Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!

Kapustnica

wikipedia.org/Foxburg

Dobrá kapustnica jednoducho patrí k slovenským Vianociam a v každej domácnosti majú na toto tradičné jedlo vlastný recept. Ak ju počas sviatkov ešte nepripravujete alebo by ste radi vyskúšali niečo nové, skúste si ju tento rok navariť podľa jedného z týchto receptov. Výhodou je, že ešte vždy si stíhate nový postup pred sviatkami vyskúšať a vyhnúť sa tak kritike pri slávnostnom stole. Veď kapustnica chutí nielen na Vianoce, ale už teraz!

Rýchla vianočná kapustnica

Potrebujeme:

  • 2 PL bravčovej masti
  • 100 g údeného mäsa
  • 2 cibule
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL červenej mletej sladkej papriky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 5 ks čierneho celého korenia
  • 5 ks nového celého korenia
  • 2 bobkové listy
  • 200 g kyslej smotany
  • soľ

Postup: Masť rozohrejeme v hrnci a pridáme k nej na kocky narezanú údeninu. Medzitým si očistíme cibuľu, ktorú tiež pokrájame a pridáme k mäsu. Zmes opekáme približne desať minút a potom ju zahustíme hladkou múkou. Prisypeme papriku a smažíme, kým nezačne voňať. Potom prilejeme približne jeden a pol litra vody. Kyslú kapustu premyjeme, nakrájame a vložíme do hrnca spolu s koreninami. Keď je hotová, vyberieme z hrnca korenie i bobkový list. Do misky si pripravíme kyslú smotanu a rozmiešame spolu s niekoľkými naberačkami polievky. Vďaka tomu by sa smotana nemala zraziť. Vrátime späť do hrnca a ešte kapustnicu prehrejeme. Treba však dať pozor, aby sa neprevarila. Podávame s osúchmi alebo domácim bielym koláčom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Pôstna kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 bobkové listy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • cukor
  • hladkú múku
  • 150 ml smotany
  • 100 g sušených húb

Postup: Podľa chuti premytú kyslú kapustu dáme do hrnca, pridáme bobkový list, štipku soli i cukru a sušené huby (huby si môžete predvariť či spariť, ale aby nestratili chuť stačí ich premyť). Solíme uvážlivo a húb i kapusty môžeme podľa chuti ubrať aj pridať. Kým sa kapustnica pomaličky varí, očistíme si cesnak, ktorý nakrájame na plátky a pridáme do polievky. Keď sú hríby a kapusta hotové, prilejeme smotanu. Hladkú múku a vodu zmiešame, polievku zahustíme a necháme na ohni ešte aspoň desať minúť. Potom ochutnáme a prípadne vylepšíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou podľa uváženia.


Tiež by vás mohlo zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Tradičná De Luxe kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 KL čierneho celého korenia
  • 1 KL čierneho mletého korenia
  • 2 KL rasce
  • 4 ks nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 borievky (jalovec)
  • 35 g sušených húb
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500 g údenej krkovičky
  • olej
  • 350 g bravčového pliecka
  • 2 cibule
  • 1 ČL červenej papriky
  • 5 sušených sliviek
  • 100 g údenej slaniny
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 500 g údenej klobásy
  • 2 zemiaky
  • 500 ml kyslej smotany

Postup: Borievky, čierne mleté i celé korenie, nové korenie, rascu, bobkový list a huby vložíme do hrnca a zalejeme tromi litrami vody. Varíme približne 30 minút a pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Medzitým si na kocky nakrájame údenú krkovičku a vhodíme ku kapuste. Na oleji osmažíme najemno narezanú prvú cibuľu, na kocky naporciované pliecko a papriku. Potom túto zmes a sušené slivky pridáme ku kapuste a necháme bublať asi hodinu. Slaninu nakrájame na drobné kúsky a vyškvaríme. Oškvarky tiež vložíme do polievky. Na zvyšnej masti orestujeme druhú pokrájanú cibuľu a spolu s očisteným cesnakom nakrájaným na plátky vysypeme do hrnca s kapustnicou. Necháme chvíľu podusiť, odstavíme z ohňa a keď vychladne, odložíme zmes do chladničky. Stáť by mala minimálne 24 hodín. Po uplynutí stanoveného času pridáme na kolieska nakrájanú klobásu i nastrúhané zemiaky a varíme 30 minút. Nakoniec do kapustnice vlejeme kyslú smotanu a necháme ešte chvíľu na ohni. Nezabudnite, že skutočná vianočná kapustnica chutí najlepšie odstáta.


Varíte si na Vianoce kapustnicu? Napíšte ostatným čitateľom ten svoj recept na jej prípravu v diskusii pod článkom .

Zdroj: wikipedia.org/Foxburg, wikipedia.org/Foxburg, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close