V momente, keď na nás začne útočiť nejaká choroba, usilujeme sa doplniť najmä vitamín C, či už z ovocia a zeleniny alebo rôznych doplnkov stravy. Ten je totiž odjakživa spájaný s posilňovaním imunitného systému alebo ako prevencia pred rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Nemali by sme však naň zabúdať ani vtedy, keď nám žiadna choroba nehrozí. Nedostatok vitamínu C môže mať totiž nepríjemné dôsledky.
Prečo vitamín C potrebujeme?
Vitamín C je potrebný k životu a udržaniu telesného zdravia. V ľudskom tele plní mnoho dôležitých funkcií. Opravuje poškodené zuby, kosti a chrupavky, pomáha pri vstrebávaní železa, pôsobí pri hojení popáleného a zjazveného tkaniva a je účinným antioxidantom bojujúcim proti škodlivým voľným radikálom… Väčšina zvierat si dokáže tento vitamín sama vytvoriť a nepotrebuje žiadne prídavky. Ľudia sa však musia spoliehať na jeho doplnenie zo stravy a iných zdrojov. Najjednoduchším spôsobom, ako získať vitamín C, je z ovocia a zeleniny.
Keď ho nie je dosť
Vitamín C má pre náš organizmus obrovský význam, to je samozrejmé na prvý pohľad. Preto by sme si mali dávať pozor, aby naše telo netrpelo jeho nedostatkom. S tým je totiž spojených mnoho zdravotných rizík. Mierna hypovitaminóza sa prejavuje:
- nedostatočnou odolnosťou voči infekciám
- zvýšenou kazovosťou zubov
- narušením stavby kostí
- krvácaním do kĺbov
- lámavými krvnými vlásočnicami
- žalúdočnými problémami
- spomaleným rastom
Extrémny nedostatok vitamínu C spôsobuje ochorenie skorbut.
Mohlo by vás zaujať: Liečba vitamínom C: Obrovské dávky zaberajú aj pri rakovine či vysokom tlaku
Hrozí aj choroba námorníkov
Skorbut, známy ako choroba námorníkov, je ochorenie spôsobené dlhodobým nedostatkom vitamínu C v potrave. Dnes je už táto choroba pomerne vzácna a vyskytuje sa výnimočne a napr. v krajinách tretieho sveta. Predtým ňou trpeli najmä chudobnejší ľudia predovšetkým v zimných mesiacoch alebo námorníci počas dlhých plavieb. Boli totiž mesiace odkázaní na stravu zloženú z hovädzieho mäsa a suchárov. Skorbutu predchádza anémia, kožné krvácanie, ochorenie ďasien a celková slabosť celého tela. Tí, ktorí o stravy nedostávajú dostatok vitamínu C trpia aj častým krvácaním z nosa, bolesťou kĺbov, krvácaním z ďasien. Nepoteší ich ani hrubá, šupinatá a suchá koža či suché vlasy so strapatými končekmi.
Príčiny vzniku nedostatku vitamínu C:
- nedostatok ovocia a zeleniny v potrave
- fajčenie
- ochorenie obličiek, malignity
- vyšší vek
Mohlo by vás zaujať: Nadbytok vitamínu C: Môže ohrozovať vaše zdravie – viete ako?
Ako s nedostatkom vitamínu C bojovať?
Pre stanovenie diagnózy sú dostačujúce príznaky a fyzikálne vyšetrenie. Pri vyšetrení je dôležité stanovenie hladiny kyseliny askorbovej v plazme. Liečba nedostatku vitamínu C je celkom jednoduchá. Stav sa veľmi rýchlo upraví, ak podávame chorému vitamín C vo vyšších dávkach. Najlepšou metódou je však prevencia, ktorou je dodržiavanie odporúčanej dennej dávke vitamínu C – 100 mg na deň. Jednoduchým spôsobom na zabezpečenie dostatku vitamínu C v pravidelných intervaloch je jesť vyváženú stravu. Mala by obsahovať aspoň niektoré z týchto jedál:
- paradajky
- zelené a červené papriky
- citrusové plody
- čierne ríbezle
- kiwi
- špenát
- brokolicu
- zelenú listovú zeleninu
- ananás
- sladké zemiaky
Máte skúsenosti s nedostatkom vitamínu C? Napíšte o nich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.