cukor, kyslú smotanu a premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ešte vanilínový cukor. Primiešame vajíčka, dochutíme škoricou. Takto upravenú ryžu môžeme servírovať s čerstvým, kompótovým ovocím a Grankom, prípadne ju použijeme na ryžový nákyp.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma
Odporúčame