Čerešničky, čerešne: Užite si sezónu tejto sladkej pochúťky plnej zdravia

Čerešňa

sxc.hu

„Čerešne sú zrelé a blúzka priúzka, nič mi nepomôže zelená halúzka…“ song Hany Hegerovej zrejme mnohým pripomenie detské časy lozenia po stromoch a oberania čerešní. Kto vládze vylezie i dnes, kto nie, pošle potomstvo. Chuť čerstvo natrhaných čerešní je nenahraditeľná.

Šľachtené čerešne sa viažu k rímskemu vojvodcovi Lucullusovi. Ten ako vojnovú korisť priviezol roku 74 pred n. l. do Ríma vyšľachtenú čerešňu. Jej chutné plody sa stali pokrmom labužníkov. K tomu, aby sa človek dočkal vlastných šťavnatých plodov, stačí výprava do záhradníctva a trochu starostlivosti o strom či sad. Na vzniku množstva súčasných kultúrnych odrôd sa podieľali predovšetkým čerešňa vtáčia a divorastúce druhy višne. Najväčšími pestovateľmi sladkých čerešní sú Turecko, USA a Taliansko.


Tiež by vás mohlo zaujať: Bohatá úroda jabĺk? Poradíme vám, čo s ňou!


Pomáha skrášľovať i uzdravovať

Zdravie je základom krásy a preto si ho treba pestovať. Konzumácia čerešní reguluje trávenie a zbaví telo toxických látok, takže v období, kedy je čerešní dostatok je dobré si dopriať čerešňovú kúru. Denná dávka je približne 350 gramov. Draslík obsiahnutý v čerešniach podporuje vylučovanie vody z tela. Vďaka minerálom čerešne podporujú krvotvorbu a prispievajú aj k zdravej pokožke. Prírodné látky ukryté v čerešniach zmierňujú ochabnutie pleti a zneškodňujú voľné radikály. Toto ovocie vzhľadom k obsahu jódu pomôže aj chorým so štítnou žľazou a vďaka vápniku zase prospeje našim kostiam a zubom. Kyselina kremičitá, spevňuje väzivo a fosfor upokojuje nervovú sústavu. Kúpeľ v čerešňových listoch zmierňuje bolesti kĺbov pri reume.

Čerešne v kuchyni

Kto by nepoznal klasickú čerešňovú bublaninu. Čerešne sú výborné v ryžovom nákype, schované v guľkách, s makom v klasickej štrúdli miesto jabĺk, ale hodia sa i do omáčky k mäsu. Jednoduchý recept na čerešňové halušky poznali už naše staré mamy.

Postup: Do klasického haluškového cesta z vajec, vody a múky, primiešali odkôstkované a pokrájané čerešne. Do vriacej vody z lopárika hádzali halušky a vyberali, keď vyplávali na povrch. Poliate maslom, posypané cukrom a škoricou, boli pochúťkou najmä pre deti.


Tiež by vás mohlo zaujať: Plodná záhrada v súlade s prírodnými zákonitosťami: Môžete ju mať aj vy!


Kandizované čerešne

Jedným zo spôsobov ako si na zimu uchovať ovocie je jeho kandizovanie – konzervovanie cukrom. Vitamínovú bombu síce nezískate, ale budete mať na leto aspoň sladkú spomienku. Na 1 kg čerešní sa spotrebuje 1 kg cukru a 1,5 litra vody.

Postup: Z vody a cukru uvaríme sirup a ešte horúcim zalejeme odkôstkované čerešne. Necháme odstáť do druhého dňa. Čerešne scedíme, sirup opäť prevaríme a zalejeme čerešne. Tento postup opakujeme desať dní. Potom čerešne necháme voľne vysušiť a môžeme uskladniť v uzatvárateľnej nádobe. Opakovaným preváraním sirupu docielime vyššiu koncentráciu cukru. Postupne sa znižuje podiel vody v ovocí, čo vytvára nepriaznivé podmienky pre bežné mikroorganizmy a kandizované ovocie sa tak pri správnom skladovaní nekazí.


Máte tip na recept s použitím čerešní? Podeľte sa v diskusii.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Janka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close