Diabetické koláče nie sú určené len pre diabetikov. Konzumovať ich môžu aj všetci tí, čo chcú zdravšie žiť. Aj keď sú bez cukru a mnoho ľudí ich pre to nepatrične odsudzuje, rozdiel zbadá len málokto. Aj diabetické koláče môžu byť naozajstnou lahôdkou, po ktorej sa budete oblizovať. A navyše urobíte aj niečo pre svoje zdravie. Tak čo, vyskúšate ich aj vy?
Svieža DIA pochúťka
Potrebujeme:
- 1 balík dlhých piškót
- 250 ml smotany na šľahanie
- ½ horkej čokolády
- 2 odtučnené tvarohy (spolu ½ kg.)
Postup: Na spodok formy rozložíme polovicu z piškót. Tvaroh zmiešame s nastrúhanou čokoládou, premiešame a pridáme do nej aj vyšľahanú šľahačku. Polovicu zmesi natrieme na piškóty, na ňu naukladáme zvyšok piškót a ne natrieme zostávajúci tvaroh. Ak chceme, môžeme dezert ozvláštniť aj ovocím, ktoré máme doma. Vrch ozdobíme nastrúhanou horkou čokoládou. Následne dáme stuhnúť do chladničky na 12 hodín a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujímať: Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!
Citrónové DIA kolieska
Potrebujeme:
- 100 g celozrnnej múky
- 2 vajcia
- 30 g práškového diabetického sladidla
- 20 g ovocného cukru
- ½ prášku do pečiva
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- kôra z ½ citróna
- štipku soli
Postup: Zo všetkých surovín spracujeme cesto. Neskôr cesto vyvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska, ktoré dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi len 5 – 10 minút. Treba však na ne dávať pozor, aby neprihoreli.
Mohlo by vás zaujímať: Dva koláče na nedeľu: Potešia chuťou aj jednoduchou prípravou
DIA tiramisu
Potrebujeme:
- 2 balíčky celozrnných piškót
- 1 sladkú smotanu
- 1 mascarpone
- 1 lyžicu ovocného cukru
- kakao
- bezkofeínovú kávu
Postup: Šľahačku si vyšľaháme, pridáme do nej mascarpone, podľa chuti ovocný cukor a poriadne vymiešame. Uvaríme si silnú kávu, ktorú osladíme ovocným cukrom. Namáčame do nej piškóty, ktoré poukladáme na spodok pozdĺžnej misy. Na ne nanesieme trochu šľahačkovej zmesi a opäť naukladáme namočené piškóty. Postup opakujeme, kým nevytvoríme 3 poschodia, pričom posledné je zo šľahačky. Vrch posypeme kakaom a dáme stuhnúť do chladu aspoň na 3 hodiny.
Poznáte nejaké ďalšie recepty na prípravu DIA zákuskov? Napíšte ich ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.