Čerstvá ovocná či zeleninová šťava vás nakopne: Začať s odšťavovaním sa vyplatí

Džúsy

thinkstockphotos.com

Najbližšie mesiace nás čaká jeseň a zima – a s nimi aj vyššie nebezpečenstvo prechladnutia či nádchy. Čerstvé ovocie a zelenina z našich záhrad mizne do nenávratna a na doplnenie potrebných vitamínov si treby nájsť iné cestičky. Obzvlášť dôležitý je v tomto období vitamín C, ktorí je skvelou prevenciou pred chorobami.

Koľko vitamínu C treba prijať?

,,Odporúčané denné dávky vitamínu C pre dospelých v EÚ sú 60 mg. Mnohí nezávislí odborníci, ku ktorým sa pridávam, odporúčajú denne až 250 mg. Ďaleko vyššiu potrebu majú najmä fajčiari, ľudia v strese a ľudia, u ktorých prebieha infekčné ochorenie,“ hovorí Mgr. Margit Slimáková, Ph.D., špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu. Zvlášť stres s vašimi zásobami vitamínu C poriadne zatočí. 15 minút silného stresu vedie k strate 300 až 320 mg vitamínu C – a to je nedostatok, ktorý ohrozuje imunitný systém.

Nesiahajte hneď po tabletkách

Problém pritom nevyriešite tabletkami, pretože syntetické formy vitamínu C len sotva dosiahnu komplexnosť  toho v ovocí a zelenine.  Vitamín C sa nachádza v plodoch spolu s mixom ďalších prírodných látok a jedine v závislosti od nich sa v ľudskom tele dokáže vstrebať. Najlepšie využiteľným zdrojom sú preto čerstvé plody ovocia a zeleniny v surovom stave, konzumované čo najskôr po zbere. Medzi bohaté zásobárne vitamínu C patria predovšetkým šípky, ďalej červená paprika, čierne ríbezle, brokolica, kapusta, ružičkový kel a kiwi.


Mohlo by vás zaujať: Detoxikácia prírodnými šťavami: Koľko kíl môže ubudnúť a aké zásady treba dodržiavať?


Ničí ho teplo aj oxidácia

Vitamín C teda síce nie je až také nájsť v rôznych plodinách, treba však vedieť, ako využiť jeho účinky naplno. Je napríklad citlivý na oxidáciu (reakcia s kyslíkom po rozkrojení alebo očistení plodu)  a tepelnú úpravu, ktorá ničí až 60 percent.

Ako si zabezpečíte dostatok vitamínu C a pritom nebudete od rána do večera prejedení? Okrem konzumácie čerstvých plodov je jedným zo spôsobov, ako pokryť dennú potrebu vitamínu C odšťavovanie. Už jedným pohárom pokryjete významnú časť odporúčaného množstva, ktoré nutne potrebujete pre zdravé telo aj myseľ.


Mohlo by vás zaujať: Tri top potraviny s protiinfekčnými účinkami: Doprajte si ich každý deň!


Ako vybrať ten pravý?

Pomaranč či grep si môžete odšťaviť aj na ručných odšťavovačoch, oveľa praktickejšie sú však tie elektrické. Na trhu je mnoho odšťavovačov, ako si teda vybrať ten správny? Najšetrnejší spôsob pritom predstavuje odšťavovanie pri nízkych otáčkach. Čo ďalšie si všímať?

Funkcie – tie najprepracovanejšie odšťavovače môžete využiť aj na výrobu cestovín, mletie kávy, príprave orechového masla, detskej výživy, zmrzliny, sorbetu a iných zdravých pokrmov. Rôzne odšťavovače sú tiež určené na rôzne ovocie či zeleninu.

Čistenie – zistite si vopred, či vás od celého odšťavovania nakoniec neodradí. Čím jednoduchšie, tým lepšie.

Záruka – kvalitnejšie prístroje ponúkajú aj dlhšiu ako povinnú dvojročnú záruku. Ak to s odšťavovaním myslíte vážne a budete stroj naozaj vyťažovať, stojí za zváženie, či sa neoplatí za ňu priplatiť.

Hlučnosť a výkon motora – sú zväčša prepojené. Zvážte tieto faktory najmä ak by vaše odšťavovanie mohlo niekoho vo vašom príbytku rušiť.

Tip: Nezávislé laboratórium testovalo čerstvú mrkvovú šťavu z niekoľkých prístrojov – vyskumníci sledovali obsah vitamínu C tesne po odšťavení a následne jeho úbytok po celodennom skladovaní v chladničke. Z výsledkov tohto testovania vyplynulo, že najšetrnejším odšťavovačom je Sana Juicer by Omega EUJ-707. Vo vzorke mrkvovej šťavy sa zachovalo úctyhodných 82% pôvodného množstva vitamínu C a aj po 24 hodinách bol jeho obsah stále najvyšší (viac ako 55%). Šťava z ostatných testovaných prístrojov obsahovala maximálne 77% pôvodných hodnôt vitamínu C a po 24 hodinách klesala k 50%.


Používate doma odšťavovač? Aké šťavy si doprajete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, eurojuicers.sk
Odporúčame