Cestovinové dobroty: Vyčarte zo zásob chutné jedlo dvakrát inak!

cestoviny

sxc.hu

Ponáhľate sa a neviete, čo narýchlo pripraviť rodine na obed či večeru? V tom prípade siahnite po cestovinách, ktoré má rád skoro každý a ktoré výborne zasýtia. Zo zásob, ktoré mávate bežne v chladničke či komore môžete v priebehu niekoľkých minút vykúzliť chutné jedlo. Je len na vás, pre aký spôsob prípravy sa rozhodnete. Na studeno či teplé – cestoviny vás zaručene nesklamú.

Nespornou výhodou cestovinových jedál je, že sa nemusíte striktne držať návodu. Jednotlivé ingrediencie totiž môžete kombinovať podľa chuti a podľa toho, čo máte najradšej. Oba varianty vám navyše bez problémov vydržia do nesledujúceho dňa. Cestovinový šalát na studeno si tak napríklad pokojne môžete vziať do práce ako rýchly obed aj bez toho, aby ste nevyhnutne potrebovali mikrovlnku.


Mohlo by vás zaujímať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Zapekané cestoviny

Čo budete potrebovať:

  • 1 balík cestovín – vhodné sú fussilli (vretená), penne, farfalle, aj makaróny
  • 1 menší pór alebo lahôdkovú cibuľku
  • 2-3 strúčiky cesnaku (ak sa obávate nepríjemného pachu z úst v práci, nemusíte použiť)
  • plechovku kukurice a šampiňónov
  • 200g šunky – nakrájanej na menšie pásiky
  • 200g ementálu – postrúhaného nahrubo
  • 2 žĺtky
  • smotanu na varenie
  • soľ, mleté čierne korenie, bazalku
  • lyžicu oleja

Ako na to: Cestoviny predvaríme vo veľkom hrnci tak, aby zostali ešte mierne tvrdé. Počas ich prípravy si nachystáme potrebnú zmes. Nakrájame si pór (cibuľku) na kolieska a opražíme na oleji. Pridáme nakrájanú šunku spolu so šampiňónmi a krátko podusíme. Horúcu zmes vysypeme na scedené cestoviny a pridáme zvyšok surovín – kukuricu, nastrúhaný ementál, soľ, koreniny a podľa chuti pretlačený cesnak. Všetko spolu dobre zamiešame a preložíme do veľkej zapekacej misy. Žĺtka rozšľaháme metličkou v smotane a cestoviny zalejeme. Prikryjeme vekom alebo alobalom a pečieme pri teplote 200 °C približne 20 minút. Tesne pred koncom môžeme vrch cestovín posypať syrom, aby sa nám vytvorila zapečená kôrka, V tom prípade už cestoviny nezakrývame.


Mohlo by vás zaujímať: Palacinkové orgie: Slané či sladké, na týchto príchutiach si pochutíte!


Cestovinový šalát

Suroviny:

  • 1 balík cestovín – ideálne sú vretená
  • 1 lahôdkovú cibuľku nakrájaná na drobné krúžky
  • zavárané uhorky kyslé (množstvo podľa chuti) – postrúhané nahrubo ako ementál
  • 200g šunky – nakrájanej na menšie pásiky
  • 200g ementálu – postrúhaného nahrubo
  • 1 plechovku kukurice
  • 1 vajíčko uvarené natvrdo
  • 1 tatársku omáčku
  • soľ, mleté čierne korenie, bazalku

Tip: Ak sa obávate príliš veľkého množstva kalórií, časť tatárskej omáčky môžete nahradiť bielym jogurtom.

Postup prípravy: Cestoviny uvaríme domäkka, dvakrát prelejeme studenou vodou, aby sme ich schladili a precedíme. Vložíme ich do veľkej misy a postupne pridávame všetky zvyšné suroviny – cibuľku, uhorky, šunku, ementál, kukuricu, vajíčko, tatársku omáčku, soľ a koreniny podľa potreby (ak nám niektorá zo surovín  nechutí, vynecháme ju). Všetko spolu dobre zamiešame a môžeme hneď podávať. Po vybratí z chladničky by mal tento šalát chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby nebol príliš studený. Dobrú chuť!

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma
Odporúčame