Koláče môžu byť nielen chutné, ale aj zaujímavé na pohľad. Vizuálne vábivé hnedo-biele, tzv. mramorové koláče patria u mnohých medzi ich favoritov. Prelínajúca sa vanilková a kakaová chuť má totiž svoje čaro. Vyskúšali ste ich už aj vy? Ak nie, nechajte sa inšpirovať.
Tvarohový koláč
Potrebujeme:
Cesto:
- 100 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 2 lyžice vlažnej vody
- 125 g masla
- 1 vajce
- štipku soli
Plnka:
- 500 g tvarohu
- 3 vajcia
- 250 g kyslej smotany
- 5 lyžíc cukru
- 2 vanilkové cukre
- kakao
Postup: Hladkú múku zmiešame s polohrubou, pridáme do nej vajce, maslo, vodu a štipku soli. Cesto dáme na hodinu odpočívať do chladničky. Medzi tým, si zmiešame tvaroh so smotanou, vajcami, cukrom a vanilkovým cukrom. Plnku rozdelíme na dve časti, pričom do jednej prisypeme aj kakao. Cesto si natlačíme do okrúhlej formy, tak, aby bolo natlačené aj pri krajoch asi do výšky 2 cm a dáme piecť pri teplote 180°C asi na 10 minút. Cesto vyberieme z rúry a plníme ho plnkou nasledovne. Do stredu dáme dve lyžice bielej plnky, ktorá sa pomaly roztečie a následne dáme opäť do stredu tmavú plnku. Tá sa opäť roztečie a takýmto postupom vytvoríme pekný mramorový efekt. Keď je celá plnka rozliata na korpuse, dáme koláč opäť do rúry a pri teplote 160°C ho necháme ešte piecť asi 40 – 50 minút.
Mohlo by vás zujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!
Citrónový mramorový koláč
Potrebujeme:
- 400 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 250 ml oleja
- 4 vajcia
- 2 lyžice kakaa
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 dcl citrónovej šťavy
- 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej peny. Postupne pridáme aj mlieko, olej, citrónovú kôru, aj citrónovú šťavu. Ďalej postupne pridáme múku, premiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a ešte raz poriadne premiešame. Polovicu z hotového cesta nalejeme na vymastený plech a do druhej polovice vmiešame kakao. Hnedé cesto dávame po lyžičkách do bieleho a pre efekt premiešame tak, aby vznikli v bielom ceste tmavé čiary. Dáme do rúry a pri teplote 180 °C pečieme asi 20 – 30 minút.
Mohlo by vás zujímať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?
Ovocný mramorový koláč
Potrebujeme:
- 250 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 200 g ovocia podľa chuti
- 1 lyžicu kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 4 vajcia
- 1 dcl vody
- 1 dcl oleja
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme múku, zmiešanú s práškom do pečiva, olej a vodu. Odložíme si 1/3 cesta a zvyšok vylejeme do vymastenej kruhovej formy väčšieho priemeru. Do odloženého cesta vmiešame kakao a špirálovito ho rozlejeme na biele cesto. Na vrch ešte poukladáme ovocie podľa chuti a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 50 – 60 minút.
Poznáte nejaký ďalší recept na prípravu mramorového koláča? Napíšte ho ostatným čitateľom do diskusie.