Čaj pri dýchacích ťažkostiach či obklad na svaly: Podbeľ lieči v rôznych podobách

Podbeľ

thinkstockphotos.com

Pozitívne účinky pánbožkovho chlebíčka, matkinho líčka či májika, ako sa podbeľu ľudovo hovorí, sú využívané už dlhú dobu. V staroveku bol bojovníkom proti kašľu a ochoreniam dýchacích ciest. Na podbeľ nedala dopustiť ani známa bylinkárka Sv. Hildegarda z Bingenu.

V stredoveku slúžila táto liečivá bylina ako prostriedok, ktorý pomáhal hojiť odreniny, popáleniny či opuchy spôsobené bodnutím hmyzu. Zaujímavosťou je, že dlhé obdobie sa používal ako náhrada tabaku. Aktuálne sa podbeľ liečivý využíva pri ochoreniach dýchacích ciest, na podporu trávenia i na elimináciu opuchov.

Vzhľad a výskyt

Podbeľ liečivý (Tussilago farfara) patrí medzi drobné liečivé rastliny, dorastá do výšky maximálne 15 centimetrov. Zaraďuje sa do čeľade astrovité. Spoznáte ho podľa zlatožltých kvietkov, ktoré majú dlhé lupene. Lístky sú zasa pokryté šupinkami žltohnedej, alebo červenkastej farby. V hojnom množstve rastie aj u nás a to hlavne v okolí potokov, riek či v priekopách, pretože obľubuje vlhkú a hlinitú pôdu.

Čím sa riadiť pri zbere?

Podbeľ možno pokojne zaradiť medzi poslov jari, pretože kvitne už v marci. Zakvitnutý podbeľ však možno nájsť až do mája. V jarnom období sa zbierajú kvety, v lete zasa zdravé listy. Suší sa v tenkej vrstve na suchom a dobre vetranom mieste. Babky bylinkárky sušili podbeľ tak, že lístky navliekli na nitku, aby nedošlo k zapareniu, a teda následnému znehodnoteniu podbeľových lístkov. Pri umelom sušení by teplota nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia.


Mohlo by vás zaujímať: Dostupný, nenáročný a účinný liek „myší chvost“: Pomôže pri zápaloch aj kŕčoch


Obsah rastliny

Podbeľ obsahuje sliz, triesloviny, organické kyseliny, stopy silice, horčiny, inulín, cholín a ďalšie látky. Už dlhšiu dobu sa diskutuje o obsahu (síce minimálnom) pyrolizidínových alkaloidov, ktoré môžu byť vo vyšších množstvách a pri dlhodobom užívaní rakovinotvorné. Preto treba podbeľ užívať s rozumom.

Pozitívne účinky

  • prináša úľavu pri ochoreniach dýchacích ciest (astma, zápal priedušiek, kašeľ, nachladnutie, chrípka)
  • prospieva tráviacemu traktu
  • eliminuje bolesť svalov
  • pomáha odstraňovať opuchy spôsobené bodnutím hmyzu
  • v ľudovom liečiteľstve sa používa aj pri zápaloch žíl
  • zmierňuje bolesť hlavy
  • pomáha hojiť rany, popáleniny, vredy
  • eliminuje reumatické bolesti
  • prospieva pokožke, ktorá je suchá alebo postihnutá ekzémami
  • ako kloktadlo sa odporúča pri paradentóze

Mohlo by vás zaujímať: Bylinky vám vrátia silu a odoženú choroby: Nazbierajte si ich aj vy


Vonkajšie a vnútorné použite

Podbeľ liečivý sa využíva najmä na prípravu čaju, ale aj na obklady a naparovanie.

  • Čaj z podbeľu liečivého

Tento čaj je skvelým bojovníkom proti kašľu. Na jeho prípravu potrebujeme 2 čajové lyžičky kvetov podbeľu. Tie sa zalejú vriacou vodou a nechajú sa desať minút lúhovať. Po precedení sa čaj podáva. Ideálnym sladidlom je med.

  • Obklad na opuchliny a bolesť svalov

Na prípravu hojivého obkladu budeme potrebovať čerstvé lístky podbeľu, ktoré treba nasekať tak, aby vznikla kašovitá zmes. Tá sa potom priloží na postihnuté miesto a nechá sa dostatočne dlho pôsobiť.

  • Šťava z podbeľu

Šťava sa pripravuje z čerstvých lístkov pomocou odšťavovača. Možno ju využiť na vonkajšie použitie pri ranách a popáleninách. Staré matky ju však podávali spolu s mliekom a medom pri chorobách dýchacích ciest.

  • Podbeľový sirup

Na prípravu sirupu sa používajú jarné kvety. Do vhodnej nádoby postupne vrstvite kvety s trstinovým cukrom. Nádoba sa uzatvorí, odloží na tmavé a chladné miesto až na 8 týždňov. Následne sa prevarí a preleje do fliaš, v ktorých je sirup pripravený na používanie.

  • Podbeľ ako súčasť šalátov

Ak patríte medzi milovníkov zeleninových šalátov a lákajú vás nové chute, nebojte sa použiť mladé lístky pokrájané na tenké prúžky aj do zeleninových šalátov.


Zbierate podbeľ? Na čo všetko ho využívate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close