Chute na jedlo a vaše spomienky: Majú spoločné viac, ako by ste možno mysleli

Jedlo

thinkstockphotos.com

Aj vy niekedy rozmýšľate, prečo si jedno jedlo neviete odpustiť, a iné jete len nasilu? Nie za všetko môžu vaše reálne chute. Nemalú úlohu podľa švajčiarskych vedcov zohráva pamäť a spomienky s jedlom spojené. Aj tie však možno napríklad v záujme zdravšieho životného štýlu oklamať.

Čo si pamätáme, to je mňam

Vedci z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku vyzvali dobrovoľníkov, aby oznámkovali pochutiny, ako je čokoláda, zemiačiky či sladkosti, a potom s pomocou funkčnej magnetickej rezonancie sledovali, ktoré časti mozgu sa u každého z nich aktivujú. Ukázalo sa, že sledované osoby sa rozhodovali vždy pre také pochutiny, na ktoré si z prvej časti testu lepšie pamätali. Potvrdilo to aj aktivovanie oblastí pamäte. Spomienka na jedlo je hlavným motorom voľby, ktorá prichádza v dôsledku zosilnenej komunikácie medzi hipokampom, zónou mozgu, ktorá je kľúčová pre zobrazovanie spomienok, a časťou prefrontálnej mozgovej kôry, ktorá je sídlom rozhodovacích procesov.


Mohlo by vás zaujať: Chcete jesť menej? Obklopte sa pri stole svetlom tejto farby


Jedlo ako útecha

Nejde len o obľúbené jedlá, ale aj o vône, ktoré pripomínajú pokojné chvíle a rodinné zvyky. Potvrdzuje to výskum Briana Wansinka, riaditeľa Food and Brand Lab pri americkej Cornellovej univerzite. Jedlá, ktoré pripomínajú pokojné ovzdušie, sa však líšia podľa pohlavia: zatiaľ čo muži dávajú prednosť cestovinám a mäsu, pretože im pripomínajú materskú starostlivosť, ženy majú v obľube čokoládu a torty navodzujúce príjemné spomienky vzťahujúce sa k príprave jedál. Tieto pokrmy sú preferované vtedy, keď potrebujeme jedlo pre útechu.

Čo sa zamladi naučíš…

Pri každodennom výbere jedálnička sa však spoliehame na spomienky na to, čo nám chutilo. Jeme najprv hlavou, až potom ústami. A spomienky, ktorými sa v priebehu života pri výbere jedla riadime, sú spojené s ranným detstvom. ,,Chuť sa utvára od útleho veku. Spojenie príjemných spomienok z detstva s vyváženou a zdravou stravou je najlepší prostriedok, ako si v dospelosti vytvoriť správny jedálniček a vyhnúť sa tak nadváhe a obezite, uvádza Bettina Cornwellová z americkej Oregonskej univerzity.


Mohlo by vás zaujať: Farba jedálenského servisu vraj ovplyvňuje aj váš apetít: Viete ako?


Aj spomienky sa dajú oplyvniť

Musíme však dávať pozor na negatívne spomienky. Výskum vedený Elizabeth Loftusovou z Kalifornskej univerzity ukázal, že je možné vštepiť si negatívne spomienky na jedlo a zmeniť tak svoje zvyklosti pri stole. Loftusovej sa podarilo „presvedčiť“ niekoľko dobrovoľníkov o tom, že im v detstve bolo zle, keď jedli vajcia. Falošné spomienky na jedlo sa môžu vytvoriť aj pomocou rozhovorov s inými osobami. ,,Dobrovoľníci potom podstatne znížili spotrebu vajec a to isté sa podarilo aj s ďalšími jedlami, ako je napríklad zmrzlina. Ide to aj opačne: pri sérii pokusov sme dobrovoľníkom vštepili falošné pozitívne spomienky a presvedčili sme ich, že ich obľúbeným jedlom v detstve bola špargľa. Výsledkom bolo, že na toto jedlo potom mali väčšiu chuť a jedli ho častejšie. To všetko naznačuje, že spomienky môžu na jednej strane riadiť výber potravín, ale na druhej strane môžu byť ‚ovládnuté‘: obézny mladík by tak mohol byť podrobený terapii na báze falošných pozitívnych spomienok spojených so zdravou stravou,“ hovorí Loftusová.


Vraciate sa často k obľúbeným jedlám z detstva? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK,Corriere della Sera
Odporúčame