Čas výdatných polievok je tu: Zahrejú a prospejú aj vášmu zdraviu

Polievka

freedigitalphotos.net

Padajúce jesenné lístie a fúkajúci vietor síce vyzerajú malebne, no lepšie sa na to díva z tepla domova. Zima je už doslova za dverami a aby vás doma malo čo hriať, mali by ste si dopriať nejakú sýtu jesennú dobrotu. Stelesnenie tejto myšlienky predstavujú výdatné polievky z jesenných plodov, ktoré zároveň dodajú telu potrebné výživné látky na zimu.

Jesenná strukovinová polievka

Potrebujeme:

  • ½ šálky fazule
  • ½ šálky šošovice
  • 1 mrkvu
  • kúsok zeleru
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľu
  • čierne korenie
  • soľ
  • bobkový list
  • petržlenovú vňať

Postup: Do 300 ml vody si večer pred varením namočíme fazuľu. Na druhý deň povaríme asi 30 minút a potom pridáme šošovicu. Po 15 minútach varenia pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu, koreniny, bobkový list a cibuľu v celku. Necháme variť ešte asi ½ hodiny a tesne pred dovarením pridáme petržlenovú vňať.


Mohlo by vás zaujať: Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!


Sýta tekvicová pochúťka

Potrebujeme:

  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 1 oranžovú tekvicu
  • 1 smotanu na varenie
  • soľ
  • kôpor

Postup: Na olivovom oleji speníme cibuľku a cesnak. Pridáme na kocky nakrájanú tekvicu zbavenú šupky. Asi 2 minúty opečieme a povaríme. Zalejeme vodou a necháme 10 minút variť, následne rozmixujeme. Pridáme soľ, kto chce aj vegetu a posekaný kôpor. Pridáme smotanu a necháme prevrieť. Na záver môžeme zjemniť maslom. Podávať môžeme s opečeným chlebom, alebo krutónmi do polievky.


Mohlo by vás zaujať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky


Francúzska cibuľová polievka

Potrebujeme:

  • 4 cibule
  • 2 lyžice hladkej múky
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • iné koreniny podľa chuti
  • tymián
  • cukor

Postup: Cibule prekrojíme na polovice a tie na polovičné kolieska. Osmažíme ju na masle a pridáme 3 – 4 lyžičky cukru. Smažíme, až kým nie je zmes hnedá. Pridáme hladkú múku, poriadne rozmiešame a zalejeme vodou. Pridáme soľ, korenie, tymián a ostatné koreniny podľa chuti. Varíme asi pol hodinku. Po dovarení ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a opečenými kúskami chleba.


Máte tipy na ďalšie chutné a výdatné polievky? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close