Čím nahradiť vianočného kapra? Slováci si vyberajú filé, sú aj iné alternatívy

Losos

thinkstockphotos.com

Vianočný kapor rozdeľuje predvianočné Slovensko na dva tábory. Sú ľudia, ktorí na neho nedajú dopustiť, iným zase prekážajú kosti, chuť i pouličný predaj a zabíjanie. Podľa prieskumu uverejneného v agentúre SITA pred niekoľkými rokmi, si 28% Slovákov na vianočnom stole dopraje práve kapra, 21% rybie filé či prsty. Čo však pripravuje zvyšná, takmer polovica obyvateľov? Inšpirujte sa výberom rybacích alternatív.

Pangasius

Sumčeka žraločieho, ktorého v obchodoch nachádzame pod menom pangasius, pripravuje počas štedrého večera 13% Slovákov. Má príjemnú chuť, ktorá vyhovuje predovšetkým ľuďom, ktorí neobľubujú ryby. Navyše, nezapácha a nemá takmer žiadne kosti. Takisto mu do karát hrá pomerne nízka cena.  Jeho chuť je univerzálna a dá sa tak upraviť rôznymi spôsobmi, preto je vhodný aj k vianočným prílohám. Pripraviť ho môžete na prírodno, prípadne upiecť alebo vypražiť v trojobale.

Pangasius je pomerne kontroverzný, keďže sa v súvislosti s ním často hovorí o nevhodnej kvalite vody rieky Mekong, kde sa najčastejšie loví. Kvalita dovážaných rýb je však pravidelne kontrolovaná, napríklad aj Štátnou veterinárnou a potravinovou správou.


Mohlo by vás zaujímať: Vianočnou rybou nemusí byť iba kapor: Inšpirujte sa týmito tipmi


Pstruh

Sladkovodný pstruh je slovenskou klasikou. Jeho mäso je jemné chuťou i štruktúrou. Takisto nemá veľké množstvo kostí a vhodné je dokonca aj pre ľudí na diéte. Ide o rybu, ktorá je bohatá na vitamíny, minerály, bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny. Najlepšie chutí pripravený jednoducho na masle s cibuľkou. Na Vianoce však nič nepokazíte ani vyprážaním.

Zubáč

Ak vám na kaprovi najviac prekážajú kosti, siahnuť môžete po zubáčovi. Ten sa dá pripraviť tak, že na tanieri vám nezostanú takmer žiadne. Navyše, ide o sladkovodnú rybu z nášho územia. Má príjemnú chuť, ktorú netreba príliš dotvárať koreniami. Stačí citrónová šťava a troška soli. Na Vianoce sa hodí ogrilovaný na panvici s troškou masla.


Mohlo by vás zaujímať: Ryba patrí aj na ten váš vianočný stôl: Na čo si dať pri jej kúpe pozor?


Losos

Morský losos sa na slovenských stoloch počas Vianoc vyskytuje v 12% domácností. Jeho chuť je lahodná, takisto ide o rybu, ktorá je mimoriadne variabilná a dá sa tak pripraviť rôznymi spôsobmi. Losos má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, z vitamínov a minerálov sú zastúpené antioxidanty ako selén a vitamíny skupiny B. Na vianočný stôl môžete lososa obaliť a vypražiť, výborný je však aj pečený s bylinkami a citrónovou šťavou.

Morský vlk

Ďalšou skvelou vianočnou rybou je morský vlk. Jeho mäso obsahuje málo kostí a nie je tučné. Ako pri množstve ďalších rýb, aj morský vlk je bohatý na vitamíny a minerály. Najlepšie chutí upečený ešte so šupinami, napríklad v kôrke zo soli a vaječného snehu. Mäso tak zostane mimoriadne šťavnaté. Vhodné je aj dusenie na panvici s bielym vínom.


Aké druhy rýb v čase Vianoc uprednostňujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame