Sekaná patrí v kuchyni nášho regiónu ku klasikám. Výborne chutí napríklad so zemiakovou kašou, ale tiež s chlebom. Najlepšia je dobre vychladená pár hodín po dopečení. Z nasledovných troch receptov sa môžete inšpirovať a pripraviť si bravčovú klasiku, alebo experimentovať so syrovo-kuracou a vegetariánskou verziou.
Bravčová sekaná s vajíčkom
Potrebujeme:
- 1 kg bravčového mäsa (napríklad z pliecka)
- 4 vajcia
- 2 ks staršieho pečiva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL kečupu
- 1 PL horčice
- 200 g termizovaného tvarohu
- 1 cibuľu
- soľ, čierne korenie
- mletú rascu
- červenú papriku
- mlieko
Postup: Dve vajcia si uvaríme natvrdo a olúpeme. Pečivo natrháme na kocky a zalejeme teplým mliekom. Keď zmäkne, dodáme mleté mäso, nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak, soľ, čierne korenie, mletú papriku, rascu, horčicu a kečup. Pridáme dve vajcia a tvaroh a vypracujeme. Mokrými rukami vytvarujeme dva bochníky, do ktorých vložíme uvarené vajcia tak, aby neboli vidieť. Zvinieme do alobalu pomastenom olivovým olejom, podlejeme trochou vody a pečieme v predohriatej rúre približne 40 minút na 180°C, vtedy vrch rolády odbalíme a dopekáme ďalších približne 20 minút.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Super rýchla a lacná dobrota zo zemiakov: Máte ju za pár minút
Vegetariánska sekaná
Potrebujeme:
- 100 g sójového granulátu
- 100 g červenej šošovice
- 3 vajcia
- 1 balenie údeného tofu
- 1 mrkvu
- 1 PL horčice
- 1 PL kečupu
- mlieko
- 2 kusy staršieho pečiva
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- mletú rascu
- mletú papriku
Postup: V horúcej posolenej a okorenenej vode necháme zmäknúť sójový granulát. Zlejeme ho a vyžmýkame. Medzitým si dáme variť červenú šošovicu podľa návodu na obale a dve vajcia. Natrhané pečivo zalejeme teplým mliekom a necháme zmäknúť. Nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak, pridáme k nim strúhanú mrkvu, sóju, rukami rozdrvené tofu, šošovicu, pečivo, soľ, čierne korenie, kečup, horčicu, rascu, papriku a jedno vajce. Vymiesime a vytvarujeme bochník, do ktorého vložíme uvarené vajcia. Ak je cesto príliš riedke, môžeme ho zahustiť napríklad ovsenými vločkami, strúhankou alebo múkou. Bochníky pečieme vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme približne 50 minút pri 180°C.
Mohlo by vás zaujímať: Nielen príroda, ale aj jedlo hýri farbami: Tip na chutné obedy
Kuracia sekaná so syrom
Potrebujeme:
- 500 g kuracieho mäsa
- 100 g tvrdého syra
- 4 vajcia
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- 1 PL horčice
- 1 PL kečupu
- soľ, čierne korenie
- mletú papriku
- mletú rascu
- petržlenovú vňať
Postup: Dve vajcia uvaríme natvrdo. Tvrdý syr nastrúhame, pridáme k nemu nastrúhanú mrkvu a najemno nasekanú cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať. Rozmiešame s pomletým kuracím mäsom, ideálne prsiami. Pridáme dve vajcia a korenie podľa chuti. Vytvarujeme pravidelné bochníky, do ktorých ukryjeme uvarené vajce. Pečieme vo forme zabalené v alobale približne 50 minút na 180°, posledných 20 minút vrch odbalíme, aby sa pekne prepiekol.
Na aké spôsoby si sekanú pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.