Čili omáčka, bazalkové pesto, či kečup – patria tieto druhy omáčok aj medzi vaše obľúbené? Tak potom nie je nutné, kupovať ich v obchode, keď sa dajú veľmi jednoducho vyrobiť aj doma. Odmení vás znamenitá chuť a navyše si budete istý, čo obsahujú a že sa v nich neskrýva nič, čo by vám mohlo uškodiť. Ako teda na to?
Domáci kečup
Potrebujeme:
- 2 kg ošúpaných paradajok (stačí ich na chvíľu namočiť do takmer vrelej vody, potom sa šúpu jednoducho)
- 500 g jabĺk
- 250 g cibule
- 200 g cukru
- 1 dcl octu
- 2 lyžice horčice
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžičky soli
- 4 bobkové listy
- 3 guličky nového korenia
- 1 lyžičku mletej papriky
- 2 – 3 feferónky podľa chuti (kto nechce pikantný, nemusí dať vôbec)
Postup: Všetky suroviny pokrájame na menšie kúsky. Dáme spolu všetko okrem octu, bobkového listu a nového korenia variť do hrnca na 60 minút. Po hodine pridáme nové korenie a bobkový list, zviazané vo vrecúšku na verenie korenín a varíme ďalších 30 minút. Následne korenie s bobkovým listom vyberieme, vzniknutú zmes prepasírujeme cez hustejšie sito, vrátime naspäť do hrnca, pridáme ocot a varíme ďalších 30 minút. Ešte dochutíme podľa našej predstavy. Horúcu zmes naplníme do dobre umytých sklenených pohárov, uzavrieme a dáme ešte na 15 minút zasterilizovať.
Tiež by vás mohlo zaujať: Zavárame s fantáziou: Domáci kečup alebo čalamádu vám budú susedia závidieť!
Čili omáčka
Potrebujeme:
- 300 g čili papričiek
- 100 g cesnaku
- 2 kg cukru
- 50 g čerstvého zázvoru
- 1,2 l jablčného octu
- 1 lyžičku soli
Postup: Cesnak a zázvor postrúhame a rozmixujeme spoločne s čili papričkami a trochou jablčného octu. Dáme do hrnca, pridáme cukor, soľ a zvyšný ocot. Premiešame, privedieme do varu a za stáleho miešania necháme variť zhruba 30 – 40 minút až kým konzistencia požadovane nezhustne . Uvarenú zmes potom nalejeme do pripravených, dobre umytých sklenených fliaš.
Tiež by vás mohlo zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Bazalkové pesto
Potrebujeme:
- 400 g bazalky
- 50 g píniových orieškov
- 1 – 2 dcl olivového oleja
- 8 strúčikov cesnaku
- ½ lyžičky morskej soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:Umyté a vysušené bazalkové lístky dáme na dno mixéra a postupne pridáme oriešky, cesnak, korenie, soľ a postupne prilievame olej. Pesto plníme do sklenených pohárikov a skladujeme v chladničke. Pesto môže v chladničke stuhnúť na hustú kašu, preto môžeme príslušnú dávku pred použitím zriediť trochou vody.
Vyrábate si sami doma kečup? Akú receptúru používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .
Zdieľať na