Čas môže byť dôležitejší, ako veľkosť porcie: Pri chudnutí sledujte, kedy jete

Muž

gettyimages

Nie je to žiadne prekvapenie. Často sa stretávame s názormi, že ľudia by po určitom čase večer už nemali jesť. V súčasnosti sa tým zaoberajú aj výskumy, ktoré hovoria, že keď zjete rovnakú porciu v inom čase, má to pre vaše telo iné následky. A tie sa potom môžu prejaviť aj pri chudnutí, či naopak, priberaní.

Dôležité je kedy

Môžeme sa mýliť vo všetkom, pokiaľ ide o našu posadnutosť váhou a kontrolovaním všetkého, čo si dávame na tanier. Zameriavame sa na to, koľko toho jeme a čo jeme, ale zabúdame na to základné: kedy. Cestoviny zjedené na obed nie sú z hľadiska telesnej hmotnosti a teda aj zdravia to isté, ako rovnaký pokrm skonzumovaný pred odchodom na lôžko. Hoci obsahujú rovnako kalórií a majú rovnakú chuť.

Je pravda, že jedlo z cestovín je vždy iba jedlom z cestovín, ale rôzne štúdie z posledných rokov ukazujú, že sa náš metabolizmus počas dňa mení. A spolu s metabolizmom sa mení aj naša schopnosť pracovať a tiež spracovávať jedlo, ktoré sme zjedli.


Mohlo by vás zaujímať: Pri chudnutí je dôležité, kedy jedlo jete: Kilá stratíte jednoduchšie


Rovnaké množstvo kalórií, iné výsledky

Nejde o nejakú novú diétu, ale o potravinový režim, o ktorom sa začalo hovoriť v polovici 80. rokov minulého storočia a ktorý zohľadňuje význam synchronizácie jedál s našimi vnútornými hodinami, počnúc cyklom spánokbdenie, svetlotma.

Nedávno štúdia zverejnená na stránkach odborného časopisu Diabetic Medicine zdôraznila, že osoby s cukrovkou druhého typu, ktoré neskoro raňajkujú, majú väčšiu pravdepodobnosť mať vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) ako tí, ktorí raňajkujú skoro. A to pri rovnakom množstve kalórií.

Vhodné je jesť skôr

Iný výskum staršieho dáta, ktorý je možno presvedčivejší ako vyššie uvedený, ukázal na súvislosť medzi časom, kedy jeme, a účinnosťou odtučňujúcej kúry na vzorke 420 osôb, ktoré držali diétu 20 týždňov. A výsledok? Ten, kto mal vo zvyku jesť neskôr, strácal menej kilogramov a pomalšie ako ten, kto sa rád najedol skôr. Aj v tomto prípade mali všetci rovnaký prísun kalórií, rovnaké druhy potravín aj dĺžku spánku. Podľa vedcov tí, ktorí jedli neskôr, tiež väčšinou chodili neskoro na lôžko a ráno si dávali menej výdatné raňajky alebo raňajky úplne vynechávali. Zdá sa teda, že je pri diéte vhodné konzumovať pokrmy skôr.


Mohlo by vás zaujímať: Dokázala nemožné: Laura vážila takmer 140 kilogramov, za 3 roky tvrdej driny sa však zmenila na nepoznanie


Hormóny sa riadia rytmom

Aké je vedecké vysvetlenie výhodnosti jesť skôr? Prečo načasovanie jedál ovplyvňuje telesnú hmotnosť a teda aj zdravie? Vieme doteraz len málo o pôsobení chrononutričnej (časovanej) diéty, ale výsledky pozorujeme, uvádza Andrea Ghiselli z talianskej Rady pre výskum v poľnohospodárstve a analýzu agrárnej ekonómie v Ríme. Hormóny sa riadia cirkadiánnym rytmom, teda ich produkcia sa v priebehu 24 hodín mení . to je prípad inzulínu, ktorý dosahuje vrchol okolo 17. hodiny, či hormónu leptínu, ktorého vylučovanie vrcholí o jednej hodine v noci. A nielen to. Pozorujeme, že ten, kto zje väčší počet kalórií v prvej polovici dňa, je štíhlejší, je u neho menšie riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Naopak ten, kto kvôli práci musí byť v noci hore, má väčšiu náchylnosť k poruchám metabolizmu a ku kardiovaskulárnym chorobám, hovorí Ghiselli.

V prvej polovici dňa

V Európe rastie náchylnosť k hromadeniu tuku smerom k južným krajinám, kde sa väčšinou neskôr večeria. Máme tiež dáta zo štúdií na laboratórnych myšiach, ktoré síce nemožno prenášať na ľudí, ale čosi naznačujú. Myši vystavené normálnemu striedaniu svetla a tmy sú menej tučné než tie, ktoré sú umelo držané v rytme svetlo a polosvetlo, teda nikdy nie sú v tme, a tiež viac žerú. To všetko nám hovorí, že skonzumovať väčšinu denného energetického prísunu v prvej polovici dňa pomáha v synchronizácii s cirkadiánnym rytmom.

Prečo tomu tak je, môžeme zatiaľ len hádať. Než budú naše znalosti v tomto smere rozšírené, rozhodne neurobíme chybu, ak sústredíme väčšiu časť denného energetického prísunu do prvej polovice dňa, dodáva Ghiselli


Snažíte sa pri chudnutí sledovať časy jednotlivých jedál? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan, ČTK, La Repubblica
Odporúčame