Čerešňové koláče: Doprajte si ovocie plné zdravia v sladkých variáciách

Koláč

plnielanu.sk

Čerešne prospievajú vašej kráse, srdcu, imunite, dopĺňajú chýbajúce vitamíny, napríklad vitamín C, odvádzajú z tela toxické látky a navyše sú prírodným antioxidantom. Sú jednoducho univerzálnou bombou pre zdravie. Užite si ich sezónu naplno, napríklad aj s týmito koláčikmi.

Rýchla čerešňová pochúťka

Potrebujeme:

  • 1 pohár polohrubej múky
  • 2 poháre čerstvých čerešní
  • ½ pohára kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • ½ prášku do pečiva
  • 1/3 pohára mlieka
  • 1/3 pohára oleja
  • 1 vanilínový cukor
  • 3 lyžičky kakaa

Postup: Cukor a vajcia vymiešame do penista a pridáme múku, zmiešanú s kypriacim práškom, olej a mlieko. Zmiešame a ¾ cesta vylejeme na plech. Do zvyšnej ¼ vmiešame kakao a popridávame lyžicou do cesta, aby nám vzniklo dvojfarebné fľakaté cesto. Do cesta pridáme rozpolené čerešne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi na 20 minút. Po upečení posypeme cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!


Čerešňová lahôdka

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 pohár mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli

Posýpka:

  • 100 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky

Postup:  Vajcia vyšľaháme  s cukrom a pridáme ku nim rozpustené maslo. Následne pridáme aj múku, mlieko, citrónovú kôru, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Vylejeme na plech a na vrch poukladáme rozpolené a kôstok zbavené čerešne. Posypeme posýpkou, ktorú sme pripravili zmiešaním roztopeného masla s múkou a cukrom a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 180°C.


Mohlo by vás zaujímať: Ríbezľové pečené koláče: Ktorú z týchto dobrôt pripravíte ako prvú?


Čerešňový zákusok so želatínou

Potrebujeme:

  • 1 pohár polohrubej múky
  • 1 pohár hrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 poháre čerstvých čerešní
  • 2 balíky želatíny
  • 1 pohár kryštálového cukru
  • 1 pohár mlieka
  • 1/2 pohára oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Múky zmiešame s vanilkový cukrom a práškom do pečiva. Pridáme ku nim olej, vajce a mlieko. Cesto vymiešame, vylejeme na plech a dáme piecť pri teplote 180°c asi na 20 minút. Na upečené piškótové cesto poukladáme rozpolené čerešne a zalejeme červenou želatínou, pripravenou podľa návodu a necháme stuhnúť.


Poznáte ďalšie recepty na prípravu čerešňových zákuskov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: plnielanu.sk, flickr.com/KS Girl, Nela
Odporúčame