Chcete zhodiť pár kíl? Pomôže vám v tom baklažán!

Baklažán

SITA

Tento tmavofialový plod je medzi zeleninou neprehliadnuteľný a celkom úspešne sa u nás udomácnil. Jeho domovinou je India a Čína, ale darí a mu aj v slovenských záhradkách.

Do sýta bez pribratia

Baklažán je ideálny pokrm pri chudnutí. Obsahuje veľa vlákniny a upravený na mnoho spôsobov ho môžete pojedať v podstate bez obmedzenia. Najmä preto, že ho tvorí až z 90 % voda. Nenachádza sa v ňom žiaden tuk a 100 gramov baklažánu má iba 35 kcal. Je tiež výborným zdrojom draslíku a v tomto smere predbehne aj kapustu. Cenný je aj pre značné množstvo kyseliny listovej, ktorá podporuje v tele tvorbu hormónov. Obsahuje celý rad ďalších minerálov a prvkov, ako je železo, horčík, zinok a mangán. V arabských krajinách je dokonca považovaný za afrodiziakum.

Surový, varený alebo pečený ?

Surový určite nie. Rovnako ako jeho príbuzná nezrelá paradajka či plody zemiaku obsahuje toxický solanín. Tepelne upravený – pečený, varený alebo grilovaný – vás svojou nezameniteľnou a lahodnou chuťou prekvapí. Pozor však pri vyprážaní. Baklažán dokáže do seba nasať veľké množstvo oleja a s chudnutím je koniec. Pred prípravou sa ho odporúča posoliť a po pár minútach utrieť orosený povrch. Odstráni sa tak jeho horká príchuť. Aj preto je lepšie vyberať plody mladé, s lesklou a hladkou šupkou. Baklažán pred úpravou nie je nutné šúpať, práve pod šupkou je najviac cenných látok. Pokiaľ nemá tmavé a veľké jadierka, tiež sa ich netreba zbavovať. Dlhodobé skladovanie nevydrží, týždeň v chladničke je maximum.


Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás neustály hlad? Vyhnite sa týmto potravinám a nápojom!


Rovno zo záhrady

Baklažán rastie pomaly, preto je potrebné ho predpestovať. Semienka sadíme už vo februári do vlhkého substrátu, do hĺbky asi 1 cm. Samozrejme v byte alebo v skleníku – rastlinka potrebuje teplo okolo 20 stupňov. Zaobchádzame s ňou rovnako ako s paradajkami. Na záhon ju presadíme až v máji po zmrznutých mužoch – Pankrác, Servác, Bonifác. Ak nemáte záhradu, nezúfajte. Baklažánu sa darí aj v nádobách a pri dostatočnej zálievke máte šancu na bohatú úrodu. Prvé plody dozrievajú začiatkom augusta. Majú sýtu tmavú až čiernu farbu. V poslednej dobe možno v obchodoch nájsť aj baklažány inej farby, napríklad ružové, pásikavé či dokonca biele a tiež tzv. baby baklažány.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zimné pochúťky: Zaženú únavu a vyčarujú úsmev na perách!


Jednoducho, rýchlo, chutne

Tento jednoduchý recept zvládne aj začiatočník! Baklažán osmažíme, alebo opečieme nasucho v rúre. Potom ho nadrobno nakrájame a zmiešame s rovnako na drobno nakrájanou cibuľou. Zmes doplníme citrónovou šťavou a  olivovým olejom Podľa chuti okoreníme, osolíme a pridáme sladkú papriku. Kto má rád ostré, môže dodať kúsok čili papričky. Dôkladne premiešame. Podávame s chlebom, bagetou, hriankami.

Zdroj: SITA, SITA, Janka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close