Videli ste už reklamu, v ktorej by boli čokolády, keksíky a iné sladkosti ponúkané mužom? Vždy je tým, kto si má zamaškrtiť, spravidla žena. A nie je to vôbec náhoda. Majú totiž sladkosti rady viac, než muži.
Môže za to biochémia. Presnejšie, serotonín – látka, ktorá sa nachádza v krvných doštičkách a čiastočne aj v nervovej sústave. Ovplyvňuje naše nálady a chuťové prejavy. U väčšiny žien spôsobuje serotonín pocity šťastia a dobrej nálady. A práve konzumácia sladkostí zdvíha jeho hladinu a vyvoláva v tak pocit spokojnosti a blaženosti.
Hormóny, hormóny a zase hormóny
Keď zjeme tabuľku čokolády, odrazu cítime menej stresu. Po sladkom neraz siahame so slovami: „Potrebujem si upokojiť nervy“. Skúste si spomenúť, kedy ste naposledy dostali chuť na niečo sladké? Nebolo to náhodou v deň, ktorý bol pre vás náročný? Väčšina určite pozná neodolateľnú túžbu po čokoláde v období pred menštruáciou. Hoci celý mesiac dodržiavate zdravý stravovací režim, prídu vaše dni, a je koniec. Chuť na sladké je taká intenzívna, že sa jej nedá odolať. Predmenštruačný systém je spojený s fyzickým aj psychickým nepohodlím, nervozitou, smútkom a celkovo zlou náladou, a také stavy potom doslova volajú po tabuľke čokolády.
Mohlo by vás zaujať: Priveľa cukru škodí každému: Zbavte sa závislosti na sladkom čo najskôr
Menopauza nás nezachráni
Ani po skončení menštruačného cyklu však nemáme vyhraté. V tomto období sa v tele znižuje hladina estrogénu a progesterónu, čo môže viesť k únave a podráždenosti. A tie zasa k túžbe po cukre ako rýchlej záchrane. Navyše skrýva ešte jedno úskalie: Tureckí vedci z Univerzity v Ankare prišli so zistením, že po prechode žena stráca cit pre sladké. Dr. Cagri Delilbasi porovnával citlivosť chuťových buniek u dvadsiatky žien a mužov zodpovedajúceho veku. U žien bol preukázaný štatisticky významný pokles vnímavosti na cukor. Zaujímavé je, že väčšina si túto zmenu vôbec nevšimla. V praxi má pritom zistený pokles skutočne negatívne dopady – aby sme dosiahli rovnako príjemný pocit ako predtým, viac sladíme a konzumujeme väčšie množstvo sladkostí.
Ako sa ubrániť?
Podľa fitness trénera Michaela Achbergera existujú dva prístupy k odbúraniu závislosti na
sladkom – buď radikálne, alebo pozvoľna.
- Prvý spôsob je určený tým, ktorí majú silnú vôľu. Keď sa pre niečo rozhodnú, dokážu svoje zásady dodržať. Pre nich bude najideálnejšie zatrhnúť všetky sladkosti teraz a hneď. Odvykačka bude súce náročná, ale kratšia.
- Ak takú pevnú vôľu nemáte, treba zvoliť pozvoľnú cestu. To znamená, že sladkosti postupne nahrádzajte zdravším variantom, a tým je predovšetkým ovocie. Nemusí byť len v surovom stave, pokojne siahnite po sušenom či pečenom ovocí. Niektorí tréneri odporúčajú mať po ruke aj proteínovú tyčinku. Býva sladená stéviou a nielenže zaženie chuť na sladké, ale aj zasýti.
Náš tip na zaujímavé podujatie: Hudba v kruhu: Marc Ribot (USA)
Dopriať si za odmenu nie je hriech
Ak zvládnete byť bez sladkostí, telo si na nový stav zvykne a odmení sa vám lepším zdravím aj krajšou figúrou. Určite si však nerobte výčitky, ak sa z času na čas chuť na sladké predsa len dostaví a vy si nejakú tú maškrtu doprajete. Berte to ako odmenu za múdre rozhodnutie a pevnú vôľu. Sladkosti sú spríjemnením života a urobiť si občas radosť je v poriadku. Oveľa viac by ste si uškodili, keby ste prepadli depresii a obviňovali sa zo zlyhania. V takom prípade by vo vašom tele došlo k produkcii kortizolu, ktorý spôsobuje ukladanie tukov.
Podarilo sa vám zbaviť chuti na sladké? Napíšte ostatným čitateľom ako sa vám to podarilo v diskusii pod článkom.
Zdieľať na