Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka

Francúzske zemiaky

delicious-cooks.com

Pre množstvo ľudí patria zemiaky medzi obľúbené suroviny na prípravu jedál. Nehovoriac o tom, že patria aj medzi základné domáce potraviny. Sú nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahujú vlákninu, zemiakový škrob, množstvo minerálov, napríklad železo, horčík, draslík, mangán či meď a obsahujú aj rad vitamínov: B1, B2, B3, B6, či C. Pripraviť si z nich môžete napríklad aj nasledovné pochúťky.

Syrovo – smotanové zemiaky

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g tvrdého syra
  • 1 kuracie prsia
  • soľ
  • sladkú smotanu
  • 1 dcl mlieka
  • vegetu

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Syr a kuracie prsia tiež nakrájame na kocky. Všetky tri ingrediencie spolu navrstvíme do pekáča alebo jánskej misy, posolíme a pokoreníme. Zalejeme smotanou, zriedenou s mliekom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180˚C na 1 – 1,5 hodiny.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Tatranské zemiaky

Potrebujeme:

  • 1 kg väčších zemiakov
  • šľahačkovú smotanu
  • 200 g strúhaného syra
  • rascu
  • soľ
  • mleté korenie
  • olivový olej
  • maslo

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, ktoré naukladáme po jednom ako keď ideme piecť koláčiky, na maslom vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Každý jeden pokvapkáme jemne olejom, posolíme a okoreníme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180˚C na 30 minút. Medzitým si pripravíme zmes na zemiaky tak, že zmiešame smotanu s tvrdým syrom. Touto zmesou natrieme každý jeden opečený zemiak zvlášť a vrch ešte posypeme rascou. Dáme zapiecť do rúry na 10 minút do zlatista.


Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Francúzske zemiaky

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 stredné cibule
  • 2 vajcia
  • 0,5 dcl mlieka
  • soľ
  • korenie
  • klobásku (nemusí byť)
  • maslo
  • olej

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nakrájame na pásiky a ak použijeme klobásu, tak ju tiež nakrájame na kolieska. Na dno jánskej misy alebo vyššieho pekáča do rúry nalejeme trochu oleja. Naukladáme vrstvu zemiakov, posolíme a pokoreníme. Na to naukladáme prúžky cibule a klobásu a vrstvenie opakujeme, až kým sa nám neminú suroviny, pričom vrchná vrstva by mala byť zo zemiakov. Pridáme koreniny, dva – tri plátky masla a prikryjeme vrchnákom alebo alobalom. Dáme piecť do rúry asi na 1 – 1,5 hodiny. Po tomto čase vyberieme, zalejeme vajciami zmiešanými s mliekom a poriadne premiešame, aby sa vajíčka dostali všade. Dáme už nezakryté dopiecť do rúry ešte na 5 – 10 minút.


Poznáte ešte nejaké zaujímavé recepty s použitím zemiakov? Napíšte ich do našej diskusie ostatným čitateľom.

Zdroj: delicious-cooks.com, delicious-cooks.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close