Čo so zvyškami z obeda? Uskladnite ich správne a vydržia dlhšie!

Jedlo

thinkstockphotos.com

Robíte si pravidelne väčší nákup, aby ste stále nemuseli behať do obchodu? Potom určite poznáte problém so skladovaní potravín. Nie je totiž jedno, kde a ako ich uložíte. Pri správnej manipulácii môžu vydržať oveľa dlhšie. Rovnako aj jedlo z obeda si môžete užívať aj v iný deň, nielen vtedy, keď ste ho uvarili. Viete, ako skladovať zvyšky z obeda, večere či kúsok koláča tak, aby vydržal čo najdlhšie a aby ste zároveň neohrozili svoje zdravie?

V chlade do dvoch hodín

Čím rýchlejšie jedlo schladíte, tým skôr obmedzíte rast nebezpečných baktérií. Preto by ste zvyšky mali dať do chladu okamžite po skončení jedenia. Ideálne je, ak ich rozdelíte na malé porcie a dáte do úložných misiek. Potom ich ochlaďte na balkóne alebo vodným kúpeľom v studenej vode a dajte do chladničky. V tej by nemalo byť viac ako 5 stupňov Celzia. Dôležité sú aj nádoby, v ktorých jedlo skladujete – mali by byť  v prvom rade vzduchotesné a nepriepustné. Zvyšky by sa však mali do chladničky dostať najviac do dvoch hodín. Výhodou je, že dnes už dokážeme jedlo schladiť bezpečne bez následkov.

Ani v chladničke nevydžia večne

Podľa American Heart Association by sme zvyšky nemali skladovať viac ako päť dní. Ak je vo vašej chladničke dlhšie, malo by, bohužiaľ, putovať do koša. Aj pred týmto limitom však vždy jedlo skontrolujte zrakom a čuchom a pred konzumáciou ho  nechajte prejsť bodom varu. Aby ste prechádzali zbytočnému plytvaniu potravín, rozmyslite si, čo budete jesť v najbližších dňoch. Nezabudnite, že zvyšky, ktoré máte v chladničke, by ste následne nemali ohrievať viac ako raz.


Mohlo by vás zaujať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz


Mrazenie sa tiež vyplatí

Pokiaľ viete, že si na tom v blízkej dobe nepochutíte, radšej pokrm dajte zmraziť. V mrazničke by však nemal byť dlhšie ako pol roka. Na takéto uskladnenie vám poslúžia klasické úložné nádobky. Aby ste sa ľahko zorientovali, na obal si napíšte, čo v nich je spolu s dátumom výroby. Radšej nemrazte krehkú listovú zeleninu a ovocie či zeleninu s vysokým obsahom vody, majonézu či zemiaky. Chladom sa zvyknú znehodnotiť.

Kam čo patrí?

Hoci väčšinou naša zelenina smeruje do chladničky, nie vo všetkých prípadoch je to vhodné. Napríklad rajčiny vyberte z igelitového vrecka a uložte ich stonkou dole do papierového vrecka a uchovávajte pri izbovej teplote. Zeler i brokolica vydržia dlhšie, ak ich zabalíte do alobalu. Životnosť špargle a petržlenu predĺžite, ak ich dáte do nádoby s vodou, prekryjete fóliou a takto vložíte do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Chutný chlieb čo najdlhšie: Ako ho správne skladovať?


A čo s bylinkami?

Ak chcete, aby vám chutné bylinky vydržali čo najdlhšie, musíte aj im vytvoriť vhodné podmienky. Rozmarín, šalviu, tymián či oregano je ideálne zmraziť. Nasekajte ich, zalejte vodou alebo olejom a vo formičkách na ľad ich zmrazte. V prípade kôpru, bazalky či mäty platí iné pravidlo. Zabaľte ich do igelitu a spodnou časťou ponorte do pohára s vodou.

Keď ostanú zákusky

Aké množstvo koláčov treba na oslavu, sa odhaduje len veľmi ťažko. Výborným tipom na minutie zvyšných koláčov je podarovať ich susedom. Ak si však na nich chcete pochutiť niekedy neskôr, zamrazte ich v plastovej uzatvárateľnej nádobe. Ide predovšetkým o koláče bez mliečnych krémov. Staršie suché druhy koláčov môžete recyklovať a vytvoriť z nich všetkým známe guľky.


Mohlo by vás zaujať: Ovocie a zelenina v zime: Je zdravšie mrazené, sterilizované či dovážané čerstvé?


Drobné tipy, ktoré sa tiež zídu:

  • potraviny neskladujte v igelitových vreckách
  • vyhraďte si priestor na skladovanie surového mäsa tak, aby nemohlo prísť do kontaktu s ostatnými potravinymi
  • nakrojená časť syra neoschne, ak ju potriete maslom
  • jablká by sa nemali dotýkať zeme
  • huby skladujte v papierovom vrecku na suchom a chladnom mieste
  • vajcia sú citlivé na zmenu teploty – neskladujte ich v dverách chladničky

Ako zvyšky z obeda zvyknete skladovať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame