Chren je liečivý aj chutný: V čom všetkom vám pomôže a čo si z neho pripraviť?

Chren

thinkstockphotos.com

Obľúbený je najmä ako príloha k pečenému mäsu, chren však dokáže oveľa viac. Už jeho výrazná vôňa a pikantná chuť prezrádzajú, že nejde len o pochutinu. Má aj silný liečivý potenciál, ktorý poznajú ľudia v mnohých krajinách. Chren prináša úľavu pri rôznych chorobách a dokonca posilní váš imunitný systém.

Dobrý nielen v kuchyni

Chren je nenáročná bylina, ktorá dorastá do výšky okolo jedného metra a pestovať si ju môžete i vo vašej záhrade. Najcennejšou časťou chrenu je jeho koreň, ktorý vyzerá nenápadne, no pri krájaní či strúhaní sa uvoľňuje typická aróma, ktorá dráždi oči a nos podobne ako cibuľa. Práve preto sa chren konzumuje najmä s mäsitými pokrmami – dráždi totiž sliznice žalúdka a čriev a prispieva tak k lepšiemu tráveniu. Čo však robí chren výnimočným, sú nepochybne jeho výživové hodnoty. Nájdete v ňom vitamíny A, B a E a minerály ako horčík, draslík, sodík, vápnik a železo. Obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrusové plody. Práve vysoký obsah tohto vitamínu prispieva k ochrane vášho imunitného systému. Chren je najlepšie konzumovať čerstvo nastrúhaný, pretože rýchlo tmavne, horkne a stráca svoju silu.

S čím všetkým pomôže chren

Chren je v ľudovom liečiteľstve známy pre svoje protizápalové a antibiotické účinky. Okrem toho prečisťuje krv a vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý je antioxidantom, chráni bunky pred voľnými radikálmi a tak pôsobí preventívne proti rakovine. Má močopudné účinky a zbavuje organizmus nadbytočnej vody. Takisto pôsobí proti všetkým zápalom a infekciám – je vhodný pri ochoreniach dýchacích ciest, zápaloch dutín, alebo infekciách močových ciest. Zaberá ale aj pri bolestiach hlavy, reumatických ochoreniach a pri problémoch s trávením. Naviac dokáže naštartovať váš metabolizmus, takže ho môžete jesť aj pri chudnutí.


Mohlo by vás zaujať: Štyri nátierky pre pravých chlapov: Hitom je chrenová či oškvarková


Mrkvový chren

Potrebujeme:

  • 400 g mrkvy
  • 1 koreň chrenu
  • soľ
  • 2 kocky cukru
  • ½ hrnčeka vody s octom
  • 2 lyžice oleja

Postup: Mrkvu a chren najemno nastrúhame, pridáme vo vode rozpustenú soľ, cukor, ocot a nakoniec vlejeme olej. Hodí sa ako príloha k mäsu.

Jablkový chren

Potrebujeme:

  • 3 jablká
  • kúsok chrenu
  • mäsový vývar
  • cukor
  • ocot
  • soľ

Postup: Očistený chren najemno nastrúhame a sparíme vriacim vývarom (bez tuku). Pridáme ošúpané a najemno postrúhané jablká, cukor, ocot, soľ podľa chuti a všetko premiešame.


Mohlo by vás zaujať: 7 korení, ktoré oživia jedlá a prospejú telu: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?


Nakladaný chren

Potrebujeme:

  • 450 g chrenu
  • 40 g cukru
  • 10 g soli
  • 350 ml vody
  • 100 ml octu
  • 100 ml oleja

Postup: Chren očistíme, postrúhame alebo nasekáme najemno. Všetky suroviny zmiešame a rozmixujeme s chrenom. Zmes naložíme do pohárov, nesterilizujeme. Uskladníme na tmavom a chladnom mieste.

Chrenová omáčka

Potrebujeme:

  • 200 ml smotany
  • 250 ml mlieka
  • 40 g hladkej múky
  • 40 g masti
  • ocot
  • cukor
  • 50 g chrenu
  • soľ

Postup: Z masti a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme trochou studenej vody a mliekom. Osolíme a povaríme. Potom pridáme smotanu a podľa chuti ocot, cukor a napokon čerstvý nastrúhaný chren. Omáčka sa najlepšie hodí k hovädziemu mäsu s knedľou.


Mohlo by vás zaujať: Chren pomáhal už Egypťanom: Spoznajte jeho účinky aj vy!


Zeleninový šalát s chrenom

Potrebujeme:

  • 100 g hlávkovej alebo kyslej kapusty
  • 100 g mrkvy
  • 100 g jabĺk
  • 100 g kyslých uhoriek
  • 10 g chrenu
  • 20 g cibule
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • olej

Postup: Očistenú a umytú kapustu pokrájame na jemné rezance, pridáme očistenú postrúhanú surovú mrkvu, chren a cibuľu, očistené a na rezance pokrájané jablká a kyslé uhorky. Všetko osolíme, premiešame a necháme chvíľu zakryté stáť. Nakoniec prilejeme nálev z vody, cukru, octu a oleja.


Mohlo by vás zaujať: Vyhnite sa chrípke podľa rád starých mám!


Šunkovo-chrenové rolky

Potrebujeme:

  • 300 g šunky
  • 40 g chrenu
  • 250 ml šľahačky
  • polovicu menšieho citróna
  • soľ
  • listy hlávkového šalátu na ozdobu

Postup: Šľahačku vyšľaháme dotuha. Chren nastrúhame, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, jemne osolíme, pridáme šľahačku a premiešame. Plátky šunky rozložíme, každý potrieme vrstvou šľahačky s chrenom a zabalíme ako palacinky. Chrenové rolky položíme na listy šalátu a ozdobíme zvyšnou šľahačkou. 


Máte radi chren? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close