Cesnak patrí od nepamäti ku základným domácim liečivám. Naši predkovia ho využívali na liečenie množstva neduhov. Vy môžete zlúčiť príjemné s užitočným a spojiť jeho liečivé účinky so zážitkom z chutného jedla. Cesnakové pokrmy sú rýchle a nenáročné a hlavne veľmi zdravé. Je dokázané, že cesnak je najzdravší surový, a preto vám aj my prinášame recepty, kde sa vôbec nevarí.
Rýchla cesnačka
Potrebujeme:
- 3 zemiaky
- 1 lyžicu masla
- ½ lyžice hladkej múky
- 1 bujón
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- (vegetu)
- korenie
Postup: Ošúpeme a nakrájame si zemiaky. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme naň múku, chvíľu popražíme a zalejeme vodou. Pridáme pokrájané zemiaky, bujón, soľ (prípadne vegetu), korenie, či bylinky podľa vlastnej chuti. Keď budú zemiaky uvarené, polievku odstavíme, pridáme do nej čerstvo prelisovaný cesnak, premiešame a prikryjeme. Podávať môžeme s opečenými kúskami chleba a postrúhaným syrom.
Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si cesnak bez výčitiek: Zápach z úst porazíte overenými trikmi!
Lahodná cesnaková pasta
Potrebujeme:
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 balenie syrokrému
- 1 kyslú smotanu
- soľ
- korenie
Postup: V mise vymiešame syr so smotanou. Pridáme ku nim prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Prípadne pridáme aj ďalšie bylinky podľa vlastnej chuti. Vynikajúco sa hodí ako nátierka na chlieb, ale aj ako dresing ku zemiakovým plackám, či hriankam.
Mohlo by vás zaujímať: Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?
Cesnakový olej
Potrebujeme:
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 dcl oleja
- 1 dclolivového oleja
Postup: Cesnaky očistíme a prelisujeme. Dáme do sklenenej nádoby, najlepšie fľaše, či pohára (napr. takého, aký sa používa na kompóty) so širším hrdlom. Oleje spolu zmiešame a pridáme do nich cesnak. Poriadne premiešame. Tento olej sa používa na potieranie steakov, na zeleninu, mäso, do rôznych dipov, či do akéhokoľvek varenia, kam ide cesnak. Skladujte v chladničke, kde vydrží niečo vyše mesiaca.
Mohlo by vás zaujímať: Dostane do formy aj vás: Cesnak je plný chuti aj zdravia!
Cesnakové maslo na langoše
Potrebujeme:
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- soľ
Postup: Maslo roztopíme, pridáme doň prelisovaný cesnak a soľ. Všetko spolu dobre zmiešame a potierame ním hotové langoše, alebo hrianky. Potrieť ním však napríklad môžete aj čerstvo ugrilovaný kurací filet, či iné chutné jedlá. Fantázii sa medze nekladú.
Obľubujete cesnakové jedlá? Ktoré ďalšie chutné cesnakové recepty poznáte? Napíšte ich v diskusii.
Zdieľať na