Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine

Cvikla

photl.com

Koktail pre zdravie a krásu – tak môžeme nazvať červenú repu. Jej účinky vám zaručia krajšiu pokožku, ale patrí aj medzi jedných z bojovníkov proti rakovine. Aj v tomto prípade však platí, že všetkého veľa škodí. Koľko jej treba denne zjesť, aby nám prospievala a neškodila?

Červená repa, u nás známa pod názvom cvikla, pochádza zo Stredomoria. Prvé záznamy o nej sú staré asi 3000 rokov a pochádzajú od Rimanov. Vtedy sa konzumovali hlavne jej listy. Koreň sa využíval len na liečenie – napríklad proti bolestiam hlavy alebo zubov. Pre Slovanov včak bola  základnou surovinou a hrala dôležitú úlohu vo výžive obyčajných ľudí. Písal o nej vo svojich knihách aj učiteľ národov J. A. Komenský. Podľa neho sa koreň podával ako príloha k mäsu. Dá sa teda predpokladať, že ju používali ako predchodkyňu zemiakov.

Vitamínov požehnane

Cvikla obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Veľké množstvo vitamínu C z nej robí výborný prostriedok na podporu imunitného systému. Najdôležitejším antioxidantom nachádzajúcim sa v tejto zelenine je vitamín E. Chráni bunky pred oxidačným stresom a účinkami voľných radikálov, čím napomáha spomaľovať starnutie. Podporuje aj činnosť nervového systému a zlepšuje hojenie rán. Vďaka vláknine upravuje činnosť čriev a pomáha proti zápche a hnačke. Podporuje činnosť žalúdka, žlčníka i pečene.

Železo podporuje tvorbu červených krviniek a prečisťuje krv. Okrem toho obsahuje ešte množstvo stopových prvkov a minerálnych látok ako sú horčík, zinok, vápnik, jód a meď, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Cvikla má protisklerotické účinky a pozitívne pôsobí na tvorbu inzulínu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Doprajte si cviklu: Zaručí vám krajšiu pleť a množstvo energie


Pre krásu aj plodnosť

Zo všetkých druhov zeleniny má bezkonkurenčne najvyšší obsah kremíku, ktorý je nazývaný minerálom krásy. Je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzov a kostí. Stará sa o zdravé cievy, pružnú pokožku, pevné vlasy a nechty. Bohato zastúpená je tiež kyselina listová potrebná  pre okysličovanie buniek a obnovu buniek. U žien podporuje plodnosť a v tehotenstve zdravý vývoj plodu. Je veľmi dobrá pre ženy v menopauze alebo pre úpravu menštruačného cyklu.

Bojovníčka proti rakovine

Obsah antokyanov má schopnosť likvidovať voľné radikály, preto je cvikla odporúčaná ako prevencia proti rakovine. Je užitočná i pri liečbe nádorov. V tomto prípade je najdôležitejšia šťava z červenej repy, a mala by sa piť 3x denne 100 ml.

V liečiteľstve sa využíva k liečbe reumy a cievnych ochorení. Pri liečbe vysokého krvného tlaku sa odporúča piť čerstvá cviklová šťava s medom rozriedená troškou vody.

Koľko jej možno zjesť?

Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré jesť viac ako 200 g denne, alebo vypiť viac ako 100 ml šťavy. Nadmiera cvikly môže spôsobiť nevoľnosť a závrate. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy. Je nutné upozorniť, že počas konzumácie cvikly dochádza k zafarbeniu stolice a moču do červena. Nie je to známkou choroby, ale naopak dobrej funkčnosti ľadvín a trávenia.

Urýchľovač trávenia

Cvikla patrí medzi potraviny, ktoré pomáhajú zhadzovať prebytočné kilogramy. Má malú energetickú hodnotu, len 180 kJ na 100 g čerstvej zeleniny. Pri chudnutí je dôležitá hlavne preto, lebo pomáha zrýchľovať metabolizmus. Má príjemnú sladkavú chuť a silné detoxikačné účinky. Odporúča sa jej konzumácia pri rôznych očistných kúrach. Za tohto užitočného pomocníka zaplatíte v obchode približne 0,75€. Pokiaľ ho tam však nájdete.


Tiež by vás mohlo zaujať: Biela reďkovka z Japonska: Detoxikuje a pomáha aj tráveniu


Vypestujte si vlastnú

Červená repa nemá veľa nárokov na starostlivosť a je veľmi odolná proti chorobám a škodcom. Sadíme ju obvykle koncom apríla alebo začiatkom mája, keď už je istota, že neprídu mrazy. Zbierame ju v jesení ešte pred prvými mrazíkmi. Keď chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie, tak je pred uskladnením v pivnici poriadne očistite a vysušte.

Maska pre žiarivú pleť

Extrakt z cviky je obsiahnutý v niektorých farmakologických prípravkoch. Používa sa dokonca na prifarbovanie potravín a kozmetiky. Pokiaľ chcete dobrú pleťovú masku a nie len ofarbenú, vyskúšajte pre krásnu a žiarivú pleť: Zmiešajte 1 lyžicu nastrúhanej mrkvy s 1 lyžicou nastrúhanej cvikly, pridajte 1 lyžicu nastrúhaného jablka i so šupkou a 1 lyžicu na jemno nakrájanej naklíčenej pšenice. Pridajte ešte trošku rybieho tuku, dôkladne zamiešajte a naneste na pleť. Po 15 minútach opláchnite vlažnou vodou a pleť ošetrite bežnou kozmetikou.   Smrdí to, ale výsledok za to rozhodne stojí.

Červené veľkonočné kraslice

Terno spraví cvikla i na Veľkú noc, pri maľovaní vajíčok. Stačí dať povariť trochu červenej repy, odvar vychladíme a ponoríme do neho očistené vajíčka. Čím dlhšie necháte vajíčka ponorené, tým sýtejší odtieň červenej budú mať.

Zdravé pochúťky z červenej repy

Čerstvú alebo varenú cviklu môžete použiť do šalátov, na varenie polievok, k príprave nátierok, slaných koláčov, alebo ju môžete zakonzervovať. Dajú sa jesť i mladé listy, ktoré sa najčastejšie podávajú dusené alebo varené. Takto upravené listy majú chuť podobnú špenátu.

Pokiaľ vám cviklu znechutilo kuchárske umenie zamestnankýň v školských jedálňach, tieto recepty vám určite spravia chuť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Biela reďkovka z Japonska: Detoxikuje a pomáha aj tráveniu


Cviklový šalát

Na šalát z cvikly s kyslou smotanou nastrúhajte na hrubo 3 kusy nevarenej cvikly. Zmiešajte ju s 3 strúčikmi rozotretého cesnaku, jednou nakrájanou cibuľou, šťavou z 1 citrónu a 200 ml kyslej smotany. Podľa chuti osoľte a okoreňte čiernym korením a dôkladne premiešajte. Pred servírovaním šalát vychlaďte.

Cviklový krém

Pochutnajte si tiež na cviklovom kréme. Na rozpálený olej dajte 1 nakrájanú mrkvu a opekajte, kým nenadobudne zlatožltú farbu. Počas opekania ju aj občas premiešajte. Potom pridajte nakrájaný petržlen (koreň), 1 cviklu, 3 zemiaky, soľ, bobkový list a čierne korenie. Zalejte vodou tesne nad povrch zeleniny a varte do zmäknutia zeleniny. Keď je zelenina uvarená, vyberte bobkový list a všetko rozmixujte. Dochuťte niekoľkými kvapkami vinného octu alebo citróna a servírujte. Keď máte radi smotanové verzie polievok, môžete pridať smotanu.


Poznáte zaujímavý tip na využitie červenej repy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a získajte víkendový pobyt či ďalšiu z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: photl.com, photl.com, Marianna

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close