Chutné a sladké mango: Vitamínová bomba vhodná aj na chudnutie

Mango

pixabay.com

Mango, plod mangovníka, je ovocie, ktoré je doslova preplnené dôležitými vitamínmi a minerálmi. Napríklad vitamínu C obsahuje viac než citrón. Okrem toho je plné vitamínov skupiny A, B či minerály draslík, horčík, vápnik, fosfor, zinok, mangán či železo. Je výborným zdrojom betakaroténu, vďaka čomu oživuje farbu pokožky a vlasov. Blahodárne na naše vlasy vplývajú tiež spomínané minerály mangán a zinok.

Sladká vôňa

Mango sa pestuje predovšetkým v južnej Ázii a je národným ovocím v Indii, Pakistane a na Filipínach. V dnešnej dobe existuje viac ako tisíc druhov manga a jeho milovníci tvrdia, že tie najlepšie druhy rastú práve v Pakistane.

U nás sa mango dá kúpiť už aj v bežných supermarketoch. Známkou zrelosti je mäkkosť a sladkastá vôňa. Farby sa šupy manga sa pohybujú od zelenej, po červenú a svetlo orandžovú. Prevažne zelená farba nemusí jednoznačne znamenať nezrelosť.


Mohlo by vás zaujímať: Voňavá exotika menom mango: Prírodná tabletka plná zdravia


Dozrie aj doma

Pokiaľ je mango tvrdé a ešte nezrelé, môžete ho pár dní nechať postáť doma. Dozrie pri izbovej teplote podobne ako banány. V Ázii sa ešte nezrelé mango považuje takmer za zeleninu a je už v tejto forme často súčasťou kuchyne. Okrem samotného jedenia ovocia chutí skvelo aj pomixované vo forme ovocných šejkov alebo domácej zmrzliny.

Takmer bez tuku

Mango neobsahuje takmer žiaden tuk a je výborné na chudnutie. Vedci z Oklahomskej univerzity pri teste vplyvu manga na priberanie zistili, že subjekty, ktorým do jedla pridávali sušené mango nenabrali žiaden tuk. Druhá kontrolná skupina s rovnakou stravou bez manga tuk pribrala.

Vďaka stimulujúcim účinkom na činnosť obličiek mango pôsobí tiež detoxikačne a odvodňujúco. Nevýhodou manga je vysoký obsah cukru. Paradoxne, čaj z mangových listov vraj priaznivo pôsobí na jeho znižovanie. Ľudia so zvýšeným cukrom by to ale s konzumáciou dužiny rozhodne nemali preháňať. Po zjedení manga sa dokonca odporúča vypláchnutie úst vodou, aby cukor nespôsobil zubný kaz.

Mimochodom, po zjedení manga sa odporúča aspoň dve hodiny nepiť. Tekutiny po ňom totiž mnohým spôsobujú nepríjemné žalúdočné ťažkosti.


Mohlo by vás zaujímať: Štýlové ovocie nabité vitamínmi: Zdravé zuby, žiadna únava a to nie je všetko


Ako ho naporcovať?

Mango je pred jedením potrebné zbaviť šupy. Populárnym spôsobom je narezať stojace ovocie, smerujúce užšou časťou nahor, na tri časti. V strednej časti bude v dužine ukrytá kôstka, ktorá je pomerne veľká a tvorí takmer tretinu objemu manga. Vo zvyšných dvoch častiach sa dá dužina mriežkovito narezať a jednoducho vyjesť alebo lyžicou vybrať zo šupky. Možete ho tiež skúsiť ošúpať ako jablko a vyjesť dužinu, kým nenarazíte na kôstku.


Máte radi mango? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Jana
Odporúčame