Cibuľa je mocná čarodejnica: Lieči, chutí a udrží človeka vo forme!

Cibuľa

freedigitalphotos.net

Napriek tomu, že cibuľu dôverne poznáme a je takmer každodennou prísadou v slovenských domácnostiach, málokedy si skutočne uvedomujeme, koľko priaznivých účinkov v sebe skrýva. Možno vás to prekvapí, ale túto ingredienciu ľudstvo pozná už vyše 5000 rokov. Konzumujeme ju surovú, varenú, pečenú i smaženú a toto je jej tajomstvo.

Cibuľa obsahuje väčšie množstvo vitamínu C, vitamíny B1, B2, provitamín A, zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru a kyselinu askorbovú. Okrem toho aj fytoncídy, ktoré ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov. Šťava z cibule má antibiotické účinky, a preto dokáže vyliečiť niektoré druhy kašľa i uvoľniť priedušky. Je taktiež močopudná a priaznivo pôsobí na obličky i močový mechúr. Nikdy cibuľu však nečistite a nekrájajte do zásoby, po 24 hodinách státia sa stáva toxickou

Ideálna pre diabetikov

Znižuje hladinu cukru v krvi, čo pripisujeme obsahu rastlinného hormónu zvaného glykoquín. Ten predlžuje rozklad inzulínu v organizme a zároveň dobu jeho pôsobenia. Rovnica je jednoduchá, čím viac cibule diabetik zje, tým bude jeho hladina cukru nižšia.


Mohlo by vás zaujať: Najlepší prírodný liek: Cibuľa zničí virózy a poteší vaše chuťové bunky


Proti nádoru prostaty

Nájdeme v nej aj flavonoidy (rastlinné druhotné metabolity). Konkrétne kvecertín, ktorý je jedným z tých najsilnejších, má antioxidačné účinky, a preto znižuje vysoký krvný tlak, hladinu tukov v krvi, dokonca bráni aj vzniku rakovinotvorných buniek. Štúdia v odbornom magazíne Journal of the National Cancer Institute dokazuje, že konzumácia cibule rapídne znižuje riziko tvorby nádoru prostaty. Vďaka vysokému obsahu enzýmov má priaznivé účinky na zápchu a plynatosť.

Ideálna pre alergikov i astmatikov

Zaujímavosťou je, že zjedením surovej cibule sa údajne dá zastaviť alebo zmierniť astmatický záchvat. Zásluha sa pripisuje jej antialergickým účinkom a tiosulfinátu (zložka éterických olejov), ktorý rozširuje bronchiálne cesty. Alergici tvrdia, že účinok sa prejaví už pár minút po zjedení.


Mohlo by vás zaujať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


Zinkom proti osteoporóze

Švajčiarske výskumy poukazujú na preventívny vplyv cibule proti osteoporóze, s ohľadom na vysokú koncentráciu zinku, ktorý je potrebný na stavbu kostí. Obsah zinku, síry a kremíku, takisto zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov. V roku 2003 sa cibuľa dostala na zoznam potravín najmenej kontaminovaných pesticídmi.

Liečivý sirup starej mamy

Kedysi ľudia verili, že cibuľa je účinným amuletom proti moru. Dnes ju vieme vďaka radám našich babičiek a mám využiť omnoho praktickejšími spôsobmi. Je vhodnou prvou pomocou pri uštipnutí včelou i opare. Stačí postihnuté miesto potierať kúskom čerstvej cibule. Ak vás bolí hrdlo alebo ste zachrípnutý, pomôže vám osvedčený recept na cibuľový sirup. Nasekanú cibuľu uvaríme s troma lyžičkami medu na sirup a užívame ho po lyžičkách trikrát denne.


Mohlo by vás zaujať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Vlasy bez lesku? Žiadny problém

Ak vás trápia vlasy bez lesku, cibuľa je pre vás to pravé. Existujú dve varianty, ktoré pomôžu. Jednoduchší spôsob je večer si potrieť vlasy prekrojenou cibuľou a ráno si ich umyť. Ak vám to nestačí, môžete si z cibule a alkoholu pripraviť špeciálne tonikum. Tri menšie cibule nakrájajte a zalejte alkoholom a nechajte niekoľko dní odstáť. Potom pravidelne aplikujte na mokré vlasy. Takáto kúra by mala pomôcť aj pri vypadávaní vlasov.

Využijete ju aj v domácnosti

Zhrdzavené nože budú vďaka nej ako nové. Vie taktiež pohltiť pach farby po maľovaní. Cibuľa vie taktiež poslúžiť ako prírodný lapač baktérií. V období chrípok ju rozkrojte a nechajte voľne položenú na tanieriku. Vyčistí celý priestor a baktérie nemajú šancu. No na varenie ju už nepoužívajte a radšej ju vyhoďte.


Máte radi cibuľu? Pomohla vám pri zdravotných problémoch? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close