Černice výborne chutia a pomáhajú: Pôsobia proti rakovine aj stresu

Černice

sxc.hu

Úžasné čierne plody, tvarom podobné malinám vám poskytnú nezameniteľný gurmánsky zážitok, ktorý sa navyše snúbi aj s významnými, zdraviu prospešnými účinkami. Predstavujú prevenciu pred rakovinou, pomáhajú imunite, úbytku tukových vankúšikov a zbavia vás aj stresu. Reč je o černiciach. Fantastických plodoch, ktoré sú známe už od čias antiky a ďalšom z dokonalých darov matky prírody.

Černice oplývajú podmanivou chuťou, vďaka ktorej si prídu na svoje všetci milovníci sladkého ovocia. Tieto plody rastú v rôznych končinách sveta, no darí sa im najmä v stredomorskej oblasti kde niektoré druhy dozrievajú už v júni. U nás si na nich však môžeme pochutiť len koncom leta.

Dopriať by si ich mali najmä dámy

Černice obsahujú látky, ktoré pomáhajú spomedzi letného ovocia najúčinnejšie bojovať proti rakovine. A to najmä proti rakovine prsníka a rakovine krčka maternice. Obsahujú totiž vysoké množstvá polyfenolov, ktoré blokujú tvorbu krvných ciev, vďaka čomu zabraňujú vyživovaniu rakovinových buniek.A tak má pochutnávanie si na nich aj preventívny charakter. Spomínané druhy rakoviny totiž patria u žien medzi najčastejšie sa vyskytujúce a preto je akákoľvek prevencia pred nimi vždy len prínosom. Okrem toho majú černice vďaka obsahu antioxidantov, ktoré chránia pred voľnými radikálmi,aj omladzujúce účinky!


Mohlo by vás zaujať: Odbúrajte napätie a stres: Naservírujte si tieto druhy ovocia


Čo černice obsahujú?

  • sú zdrojom flavonoidov,
  • obsahujú antioxidanty,
  • vitamíny B, K, E a C (obsahujú ho viac ako napríklad čučoriedky či ríbezle)
  • minerály: železo, horčík, draslík,
  • vlákninu,
  • karotény,
  • kyselinu listovú,
  • éterické oleje,
  • salicyláty – pomáhajú pri zápaloch a pôsobia antisepticky,
  • luteín – chránia a zlepšujú váš zrak.

Môžete s nimi aj schudnúť

Aj napriek tomu, že sú černice sladké, obsahujú len málo kalórií. Jedna šálka týchto chutných bobuliek ich obsahuje len 62. Navyše je súčasťou ich obsahu aj vláknina, ktorej obsah dvojnásobne prevyšuje iné druhy bobuľového ovocia. Tá zlepšuje trávenie a odstraňuje z tela toxíny a nebezpečné látky. Vďaka jej obsahu dochádza aj ku regulácii cukru v krvi, v dôsledku čoho pomáhajú pri chudnutí. Okrem toho pôsobia aj detoxikačne a vďaka obsahu minerálov pomáhajú tiež krajšiemu vzhľadu vašej pleti, vlasov, ale aj nechtov.


Mohlo by vás zaujať: Liečivé černice: Ich účinky ospevovali už v antike!


Ste v strese? Namiesto tabletky si dajte černice

Tieto nenápadné čierne bobule aj pri zvýšenej nervozite, resp. pri nadmernom strese. Môže za to vysoký obsah horčíka (až 24 mg na 100 g), ukrytého v ich útrobách.Ak nemáte svoj deň, alebo vás trápi priveľká psychická záťaž doma či v práci, skúste si namiesto tabletky dopriať pár kúskov tohto ovocia a vaša nálada by sa mala zlepšiť.

Kedy ešte vedia pomôcť?

  • podporujú správnu funkciu svalov
  • pomáhajú zdraviu zubov
  • pomáhajú po chemoterapiách a ožarovaniach
  • prospešné pri liečbe zápalu pľúc
  • pri reume
  • zmierňujú nachladnutie
  • pri cievnych chorobách, hemoroidoch
  • znižujú cholesterol
  • vhodné pri hnačke
  • pomáhajú aj pri kašli, či preťažených hlasivkách

Mohlo by vás zaujať: Nedajte smädu šancu: Vyskúšajte tieto domáce malinovky!


Pripravte si z nich napríklad:

  • Černicový džem – Potrebujeme: 1 kg černíc, 1 balenie Gelfix 3:1, 350 g cukru. Postup: Černice dáme variť a po asi 15 – 320 minútach ich rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme do nich Gelfix podľa návodu a následne cukor. Chvíľu povaríme, nalejeme do pripravených čistých pohárov a tie uzavrieme. Necháme vychladnúť a za pár minút máme vynikajúci černicový džem.
  • Černicový sirup – Potrebujeme: 600 g černíc, 500 ml vody, 3 lyžice citrónovej šťavy, 500 g cukru, 1 lyžičku rumu. Postup: Umyté černice dáme do hrnca, zalejeme ich vodou, pridáme citrónovú šťavu a prevaríme. Ak chceme sirup bez jadierok, precedíme, alebo prepasírujeme. Pridáme cukor a miešame, kým sa neroztopí. Necháme vychladnúť a pridáme lyžičku rumu, nalejeme do fliaš a poriadne uzavrieme.
  • Černicový kokteil– Potrebujeme: 2 dcl mlieka, 100 g černíc. Postup: Mlieko nalejeme do vyššej nádoby, vložíme do neho černice a rozmixujeme.
  • Černicový nanuk – Potrebujeme: 2 biele jogurty, 100 g černíc, 4 plastové poháriky a 4 drevené paličky. Postup: V bielom jogurte rozmixujeme černice. Zmes dáme do 4 pohárikov, do ktorých zastrčíme po 1 paličke a dáme zmraziť do mrazničky.

Máte radi černice? Na prípravu čoho ich najčastejšie používate? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Oliver
Odporúčame