Cesto na domácu pizzu trikrát inak: Máte radi nadýchané, tenké alebo pivové?

Cesto na pizzu

thinkstockphotos.com

Mnohí z nás si radi pochutnajú na domácej pizze. Ako však na cesto? Častokrát sa rýchlo pripečie, býva tvrdé, alebo naopak nakysne príliš a jeho chuť prekryje ingrediencie. Nechajte sa inšpirovať troma overenými receptami a troma rozličnými prístupmi k ideálnemu cestu. Jedno z nich je tenučké talianske, druhé je nadýchané slovenské a tretie experimentálne, no mimoriadne chutné – pivové.

Cesto z talianskeho vidieka

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 5 PL olivového oleja
  • 2,5 dl mlieka
  • ½ ČL cukru
  • 2 ČL soli
  • 1 kocku droždia

Postup: Z droždia, cukru a mlieka si vyrobíme kvások. Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ a olivový olej, do ktorého ho následne pridáme. Poctivo zamiešame a rozmiesime. V prípade, že sa cesto priveľmi lepí, pridajte troška múky. Následne misu prekryte potravinovou fóliou a nechajte odpočívať aspoň hodinu. Cesto bude mierne nadýchané, no taliansky tenké. Preto to nepreháňajte s veľkým množstvom ingrediencií, vystačíte si aj paradajkovou omáčkou, šunkou a mozarellou.


Mohlo by vás zaujímať: Domáce pizzové cestá: Vyberte si to naj práve pre vás


Cesto na slovenskú/buchtovú pizzu

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocku droždia
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 2,5 dl vlažnej vody

Postup: Zmiešajte droždie s cukrom a počkajte, kým zmäkne a začne rednúť. Medzitým si v mise zmiešajte a rozpracujte múku, soľ, olej s vlažnou vodou. Po chvíli dodajte pripravené droždie a dobre premiešajte. Nechajte odpočívať v teplom prostredí aspoň 45 minút. Cesto bude v porovnaní s talianskym viac nadýchané a výrazne hrubšie. Nazvať by sa teda dalo slovenským – buchtovým. Na pizzu z takéhoto cesta sa hodia okrem mozarelly aj syry s výraznejšou chuťou – napríklad niva alebo čedar, klasická šunka a kukurička.


Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Experimentálna pivová pizza

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 dl piva
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 balík prášku do pečiva
  • 3 ČL soli
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL sušeného rozmarínu

Postup: Zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva a následne zalejeme pivom. Necháme sekundu vypeniť a všetko dôkladne premiešame. Pridáme med, rozpučený strúčik cesnaku a rozmarín. Cesto by sa nemalo lepiť a malo by byť veľmi ľahko tvarovateľné. Ak je príliš lepkavé, dosypte ešte trocha múky. Rozvaľkajte na tenko. Chuť tohto cesta je výraznejšia, kombinácia piva, cesnaku a rozmarínu dodáva jemne slanú a aromatickú príchuť. Najlepšie chutí v jednoduchej kombinácii s mozarellou a paradajkovou omáčkou.


Pripravujete si aj vy cesto na domácu pizzu? Napíšte svoj postup ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame